UVS1 eindigt als tweede

Tjapko op weg naar het topscoorderschap van poule 2D

De slotronde van de tweede klasse KNSB (poule D) werd met alle teams gespeeld in Groesbeek, bij de PION. Ook de promotieklasse OSBO speelde er hun gezamelijke slotronde, dus het was er met 160 schakers en wat aanhang behoorlijk druk. Voor UVS 1 was er een kleine kans op de kampioenstitel. Daarvoor moest Venlo wel verliezen en wij liefst 5 punten scoren tegen Accres Apeldoorn 2, wat ook niet echt een makkelijke tegenstander was op papier (zelfs iets sterker dan UVS op rating). Het laatste lukt, maar Venlo werkte helaas niet mee aan dit scenario.

Tjapko stond voor de laatste ronde als eerste in lijstje topscoorders van onze klasse en was vastbesloten dat te blijven. Als een van de eersten was hij klaar en werd inderdaad met 7½ uit 9 topscoorder, wat een fles Groesbeekse wijn opleverde als prijs!


Lars Kurstjens was niet veel later klaar op bord 6 en bracht UVS op een prettige 2-0 voorsprong:

Goede vooruitzichten bood ook de stelling van Anton. En die kreeg opeens ook een kwaliteit in de schoot geworpen door een fout van zijn tegenstander. Er moesten nog wel behoorlijk wat zetten gedaan worden in tijdnood, maar dat ging allemaal goed.

Het lijkt alsof het allemaal van een leien dakje ging, maar de overige partijen konden nog alle kanten op. Helaas was Venlo ook goed bezig tegen Geleen, het zag er naar uit dat ze die match gingen winnen en zo het kampioenschap pakken. Onze wedstrijd was nog wel van belang voor de gastheren van de dag, PION. Zij waren met Accres Apeldoorn kandidaat voor degradatie en dus gebaat bij een ruime overwinning van UVS. We zouden onze sportieve plicht ruim waarmaken.
Pim offerde vrij vroeg een stuk in het kader van zijn ‘laatste ronde gevoel’. Het was allerminst duidelijk en leverde een leuk kijkspektakel op. Het was knap ingewikkeld en toen beide spelers ook nog weinig tijd overhielden rond zet 25, begonnen er over en weer fouten gemaakt te worden en werden dikke kansen gemist.

Luuk had de hele partij misschien een tikkeltje minder gestaan, maar was op een gegeven moment een stuk tegen twee pionnen achtergekomen. Ik had hier eigenlijk de nul al geteld. Na de veertigste zet bleek hij echter een toreneindspel op het bord te hebben, dat er wel aardig uitzag voor zijn tegenstander, maar trefzeker door Luuk op remise werd aangestuurd.

Joost Retera had een zware middag op bord 2. Hij  speelde jeugdtalent Thomas Beerdsen, net toen Joost het ergste achter de rug leek te hebben, maakte hij een inschattingsfout in het eindspel en het lukte hem niet de boel bij elkaar te houden. Het zou de enige nul voor UVS blijken te zijn. Dennis mocht het weer eens op het topbord proberen en doet het altijd verrassend goed tegen veel hoger gerate spelers. Hier zijn eigen analyse van de partij:

De laatste zetten in de externe competitie werden voor UVS1 uitgevoerd door Ruud van de Plassche op bord 8. Ook zijn stelling had ik al diverse keren als een nul meegerekend in een tussentijdse prognose, maar ook hij wist terug te komen vanuit verloren positie.

 

De einduitslag kwam daarmee om een ruime overwinning van 5½-2½, genoeg voor de tweede plaats in de eindrangschikking achter kampioen Venlo.

[red.: zie hier het verslag van Accres Apeldoorn.]

Share

Geef een antwoord