Partijen aanleveren in ‘pgn’

Ik vraag leden met enige regelmaat of ze mij hun partij kunnen opsturen in pgn, omdat een partij dan snel en gemakkelijk op de site is te plaatsen. De praktijk leert echter dat menigeen daar nog wat moeite mee heeft. Daarom hier een korte instructie:

* Voor wie een schaakprogramma, zoals Fritz of ChessBase, gebruikt: voer de partij in (al dan niet met annotatie) en druk op Control+C (kopiëren). Open vervolgens een tekstprogramma, zoals Kladblok (Notepad) of Word, en druk op Control+V (plakken). En ziedaar de pgn-notatie. Sla het tekstbestandje op en stuur dat mee als bijlage bij een e-mail.

* Wie geen schaakprogramma heeft, kan gebruik maken van een online schaakeditor: ga naar http://www.chess.com/analysis-board-editor en klik op de knop Partij bewerken (Game Editor). Voer de partij in, al dan niet met commentaar, en klik op de knop Kopieer PGN (Copy PGN). Er verschijnt een venstertje met de pgn-uitvoer. Druk op Control+C (kopiëren). Open vervolgens een tekstprogramma, zoals Kladblok (Notepad) of Word, en druk op Control+V (plakken). En ziedaar de pgn-notatie. Sla het tekstbestandje op en stuur dat mee als bijlage bij een e-mail.

Share

Geef een antwoord