Rolo.. en het eindspel

Jongens, t gaat mis. We staan éen na laatst en geen enkel optimistisch scenario is realistisch HELP!

Ik verwacht nog wat partijgegevens van Michiel, Arie en Thomas en wat eindspelgevalletjes. s Avonds na de wedstrijd legde Ruud 2 Averbachs toren-eindspel kanjers op tafel en hebben we wat gemijmerd (met t vingertje omhoog en Roy nadrukkelijk adresserend) over gemiste kansen in je leven en 1 uur eindspel-oefening in de week. Ben je nog ergens in de 20.., luister dan naar deze raad.

Vergeet dat gesnuffel in openingsboeken en stort je op Averbach. Heerlijk, die antiquaire mufheid en dat onontkoombare Duits.

Alvast n voorproefje van wat je zoal tegen kunt komen zie je in de stelling die Ruud (na n goede zwart-partij) te beoordelen kreeg. Pak je op c5 of activeer je je koning (toch 5 punten waard..) naar d4? Allemaal vragen..; er zijn wat variantjes opgegeven. Dat soort dingen moet je gaan doorrekenen, en dan zijn standaardwendingen (-posities) handig om te weten. Bijna wiskunde: op t moment dat zaken/posities, waarvan de beoordeling al bewezen is, in je analyse binnen handbereik raken, hoef je dat niet zelf nog ns na te lopen, en kun je daarmee je creativiteit sparen!

Nou, wellicht dat Ruud deze week met wat eigen analyses opheldering kan geven.

Ook Thomas verzeilde in een Toren-eindspel; dit keer met pion minder. Alle kans dat t remise had kunnen worden (naar diens eigen zeggen, natuurlijk :-) ); maar hij stak niet in de vorm om dat aan te tonen. Ook n Averbachje waarover later meer.

Arie was op weg een denderende score van 6 uit 7 te halen, en het bleek cruciaal voor de totaal-uitslag, dat uitgerekend hij zich in tijdnood vergallopeert. Het moet gezegd dat Roy (die er gelukkig weer bij was) behendig n slechte opening overleefde en een eindspelcado-tje kreeg.

Roy van den Hatert – Martin Bootsma (bord 5)

zwart speelde hier het desastreuze Pd7

Ik had eindelijk weer ns n beetje controle in mijn eigen partij; de eerste 13 zetten in 10 minuten, pfff, dat is me nog nooit overkomen. Toch handig, want in n stelling uit de theorie bewaar je daarmee de rekenkrachtvoor t moment dat je zelf verder moet.

Het laatste volle punt werd door Arno binnengehaald; zowaar, in wederzijdse tijdnood leverde n heerlijk aftrekschaakje n dame op! En toen was de koek op

Dit verhaal is niet af. Ik hoop deze week meer te kunnen laten zien. En verder: Wie is die mysterieuze Rolo, wat betekent overkill op bord 8, waar rommelt t in Michiels gemorrel tegen de Morra ?


foto: sv Almelo

Share

3 reacties

  1. Hans Klip schreef:

    Veel succes in de laatste twee ronden! Boeiend eindspel van Ruud dat een nadere analyse verdient. Jammer dat hij het winnende 12…Tg2+ mist. Twee zetten later is 14…Th2 of 14…Kd3 handiger dan 14…Te1, maar ook dat is remise wanneer wit nauwkeurig speelt. Dergelijke stellingen met heel weinig materiaal kun je meteen controleren in de Nalimov Endgame Tablebases (te vinden op de site http://www.k4it.de)

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    Jammer Ruud, dat het net niet lukte. Misschien een heel dom vraagje ( zonder analyse): is 10….,f3 niet een leuke zet met kansen? Klaus

  3. Klaus Wüstefeld schreef:

    Uiteraard bedoelde ik 10….,e3

Geef een reactie