VAPRO Geleen – UVS (21 september)

Op zaterdag 21 september mochten we met wat nieuwe gezichten optreden in het zuiden des lands. Neerbeek of all places. Tjapko (verhuisd) en Pim (verhinderd) waren er niet bij dus we speelden al meteen de eerste wedstrijd met een invaller. Maar in de persoon van Arie zat dat wel goed!

Verder mogen we dit jaar twee nieuwe spelers verwelkomen in het team. Allereerst is daar Paul Span, een ervaren meesterklassespeler die weer eens wat wil gaan schaken. Het tweede nieuwe gezicht is niet echt nieuw voor de spelers van het eerste die ook intern spelen: Roy van de Hatert. Roy speelde immers vorig jaar ook al intern bij UVS.

Ondanks alle mutaties (of moet men dan juist zeggen dankzij??) is UVS weer sterker geworden dit jaar. We hadden de moed er dan ook goed in. Na wat geruzie op de heenweg met de TomTom van Paul en een bezoek aan de binnenlanden van Limburg kwamen we dan toch aan bij de plaats van bestemming. We mochten aantreden in een naar mijn smaak een graad of 15 te koude feestzaal, die ook nog best gehorig was.

Laat ons snel beginnen met de hoogte’punten’. Het commentaar bij de partijen is van de spelers zelf.

(1) van de Hatert, Roy – Hanssen, Frans [B23]

Een lekker debuut!

De volgende partij is van die van Paul.

(2) Span, Paul – Renet, Jack [B07]

Tot zover de goeie dingen van die dag. O ja, er was ook nog een halfje van Arie. Maar helaas laat hij verstek gaan qua analyse. Hij deed mij nog wel het volgende toekomen:

Schrijf maar iets in de trant van saaie partij (damegambiet) die eindigde in remise. Mijn allerlaatste zet was overigens een blunder waardoor ik nog had kunnen verliezen. Gelukkig kwamen we daar pas achter na de partij.

Goed, saaie pot dus, maar wel een halfje!!

De oplettende lezer onder u heeft nu in de gaten dat de 2,5 punt al bereikt zijn. De rest was dan ook een fraai eierrekje… Voor diegene die niet weten hoe een eierrekje eruit ziet: 00000, u ziet de treffende overeenkomst.

Laat ons de gifbeker samen ledigen, zodat wij gesterkt door uw medeleven de volgende ronde kunnen gaan uithalen!

Joost moest tegen de sterke Duitse IM Henrichs, ook bij de verliespartijen is het commentaar van de speler zelf.

(3) Henrichs, Thomas – Retera, Joost

Lars moest tegen mevrouw Henrichs:

(5) Kurstjens, Lars – Henrichs, Wenke

Anton had een leerzame dag. Dit was wat hij schreef:

Over mijn partij kan ik kort zijn: een van de meest kansloze nederlagen die ik ooit leed. Ik kreeg in de opening Lg2 x Pc6 op mijn dak. Aanvankelijk interpreteerde ik dit als een met grof geweld aankoersen op remise. In mijn zucht spel te houden, reageerde ik precies verkeerd: agressief op beide vleugels en terughoudend (in mijn ogen flexibel) in het centrum, waar ik dat beter had kunnen omdraaien. Nu bleken h5 en vooral a5 verzwakkingen en bleef ik opgezadeld met een letterlijk uitzichtloze loper op c8. Mijn tegenstander speelde sterk en nauwkeurig en kreeg langzaam maar zeker het hele bord in handen. De vergelijking met een blikopener drong zich op. Diagrammen zullen we maar eens niet doen.

Nieuwbakken vader en getrouwd man Luuk werd in een eindspelletje naar huis gemolken en heeft ook wel eens lekkerdere dagen gehad.

Ikzelf mocht aantreden tegen Marcel Frenken. Na op raadselachtige wijze de opening overleefd te hebben gooi ik mezelf alsnog op het schavot in 3 zetten tijd. Beetje domme nul.

Gelukkig was de Griek erg lekker.

De nieuwkomers scoren de punten, dat gaan we de volgende ronde anders aanpakken!!

Share

Geef een reactie