OSBO Cup-team voorwaarts

Ja, u leest het goed, UVS heeft sinds lange tijd de laatste 8 van het OSBO Cup-toernooi gehaald. Afgelopen vrijdagavond in Arnhem tegen de Toren 3 werd er in het reguliere tempo als in het snelschaken 2-2 gescoord. Door de winst tweemaal op bord 1 en 2 gaat UVS dus door naar de volgende ronde.

In deze 3de ronde voor het team een uitwedstrijd, tegen de Toren 3 uit de promotieklasse OSBO. Op vrijdagavond moesten wij, Mathijs, Klaus, Wim de Jong en ondergetekende, naar Arnhem. Even leek het erop dat de wedstrijd vroegtijdig zou eindigen op het Keizer Karelplein, maar de reis verliep verder voorspoedig. Het loten bepaalde dat ik op bord 1 met wit zou spelen. Het werd een spannende avond doordat er vroege beslissingen vielen.
Ikzelf won een snelle partij. Nadat zwart een slechte variant koos in een scherpe Benoni, kon ik op zet 15 al een promotie tot dame spelen en er werd ook opgegeven door mijn tegenstander. Even snel verloor Wim aan bord 4. Een gambiet van wit werd niet goed tegengespeeld en een paar slecht zette leidden tot een snel mat. De rest van de avond zou de stand lang 1-1 zijn. Toch leken de kansen voor UVS niet slecht, Klaus speelde goed met wit op 3 en Mathijs op 2 met zwart had een stevige drukstelling waar wel wat in zou zitten. Het werd eerst nog 1-2 voor de Toren 3. Klaus leek een troef te hebben in het eindspel door een vrije b-pion, maar de sterke dame van zwart met de opmars van een pion werd verkeerd ingeschat. In plaats van de b-pion te ruilen voor de witte e-pion, hield Klaus vast aan zijn troef. Zo kreeg zwart sterke verbonden pionnen in het centrum die uiteindelijk niet meer tegen te houden waren. Nu moest Mathijs de stand weer gelijk trekken om het snelschaken af te dwingen. De mooie drukstelling had niets opgeleverd en het leek of zijn tegenstander de aanval over nam op de open g-lijn. Met wat gemanoeuvreer wist Mathijs toch een aantal witte pionnen te veroveren en zo een makkelijk te winnen eindspel in te gaan. We konden dus nog gaan snelschaken, met het voordeel dat bord 1 en 2 voor UVS gewonnen waren.

Na een lange avond nog moeten snelschaken levert genoeg spanning op. Zeker doordat wij snel 0-1 achter kwamen door verlies van Klaus. Even later drong het tot mij door dat de anderen ook klaar waren. Wim een 0, Mathijs een 1. Wederom een 1-2 achterstand goed te maken. Gelukkig had ik een goede stelling vanuit het Siciliaans en wist ik in de laatste seconden met een mat te winnen. 2-2 bij het snelschaken betekende de winst voor UVS, omdat de 0 van bord 4 niet mee wordt geteld.
Wim en Klaus hebben de klappen opgevangen, Mathijs en ik de nodige punten gescoord. De teamgeest zit er goed in, na afloop hebben we het nog gevierd. Ons wacht nu de loting voor de volgende ronde en ik zal snel een update geven als bekend wordt welk team we dan treffen.

Update: De loting voor de 4de ronde, UVS 3 moet uit tegen Voorst. De wedstrijd moet gespeeld zijn uiterlijk 13 April.

Share

1 reactie

  1. Elwin Berlijn schreef:

    Geweldig gedaan heren. Mooi resultaat.

Geef een reactie