“Topalovje” helpt UVS 3 aan de winst

Door de carnaval in het dorpje tussen de rivieren kon het team van de Elster Toren slechts 3 niet-carnaval-vierders vinden om op maandag 11 februari naar UVS af te reizen. De andere 5 partijen zouden dan maandag 18 februari gespeeld worden. Voor UVS 3 namen in de eerste zitting de zwaargewichten Tsjisang (1969) en Andreas (2139) achter de borden plaats en tussen hen mocht ik (1809) me wringen. De zwaargewichten van UVS 3, de mannen waarop je normaliter blindelings kunt rekenen, lieten het team danig in de steek. Binnen 2 uur spelen meldde Andreas dat hij de opening slecht gespeeld had en daarna nog een flinke blunder had gemaakt en dus had opgegeven. Met eigen woorden zegt Andreas over zijn partij:

“Die Eröffnung war für mich Neuland und schwierig. Dann habe ich im Übergang zum Mittelspiel aber ausgeglichen, um einen Zug später die Partie per “Einsteller” wegzuwerfen.”


Tsjisang had ondertussen met zwart na een “klausachtige”-opening (1 e4 c5 2. f4) een prettige stelling bereikt en kon dit eenvoudig tot een gewonnen stelling uitbouwen. Echter Tsjisang viel in slaap en zag daardoor niet dat de alles of niets aanval van zijn tegenstander, een z.g. Klausje, echt wel iets betekende en ook onze 2e zware jongen kon daarna een 0 noteren. (0-2). Gelukkig kon ik er voor zorgen dat de eerste zitting niet een volledig debacle werd:

“In de diagramstelling had zwart de beslissende fout gemaakt door 17 ….. g6? te spelen. Na bv 17 … Lxf3 zou de stelling nog onduidelijk zijn. Nu capituleerde zwart vrij snel hierna. (1-2)”.


Stand na 17e zet van zwart g6? Er volgde 18. Txd7! Dxd7 19. Pb6 Dd8 20. Pxa8 Dxa8 21. Lc4+ etc…

 

De tweede zitting was maandag 18 februari. Bart zorgde aan bord 4 met wit al vrij snel voor een schier hopeloze achterstand. Hij zag kans om met een eigentijds ‘Bartje”-variant van het Siciliaans in recordtijd zijn tegenstander een riante voorsprong in materiaal en binnen 2 uur de overwinning te schenken. (1-3) Op de foto’s is duidelijk de druk op de rest zichtbaar. Diep voorover gebogen met rode konen op een verder bleek weggetrokken gezicht, werkten de mannen door. Zij verborgen hun gezicht achter hun handen en stopten hun vingers diep in de oren om de hoon en meewarigheid niet te horen en niet te zien. Inderdaad het aanzicht dwong respect af, maar wekte vooral medelijden bij de toegestroomde toeschouwers uit Elst op. Nog 4 partijen te gaan en nog 3,5 punt nodig voor de overwinning van UVS. Op dat moment stonden Michiel en Elwin redelijk, maar Mathijs en Erik hadden duidelijk problemen. Een oekaze was nodig: “Je geeft geen remise al sta je 5 paarden achter!” Michiel was daarna het eerste klaar. Het lukte hem een paar stevige “Michieltjes” in de stelling te stoppen en dan is er voor geen enkele tegenstander nog enige eer te behalen. (2-3) Elwin bouwde ondertussen zijn voordeel rustig verder uit. Elwin over zijn partij:

“Voor de verandering een regelmatige overwinning. De tegenstander steeds meer onder druk gezet totdat deze geen ruimte en fatsoenlijke zetten meer overhad. Vervolgens in het middenspel in 7 zetten bijna alle stukken van het bord geveegd. Na de opgetrokken stofwolken gaf de tegenstander op met een stuk en vrijpion minder. Dit resulteerde in een 3-3 stand met nog 2 borden te gaan.”

Er was nog ongeveer een uur te gaan. Mathijs had zijn stelling langzaam maar zeker weten te verbeteren en stond ondertussen zeker niet minder. Erik had geen hoera stelling en zou het moeten hebben van schwindel en list. UVS 3 leek deze avond de kans op promotie definitief te vergooien. Maar …… met nog op alle klokken slechts enige minuten te gaan, werd de spanning voor de Elstenaren te groot. Bijna tegelijkertijd wonnen Mathijs en Erik hun partij door respectievelijk een blunder en een “Topalovje”.
De tegenstander van Mathijs vergreep zich in de tijdnood aan een dame en zeker bij het schaken is dat dodelijk.
Mathijs bericht hierover:

“Wat mij het meest is opgevallen is de interessante situatie aan het begin van de avond: we stonden reeds met 2-1 achter en onze teamleider, (ex-)wiskundige, wilde anticiperen op de opstelling van de tegenstanders, die waarschijnlijk qua opstelling weer gingen anticiperen op deze tussenstand. Resultaat: Ik speelde op bord 5 tegen de speler met de op-een-na hoogste rating. We begonnen met een vriendelijke standaard-opening, keurig volgens De Gouden Regels Van De Opening. De opdracht was ‘winnen’, dus probeerde ik mijn centrumpionnen redelijk snel naar voren te drukken, waar ik eigenlijk al snel spijt van kreeg. Voor mijn gevoel heb ik eigenlijk de hele partij behoorlijk onder druk gestaan (viel volgens Fritz echter wel mee) tot ik eindelijk mijn zwakke loper kon ruilen. In het eindspel leken de kansen langzaam te keren en met een tussenstand van 3-3 werd het eigenlijk best wel spannend. In lichte tijdnood (we hoefden beiden niet meer te noteren) gaf mijn tegenstander per ongeluk de dame weg. Die anticlimax heeft ons een belangrijk punt opgeleverd”.(4-3)

Erik had als enige troef een “Topalovje” in een ogenschijnlijk verloren stelling. Het werkte en HOE. Erik over zijn partij:


Wit: Erik van Oosterhout Zwart: Jo Engels

“In een ongeveer gelijke stelling sta ik wat betreft tijd hopeloos achter. Ik heb nog maar 20 minuten op de klok, terwijl mijn tegenstander rustig achterover kan hangen met een comfortabele 40 minuten. In mijn haastige spel ben ik zo onhandig om een
simpele paardenvork op mijn dame en toren over het hoofd te zien. *(Aldus teamgenoten achteraf): Door een strategisch Topalovje kreeg ik een sterk paard, terwijl mijn tegenstander het moest doen met een toren* Zo kwam ik een kwaliteit achter en dus in een verloren eindspel. Gelukkig was mijn paard sterk genoeg om de tegenstander flink af te leiden, waardoor hij zijn tijd verspilde en we ons beiden in tijdnood bevonden. In de stelling speelde mijn tegenstander Txb6, na xb6 en Txc4 wordt de b pion onstopbaar en gaf mijn tegenstander op. Wat een opluchting, mijn hart bonkte nog na”.

 

Onder het oog van tientallen toeschouwers speelde zwart hier: …. Txb6 en na xb6 , Txc4 …… gaf zwart op! Of het een zuiver “Topalovje” is, weet ik niet, maar het gonsde alom rond.

Door deze overwinning werd het 5-3 in het voordeel van UVS 3.
De stand in de 2e B van de OSBO met nog 2 wedstrijden voor de boeg is nu:
1. UVS 3 8p 25 bp. 2. Wageningen 4 8p 24,5 bp. 3. Kasteel 2 8p 22 bp.

Het blijft spannend.
TC

Share

1 reactie

  1. Pepijn van Erp schreef:

    Mooi boeiend verslag!

Geef een antwoord