Verlies tegen Eindhoven, einde aan kampioenskansen voor UVS1

De UVS’ers waren de winterstop nog niet helemaal goed doorgekomen, zullen we maar zeggen. Het ging op bijna alle borden mis. Als eerste viel er aan bord acht een nul. Ruud van de Plassche leek daar toch redelijk uit de opening te zijn gekomen, maar toen er een stelletje stukken geruild was, bleek dat zwart een lastig initiatief had. Dat kostte even later een kwaliteit en Ruud maakte het zijn tegenstander in het vervolg ook niet erg moeilijk.
Even leek er sprake van een gelijk opgaande wedstrijd, omdat Joost Retera een vol punt liet bijtekenen voor UVS. Een uitstekende partij leek me. De tegenstander van Joost speelde wel de strategisch aangewezen zetten, maar zijn stelling had toch wat verborgen zwaktes, waar Joost tactisch gebruik van kon maken. Hij ging er verrassend snel doorheen.


De volgende nul viel op mijn eigen bord. In een zijvariantje van een zijvariantje van de scherpe Draak besloot ik na ruim een half uur nadenken dat het wel verantwoord was om een aangeboden pion mee te nemen. Acht zetten later bleek dat ik toch een rekenfout gemaakt had: in de ontstane stelling bleek mijn toren nog niet verzet te zijn. En ja, de Draak is niet erg vergevingsgezind wat het maken van foutjes betreft: een paar zetten later kon ik opgeven.

Daarna moesten we anderhalf uur wachten op de volgende uitslagen die pas een tijd na de tijdscontrole zouden komen. Lars Kurstjens was het volgende slachtoffer.
Hij leek de hele partij eigenlijk wel aardig te staan, maar het eindspel na de 40e zet zag er weinig hoopvol uit. Een paar zetten later was het al uit na een fout van Lars. Als ik het goed heb, ging het slot als volgt vanuit de stelling hiernaast. 41… Tc1+ 42.Kf2 Td1 43.Tc3 Ld7 44.hxg5 hxg5 45.Ta3 Td2+ 46.Kf1 Txd3 en zwart wint met Lxb5 en e4 de toren weer terug.Anton van Rijn speelde op bord 3 tegen Frans Kuijpers, in 1963 nog kampioen van Nederland. Dat werd een redelijke rustige partij, maar Anton stond de hele tijd misschien iets minder. Op een gegeven moment leek Anton misschien wat kansen te krijgen met een vrijpion op de a-lijn.

Een klein paardenballetje maakte een einde aan die illusie en Anton bleef zitten met een minder toreneindspel.

Toen werd er nog aan drie borden gespeeld. Dennis Arts mocht op bord één tegen Bas van de Plassche spelen, de broer van Ruud. Dennis had eerder deze competitie laten zien dat hij wellicht veel beter speelt tegen tegenstanders van formaat dan tegen gelijkwaardige opponenten en ook nu liet hij dat weer zien. Hij verloor ergens wel een pion, maar hield een eindspel over dat niet helemaal kansloos was. En wat Dennis goed deed, is kansen creëren met een beetje bluf. Kansen op remise weliswaar, maar meer konden we niet echt verwachten.

Door deze remise was onze nederlaag wel een feit, maar meer zat er natuurlijk niet in. Eigenlijk was het een klein wonder dat theoretisch gezien nog een 4-4 gelijkspel mogelijk was in de laatste 10 minuten voor het einde van de maximale speeltijd. Tjapko Struik had op bord twee in de opening geen potten kunnen breken en verloor op een gegeven moment een pion. De stelling was echter wel zo rommelig dat het hem lukte wat materiaal terug te winnen. Na de tijdscontrole bleek hij opeens een stelling te hebben met goede winstkansen, wel een technisch lastig klusje dat pas net voor 18.00 uur in een vol punt uitmondde.

De laatste partij, die tussen Pim Haselager en Rene Moonen, had een bizarre ontknoping. Pim miste ergens voor de 40e een interessante mogelijkheid maar na tijdscontrole compleet verloren. Zijn tegenstander dacht echter handig af te wikkelen, maar toen begon het foutenfestival. Op het laatst dacht ik dat Pim misschien nog op tijd zou gaan winnen, maar daarvoor deed hij niet de handigste zetten. Enfin, bekijk zelf maar hoe ging.

Een dik verdiende 5½-2½ nederlaag, einde aan onze kampioenschapsaspiraties. En we zijn nog niet eens 100% zeker gevrijwaard van degradatie …

foto’s: ©jawest

Zie hier het verslag van ESV.

Share

7 reacties

 1. Maarten van Rooij schreef:

  Fijn om te zien dat Pim ergens een soort van zwakte heeft: de neiging om Tb8 te spelen. Gewoon consequent volhouden Pim – je wint er vast wel een keer mee!

  Ook wel erg veel stellingsgeluk van die Brabanders. Volgende keer zijn wij aan de beurt bij Vrouwe Fortuna.

  Ik ben ook wel geïnteresseerd in jouw zij-zij-variantje Pepijn!

 2. Pepijn van Erp schreef:

  @Maarten zoek voor een idee van mijn partij maar eens naar Carlsen-Karjakin, Bilbao 2008. Ik deed het iets minder goed dan Karjakin, die onnodig verloor.

 3. Tjapko Struik schreef:

  En Maarten maar zoeken…

  Pepijn zal wel Carlsen-Radjabov bedoelen.

  Wat ging er mis, Pepijn? Da6 misschien, waardoor je de 5e rij niet meer controleerde?

 4. Tjapko Struik schreef:

  Hmm, er ging iets mis met de link plaatsen, maar er is genoeg om op te klikken. Zolang je maar niet op Carlsen-Karjakin klikt…

 5. @Tjapko: link gecorrigeerd (missing: /a-tag).

 6. Pepijn van Erp schreef:

  @Tjakpo Ah, die partij ja. Ik speelde ipv 15… h5 het ook nog veel gespeelde 15… Db6, maar dat is verliezend in alle varianten, denk ik nu. Als wit tot h4-h5 kan komen is het mis in die variant.

 7. Michiel schreef:

  Ik zie dat je de site Chess Tempo gebruik Tjapko. Die was ik vergeten, maar is zeker een aanrader voor iedereen om gebruik van te maken.

Geef een antwoord