UVS1 haalt uit tegen Veldhoven

Om onze kleine kansen op het kampioenschap in klasse 2D overeind te houden, was een ruime overwinning op Veldhoven zeer welkom. Deze zaterdag zat bijna alles mee en werd Veldhoven verslagen met een 6½-1½ overwinning. Een kort verslag in woorden dit keer, ik laat de partijfragmenten met analyses voor zichzelf spreken. De wedstrijd begon met de enige puntjes die we lieten liggen.
Ik speelde zelf op bord 4. Eigenlijk zou ik als non-playing captain fungeren, maar omdat Pim Haselager een radio-optreden had, viel ik alsnog in. Een partij met een stevig theoretisch karakter, pas mijn 19e zet blijkt niet eerder gespeeld. Ik kreeg een draakje voorgeschoteld en we belandden in een variant die vroeger als niet zo denderend bekend stond voor zwart, maar die is niet zo lang geleden op topniveau nieuw leven in geblazen. Het ziet er nu erg remiseachtig uit. Mijn tegenstander wees er echter op dat Van Wely er in het laatste Tata Steel toernooi hardhandig mee was afgezet door Karjakin. Laten we het er maar op houden dat ik het iets minder precies speelde dan Karjakin en mijn tegenstander stukken beter dan Van Wely. De partij eindigde na 24 zetten in remise.


Joost Retera leed op bord 2 een van zijn zeldzame nederlagen in de externe competitie. Een zwarte dame kwam vervelend binnen in zijn stelling en Joost vond niet de oplossing voor dat stellingsprobleem.

Gelukkig bracht Lars Kurstjens op bord 6 met een overwinning het evenwicht in de stand terug. Lars won pal na de opening eenvoudig een pion en hoewel zijn stukken niet al te agressief opgesteld leken te staan en de dames geruild werden, was het eigenlijk meteen uit.
Verrassend was dat Anton van Rijn opeens gewonnen bleek te hebben op bord 1. In een stelling waar nog niet zoveel aan de hand was, nam zijn tegenstander echter een vergiftigd pionnetje mee. De analyses zijn van Anton, direct na de partij. Ik heb er slechts een tweetal opmerkingen bijgeplaatst nadat ik de computer er ook even na heb laten kijken.

Nog vier partijen waren er bezig, maar ik had niet verwacht dat die allemaal op een overwinning voor UVS zouden uitdraaien. Bij Dennis Arts op bord 5 was het even schrikken geblazen.

Op bord 5 stond Luuk Peters de hele partij onder druk, maar wist in zijn eigen tijdnood het tij te keren:

Ruud van de Plassche zat op het laatste bord en kreeg de overwinning net na tijdnood in de schoot geworpen:

Toen was alleen Tjapko Struik op bord 3 nog bezig en die kon rustig gaan bekijken of hij er meer uit kon slepen dan de remise die hij zeker had na de veertigste zet. Het eindspel won verrassend snel, maar wel met slordig spel van beide zijden in die fase. Wij malen daar niet om, als de uitslag maar goed is voor UVS ;-)

Met deze ruime overwinning is het duidelijk wat onze opdracht is voor de laatste ronde. Winnen van Accres Apeldoorn 2 met minstens 5-3 en hopen dat Venlo verliest van Geleen (ook weer niet met 8-0, want op Geleen moeten we ook een half bordpunt voorblijven). We zullen het zien tijdens de gemeenschappelijke slotronde op 20 april in Groesbeek.

Share

Geef een antwoord