Op herhaling: PGN-instructie

Nog steeds blijken veel mensen moeite te hebben met het produceren van een pgn-bestandje waarmee een partij of partijfragment hier op de site kan worden weergegeven. Schaakprogramma’s als Fritz werken in dat opzicht kennelijk niet erg intuïtief. Omdat we graag zien dat meer mensen partijen of partijfragmenten op de site laten zien, heb ik een visuele pgn-instructie samengesteld waarmee je online heel gemakkelijk het vereiste bestandje kunt maken.

Geen geknoei meer met Fritz of andere schaakprogramma’s, maar gewoon online in enkele eenvoudige stappen. Een kind kan de was doen. En als je niet wilt dat de hele partij op de site komt, hoef je enkel maar te zeggen: ‘Laat zien vanaf zet x.’ Daar zorg ik dan wel voor.

Probeer het even uit, als je het één keer gedaan hebt, is het verder een peulenschil. Klik op de plaatjes voor een vergrote weergave.

1. Ga naar http://www.chess.com/analysis-board-editor en klik op de knop Partij bewerken (Game Editor).
[N.B. Als de pagina Engelstalig is, kun je dat veranderen in Nederlands: klik op het laatste woord (= English) en klik in het verschijnende venster op Schaken – Nederlands.]2. Voer de partij in door de stukken met de muis te verplaatsen. Voeg desgewenst na een zet commentaar toe in het onderste tekstvak.

3. Klik als je klaar bent op de knop Kopieer PGN.

4. Er verschijnt een venstertje met de pgn-uitvoer. Druk op Control+C (kopiëren).

5. Open vervolgens een tekstprogramma, zoals Kladblok (Notepad) of Word, en druk op Control+V (plakken).

6. Ziedaar de pgn-notatie van de partij. [N.B. De zetten zijn in Engelse notatie, dat moet ook.] Sla het tekstbestandje op (*.txt of *.doc, liever niet *.pgn) en stuur dat mee als bijlage bij een e-mail.

Dat is alles! Stelt geen fluit voor. Toch?

Share

4 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Jan, je bent geweldig. Die zorg voor de UVSers, dat zij ook iets kunnen publiceren. Dat meen ik en het is niet ironisch bedoeld….maar mijn hersenstructuur zit blijkbaar net iets anders in elkaar dan van het gemiddelde kind, dat de was kan doen. Het zal best kunnen zijn ,hoor, dat jouw aanwijzing voor veel mensen “geen fluit voorstelt”. Echter diagrammen en partijen weergeven op zo’n kinderlijk eenvoudige manier is voor mij ook nu nog steeds niet weggelegd, ondanks jouw goed bedoelde “eenvoudige” uitleg. Want daar snap ik echt niets van. Wat ik nodig heb is een exacte en concrete aanwijzing, stap voor stap: bijvoorbeeld 1.klik op A 2.Klik op B 3. Klik op”O.K” 4.klik op “verder” 5. Klik op “partij noteren” 6. noteer partij in vak M . 7. Klik op “diagram maken” 8.Er verschijnt een diagram: vul de stukken in 9. klik op O.K 10. Klik op voltooien 11.Klik op verzendopdracht 12. Vul in “Jan van de Westelaken” 13. klik op verzenden.
  Jan, het is het voorbeeld en de wens van een dommerik. Maar zo’n soort uitleg in niet te missen stappen, zal mij kunnen helpen. Als dit allemaal exact in stappen wordt aangegeven, dan zullen mensen als ik (nog) vaker graag iets willen opsturen. En wie weet: misschien zijn er nog een paar mensen, die zo’n stappen rijtje juichend zullen verwelkomen. Misschien ben ik de enige. Zeker is, dat ik er in ieder geval niets van begrijp. En dat is al langer eigenlijk zo en nu na jouw eenvoudige instructie nog steeds. Maar Jan , hoe was je invalbeurt in het 4de team verlopen ?
  groeten Klaus

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Weet je wat, Klaus? Jij mag mij nog een ouderwets Word-bestand sturen met een getypte partij. Hoe is dat?
  Over mijn invalbeurt zullen we het maar niet hebben ; )

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Jan, ik heb me ooit voorgenomen om zo weinig mogelijk complimentjes uit te delen, sinds ik ergens een of andere goeroe hoorde zeggen, dat je zoveel mogelijk mensen moest complimenteren om ze tevreden te stellen en zelfvertrouwen te geven. Zo breng je een betere wereld dichterbij ( volgens die Goeroe dan) Ik dacht bij mijzelf: “dat kan niet goed zijn”. Als ik complimenten uitdeel, dan wil ik daar geen dubbele betekenis aan geven,maar het moet zijn ,omdat je echt onder de indruk bent van wat die ander presteert…niet om een ander tevreden te stellen. Die tevredenheid en dat zelfvertrouwen van die ander moet dan maar ergens anders vandaan komen. Wel, Jan… dit is een “kleine”voorbereiding op wat ik nu ga zeggen: “Oh Jan wat ben je toch vriendelijk en behulpzaam!” Maar goed … als ik nu gewoon met een ouderwets Word-bestand aan de slag ga, dan leer ik het natuurlijk nooit. En je hebt niet voor niets de moeite gedaan om UVSers uit te leggen hoe dat moet via het “kind-doet-de-was”systeem. Punt is, dat ik vandaag met goede moed begon. Ik klikte op de zwart/vet gedrukte zin 1 ( boven in jouw artikel).Toen verscheen er het een en ander in beeld, waar ik geen touw aan kon vastknopen. Nu zonk de moed weer in mijn schoenen en dacht :Hoezo “kind kan de was doen” en hoezo “stelt geen fluit voor” ? Vandaar dat ik op jouw artikeltje reageerde. Ik weet niet of veel mensen meekijken met wat ik schrijf, maar ben ik de enige ,die er geen touw aan kan vastknopen ?
  Overigens zal ik bij gebrek aan beter gewoon in “Word” verslagen maken ( hoewel ik het liever doe op die “eenvoudige”manier van jou )
  Klaus

 4. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ik was eerder enigszins gefrustreerd door het (voor de zoveelste keer) mislukken van een stukje schrijven via de PGN instructie.
  Na een tip van Jan om het nog eens te proberen, liep het iets anders dan eerst. Er is dus nog hoop voor mij, bedankt Jan.
  Klaus

Geef een antwoord