Forse winst UVS 5 tegen Het Kasteel 4

Dat betekent dat UVS 5 nu tweede staat achter Doetinchem 2, maar niet alle uitslagen zijn verwerkt.

Theo Felet had druk op de koningsvleugel door zijn pionnen op te spelen en open lijnen te creëren, zijn tegenstander plaatste pardoes zijn paard verkeerd en gaf op. Hetzelfde recept aan bord 2. Wit begon in het Slavisch met een doorgeschoven pion c4-c5. Na een overmoedige pion e4 werden pion en paard afgeruild en volgden een paar ongelukkige damezetten. Met achterstand in ontwikkeling en nog niet gerokeerd kwam hij positioneel slecht te staan. Het bekende recept: schaak geven en de druk verhogen en telkens het aanvalsplan verleggen. Hij legde het loodje. Marcel had weer een interessante koffiehuispartij met soms wisselende kansen en een spannend slot. Echt de moeite waard die partij nog eens na te kunnen spelen. Wim liet weer eens zijn theoretische kennis zien. Met zwart kwam hij in een Cambridge Springs-variant terecht. Dat betekent een dubbele aanval van Dame a5 op loper g5 door de pion naar c4 te brengen die tegelijk loper d3 aanvalt. Met stukwinst tot gevolg. Als je denkt dat het snel uit is, is dat nu even niet zo; te vaak keerden de kansen, daarom koos Wim voor een zorgvuldige solide stelling die naar een gewonnen eindspel voerde. Harrie wist zijn tegenstander in het eindspel met de pionnenrace naar promotie te slim af te zijn.

Tobi trok aan het kortste eind en had te lang gewacht remise aan te bieden. Vrijwel de hele partij stond het gelijk, misschien had zijn tegenstander met torens en dame op de koningsstelling meer druk. Na afruil kwam het tot een eindspel. De regels van versneld beëindigen bestaan niet meer met de Fischerklok. Tobi had nog 2 minuten en zijn  tegenstander 5. Ze wilden beiden uitspelen, het Kasteel om de eer van de club te redden. Tobi was in de positie zijn tegenstander zelfs in de verdrukking te brengen maar zag niet hoe. Hij werd teruggedrongen en voerde redelijk oppositie. Zo goed dat ik dacht dat drie keer dezelfde stelling voorkwam. Hij bood remise aan wat geweigerd werd. De tegenstander speelde door, want hij vergat remise te claimen. In de Osbo mag niemand van de toekijkende spelers zich daar mee bemoeien. Ik weet niet of dat ook geldt voor de teamleider. Te laat, dacht ik. In een evenwichtige stelling kun je nog zeggen bied remise aan in het belang van de club, maar nu kon het niet. Hij raakte ontmoedigd, verloor een cruciale pion en het was over. Achteraf wees de dienstdoende wedstrijdleider hem erop dat hij remise had moeten claimen. Voor Tobi was het onbegrijpelijk dat zijn tegenstander toch bleef doorspelen. Hij kende deze regel van claimen niet. Het Kasteel had de eer gered. We kijken zo langzamerhand naar boven en moeten van ASV en Doetinchem winnen om de koppositie over te nemen.

Dienstdoende teamleider Frans Nijenhuis

Share

Geef een reactie