Schaken in Helsinki (4)

Een laatste bericht voor de zomervakantie uit Finland. Het is hier nu bijna 19 uur licht per dag en volgende week maken we onze eerste midzomernacht mee. Toen het Christendom zijn intrede deed hier werd de naam “zonnewende” natuurlijk veranderd in de dag waarop Johannes de Doper geboren werd. Het is me altijd een raadsel hoe ze dat toch allemaal weten! Maar goed, hier worden dan bij alle meren vreugdevuren ontstoken, haring gegeten en natuurlijk alcohol geconsumeerd (klik hier voor wie hier wat meer over wil lezen), maar ook is het dé dag waarop je als vrijgezel een partner gaat zoeken! Heel Finland heeft dan vrij en trekt naar zijn “mökki” (waarvan er het ongelooflijke aantal van een half miljoen in dit land staan als je bedenkt dat het land 5,4 miljoen inwoners telt) zodat Helsinki volkomen uitgestorven is. De gevolgen van deze belangrijkste vrije dag in het jaar zijn niet altijd even leuk. Zo vielen er in 2011 zes doden. De meest waarschijnlijke oorzaak van twee mannelijke slachtoffers was dat ze met een bootje het meer opgingen, moesten urineren en daarbij door dronkenschap hun evenwicht verloren en verdronken. Daarnaast liep er één stomdronken een vreugdevuur in …

In april speel ik mee met HSK in het rapid kampioenschap van Helsinki. Ik speel aan bord 3 van het eerste team. Matti zegt dat we niet meedoen voor de prijzen omdat veel spelers uit het eerste niet mee kunnen doen. Psychologisch neemt dat alle druk weg (…) zodat we de laatste ronde ingaan als koploper! Helaas verliezen we daarin kansloos van MatSK zodat we als tweede eindigen. En zowaar is er dan een echte prijsuitreiking met medailles en een fotoshoot en dan blijkt natuurlijk het talent van de fotogenieke Finse schaker!
HSK 1 met de zilveren medaille. Helemaal rechts Ilkka Kanko
SSK 1 met de bronzen medaille
Tja, en misschien begin ik wat van die fotogenieke Finnen over te nemen:

Daarnaast doe ik nog mee met het het tweede team aan de 2013 Suomen Cup. Een bekercompetitie met een knock-out system waaraan dit jaar 64 vijftallen meedoen uit verschillende schaakclubs uit het hele land. Het begint in april en de finale is in september. We overleven de eerste 2 rondes maar worden dan helaas door het in de hoogste divisie spelende Garde uitgeschakeld. Ik speel drie keer remise aan het eerste bord. Partijen die niet erg interessant zijn. Wel word ik in de wedstrijd tegen Garde gefeliciteerd door iedereen met mijn remise tegen Mikael Nouro, een Finse meester met een ELO van boven de 2300.

In april ben ik jarig en vier dat met een bescheiden feestje. Ik nodig Petri ook uit maar helaas belt hij de dag daarvoor met de mededeling dat hij niet kan komen vanwege de enorme pijn aan zijn benen veroorzaakt door suikerziekte. Als het ik hem weer ontmoet krijg ik een plastic zak met daarin een prachtig hard-cover boek. De titel lost een grappig misverstand op. Het boek heet “Böök: Shakkia ja kulttuuria”, gaat over de Finse schaker Einar Böök (1874 – 1957) en is door Petri zelf geschreven. Nu begrijp ik dat hij het niet alleen had over een “book” dat hij aan het schrijven was maar over “Böök”! In het boek zijn veel partijen, maar ook prachtige foto´s opgenomen waaronder van Euwe en Landau. In mei ligt er een envelop in de bus met daarin nog een boek geschreven door Petri. Dit keer een wat minder fraai uitgegeven boek met als titel: “Ilkka Kanko: Shakin kemiaa”. Ilkka speelt bij HSK in het eerste team en heeft vroeger met Finland aan verschillende schaakolympiades deelgenomen. Zo staat er een prachtige foto in waarin Finland tegen Nederland speelt met Ligterink, Sosonko en Donner. En twee winstpartijen van Ilkka tegen Langeweg uit 1961 en Donner uit 1963! Zo heb ik nu twee onleesbare Finse schaakboeken, maar met fraaie foto´s en leuke partijen om na te spelen.

Iedereen een prettige vakantie gewenst, wij gaan twee weken naar een mökki!
Erik van de Plassche

Share

3 reacties

 1. Anton van Rijn schreef:

  Mooi verslag weer, Erik. Foto 2 wordt een collectors-item; net even het moment weten vast te leggen voor het uitbarsten van de polonaise.

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Ik dacht dat Finnen wars waren van publieke vreugdeblijken, maar deze foto’s lijken toch het tegendeel te suggereren, op foto 1 zijn zelfs opgetrokken mondhoeken te zien…

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Erik, altijd leuke artikeltjes van jou ! En van de foto’s had je tevoren al algemene waardering kunnen verwachten. Ik begrijp,dat die kerels op de foto allen vrijgezel zijn en met deze foto in de krant indruk willen maken. Zij willen zo gunstig mogelijk op het plaatje staan om de harten van die eenzame doch hartstochtelijke Finse vrouwtjes sneller te doen kloppen. Hun midzomernacht is nu al gegarandeerd een succes.
  groeten Klaus

Geef een reactie