Schaken in Helsinki (3)

Op verzoek van “Luukmaestro” het volgende schaakbericht uit Finland! Op 9 februari spelen we met het tweede team van HSK tegen Loimaa. Dit stadje van ongeveer 16.000 inwoners ligt precies tussen Tampere en Turku in. Dit keer is er een busje geregeld door de club. Niet zomaar een busje, nee een nogal luxe touringcar en veel belangrijker als echte Nederlander: nog gratis ook! Ik ben natuurlijk een aantal minuten te laat en als ik uit tram 4 stap, waarna het nog maar een paar minuten lopen is naar de afgesproken plek bij het centraal station van Helsinki, gaat mijn mobiele telefoon meteen met het bekende Nokia deuntje. Op het werk valt mij ook deze typisch Finse karaktertrek op: als een vergadering een beetje uitloopt beginnen de meeste Finnen tamelijk zenuwachtig te worden. Met een Nederlandse vriend spreek ik uit balorigheid dan ook altijd af om 19:02 uur als we ergens wat gaan eten. Als ėėn van ons vervolgens ook maar even te laat is begint de ander hem meteen te bellen! In Loimaa is het even zoeken naar de juiste lokatie. We spelen in een ondergronds zaaltje van een of ander gebouw. Misschien wel een atoomkelder want hier in Finland is het zelfs bij nieuwbouw nog steeds verplicht om zo’n kelder op te leveren. De angst voor de Russische Beer is nog steeds enorm!


Ik speel dit keer aan bord 5. In het begin lijkt het een eenvoudige overwinning te worden. Maar na de eerste tijdcontrole staan we achter en moet ik winnen. Dat is niet eenvoudig na een vreselijke blunder in een zo goed als gewonnen stand. Maar het lukt!

De week daarvoor speel ik op uitnodiging van Petri in het jaarlijkse weekendtoernooi georganiseerd door HSK. We spelen in de school van onze intern wedstrijdleider die op onderstaande foto (links) poseert met onze voorzitter en extern wedstrijdleider (rechts), beiden met een echt HSK shirt dat je voor € 40,- kan aanschaffen. Nee, ik heb er nog geen in de kast hangen! Het toernooi kent slechts 5 ronden. De sfeer is gemoedelijk. Vrijdag is het speeltempo wat korter dan de andere dagen omdat anders het alarm van de school om 22:00 uur ´s avonds afgaat. Verder denk ik dat we geen 3 partijen op zaterdag spelen omdat het anders veel te laat wordt voor de Finnen. Zeker voor de aparte seniorengroep waarvan de oudste deelnemer 84 jaar is! Ik speel niet al te best en eindig op een gedeelde zesde plaats (klik hier) met 3 remises, een nul tegen de toernooiwinnaar en een aardige winstpartij.


De leukste partij is eigenlijk de laatste. Niet zozeer om de partij zelf: ik besluit 1 e4 te spelen (zie foto) maar als zwart niet 6 .. f6 speelt maar 6 .. Le7 verzandt de partij al snel in remise.

Nee, leuker is wat er vooraf gebeurt. In Nederland is het (nog steeds?) de gewoonte om je tegenstander wat aan te bieden. Meestal koffie, alhoewel de Utrechtse schaker Dick van Kooten zijn tegenstander in verloren stand altijd steevast sterke drank begon aan te bieden! Maar in Finland betaal je altijd alleen voor je eigen consumptie. Toen ik Jan dan ook voor de partij een koffie aanbood schrok hij enorm en weigerde!

Op 9 maart speel ik met HSK II de laatste competitiewedstrijd tegen VSS uit Vasaa. Omdat deze plaats aan de Bothnische Golf ligt, meer dan 400 km van Helsinki, spelen we in het middenin gelegen Tampere. Vooraf blijkt er een protest door VSS ingediend te zijn tegen onze opstelling. Het gaat om mij! Mijn selo (Suomi elo) van 2164 vinden ze bij VSS namelijk veel te hoog voor het bord waaraan ik speel. Als compromis schuif ik daarom op naar bord 3. Hoe ik overigens aan die hoge selo kom begrijp ik ook niet. Misschien krijg je als buitenlander 50 extra selopunten als je Finland binnen komt? Hoe dan ook; we winnen eenvoudig waarna VSS degradeert. Helaas doet ons eerste team dat ook, mede omdat Hűbner het vliegtuig mist. Hierdoor spelen volgend jaar HSK I en II allebei in de Eerste Divisie. Jammer, want volgend jaar speel ik in het eerste team! De uitslag: klik hier. Porvoo kampioen!

Moi moi!
Erik van de Plassche

Share

2 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Leuke partijtjes Erik. In de eerste partij( tegen Pasi….Paasei?) speelde je 39.Tb1 ,Dat zal wel de beste zet geweest zijn.Maar waarschijnlijk heb je in de partij ook gekeken naar Tg7+. Ik heb daar in ieder geval voor mezelf een puzzel van gemaakt, met de opgave: hoe wint Wit na 39.Tg7+,Lf7 (of Kd8?)40.Tf7x,Kd6 ? Volgens mij een leuke variant. Wat was jouw idee van deze variant ? leuk voor een puzzel, maar niet voor een partij…dan lijkt 39.Tb1 overzichtelijker en solider.

  2. Luukmaestro schreef:

    Van harte proficiat Erik en Porvoo! En bedankt voor weer een vermakelijk Fins schaakverslag. De foto van de beide wedstrijdleiders in tenue blijf mij wel bij, waarom hebben wij dat eigenlijk niet? Ik zou een vlot UVS-shirt zonder schaamte in de kast hangen voor 40 euro.

Geef een reactie