UVS 5 behoudt zijn titelkans

Door een 4-2 overwinning bij en tegen middenmoter De Sleutelzet Arnhem blijft UVS5 in het spoor van koploper Doetinchem2. Het resterende onderlinge duel ten slotte bepaalt waarschijnlijk wie er kampioen wordt, want vooralsnog heeft ook SMB3 nog een kansje. Toevallig wordt op 9 april ook de slotronde bij SMB gespeeld; een spannend eind is dus verzekerd, hopelijk met een goede afloop.  Met twee bereidwillige invallers (Jaap Stork en Clive Michelo voor Thei van Laanen en Harrie Berkers) reisden we afgelopen dinsdag naar Monnikenhuizen. Ook Frans Nijenhuis was er niet bij, hij had zijn partij vooruit kunnen spelen. Daarin was hij snel tenonder gegaan in een Morra, een opening die hij onvoldoende kende. Rijker met deze ervaring berichtte hij vanaf een Afrikaans strand dat hij er vanuit ging dat we met 5-1 zouden winnen.

We werden ontvangen in een echt bruin café, met een interieur dat je nog maar zelden ziet; ook de weinige bezoekers leken nog te leven in de vorige eeuw. Er mocht gerookt worden (wat ook gebeurde), maar de speelzaal leek rookvrij. Terwijl de tegenstander van Jaap Stork nog onvindbaar was, begonnen we onze partijen; na een kwartier speelde ook Jaap zijn partij. Na een uur was ikzelf als eerste klaar; mijn tegenstander gaf op zet 11 zomaar zijn pion op g7 weg (“vergiftigde pion”??), op zet 15 ruilde hij de dames, en op zet 20 vond hij het welletjes na nog een pionverlies op f7.

Op dat moment hadden Theo Felet en Clive prettige stellingen; Wim Heuvelmans en Jaap stonden nog ongeveer gelijk. Vooral de stelling van Clive was interessant, want hij rokeerde lang tegen een Hollandse verdediging.  In een actieve stelling met ruimtevoordeel leek Theo een verkeerde zetvolgorde te kiezen want hij raakte een kwaliteit achter. Zijn tegenstander echter stond nog steeds onder grote druk, gaf daardoor vervolgens een stuk weg (een gelukje voor ons), en gaf prompt de partij op: 2-1. Clive begon langzaamaan zijn stukken terug te trekken, snoepte een verloren pionnetje op a7 waardoor zijn dame even niet meedeed, en verloor het initiatief aan zijn tegenstander. Die gaf de partij niet meer uit handen en dwong Clive snel op te geven: 2-2.

Rond elf uur leek het dat de uitslag wel eens 3-3 zou kunnen worden; in dat geval: dag kampioenschap! Jaap en Wim zaten echter vol vertrouwen onverstoorbaar achter hun borden. Jaap had een eindspel bereikt met ieder een toren, loper en vijf pionnen; Wim had een stelling met aan beide zijden een dame, toren, een gelijk aantal pionnen en een loper tegen een paard; Wim’s pionnen waren iets verder opgerukt dan die van zijn tegenstander en zijn loper leek beter dan wit’s paard; Jaap gaf zijn tegenstander nauwelijks aanknopingspunten voor een voordeeltje. Zijn tegenstander wilde de zaken gaan forceren en toen deze dacht eindelijk een pion bemachtigd te hebben, vond Jaap een antwoord dat zijn tegenstander dwong zijn loper af te geven. Daarmee kreeg hij een gewonnen stelling, maar zijn tegenstander gaf pas op toen hij opnieuw een fout maakte: 3-2.

Wim Heuvelmans bezorgde de aanwezigen van beide partijen enkele angstige momenten. Hij liet, na dameruil, zijn koning langzaam een centrale positie tussen de vijandelijke pionnen innemen. Hoewel Wim veel meer tijd op de klok had, bood hij remise aan; de stand was 4-3 voor UVS waardoor zijn tegenstander niet akkoord wilde gaan met remise. Wim had besloten om zijn koning ter ondersteuning van zijn pion op c3 naar voren te brengen. Wit zon op een list en speelde  42) Pg2. Alles wat Sleutelzet heette bad dat zwart het mat via Ph4 niet zou zien, waardoor de stand 4-4 zou worden. Alles wat van UVS-huize was hoopte dat Wim het wél zou zien. En ja hoor. Na 42) …. e5 (de enige zet!), 43) Ph4+ Ke6 44) f5+ Kd6 45) de5: Ke5: 46) Kg5 Ke4 47) Pg2 Le2+ 48) Kg3 Kd3 49) b5 Kd2 50) Ta1 Lb5: 51) Ta2 c2 52) e4 de4: overschreed wit de tijd en werd de stand 4-2.

Marcel Krivec

Share

3 reacties

  1. Theo Felet schreef:

    Voor degene die ’t leuk vinden om uvs boven aan de ranglijst te zien staan kijk dan nu naar de osbo site 3d. Dit aanbod is waarschijnlijk geldig tot 26 maart.

  2. Michiel schreef:

    Goed werk heren, nu maar hopen dat concurrent Doetinchem 2 een steekje laat vallen. Anders moet het in de slotronde maar gebeuren als beide teams elkaar treffen, spannend!

  3. Jan van de Westelaken schreef:

    @Theo: dat kan overigens ook op onze eigen UVS 5-pagina ; )

Geef een reactie