Schaken in Helsinki (2)

Hauskaa joulua ja onnelista uuttaa vuotta! Voor wie wil weten wat dit betekent: ga naar Google translate! Het bevalt ons best hier in Helsinki, maar onontbeerlijk is toch wel dit Googlemenu al levert het soms hilarische resultaten op. En dan nu op naar een volgend “stemmig” verslag!

Op de schaakmaandagen blitz ik er inmiddels wat beter op los al eindig ik nimmer bovenaan de lijst van één van de twee rondes. Ik gebruik het vluggeren ook om te experimenteren met openingen als 1 e4 maar vooral 1 Pc3. De naam “Van Geet” zegt de Finnen weinig en meestal kom ik slecht te staan na 1 .. d5 2 e4 d4. Nee, met 1 d4 plet ik vaker iemand van het bord:Op 17 november behaal ik mijn eerste overwinning voor de externe competitie in Finland! We spelen in Tampere en weer rij ik met dezelfde Fin en Rus mee. De Fin heet Petri Saharinen. Hij spreekt een beetje Engels. De Rus niet. Petri blijkt in de Sovjet-Unie gewerkt en gewoond te hebben en nog lid te zijn geweest van de schaakclub van Leningrad. Nadat we nog een ‘kettingroker’ hebben opgehaald, waardoor een geur van sigaretten in de auto hangt, rijden we door naar het “Manchester van Finland”. Onderweg stoppen we in een wegrestaurant waar ik getuige ben van de Scandinavische eetlust: de ‘kettingroker’ werkt om half 11 ’s ochtends eerst een aantal plakken roggebrood met zalm naar binnen gevolgd door een romige vissoep. Alleen het bier ontbreekt nog! Ik neem alleen koffie. Petri betaalt. In Tampere spelen we in de catacomben van een voetbalstadion. Ook HSK 1 speelt er. TammerSh (http://www.shakki.net/kerhot/tammer/index.htm) blijkt niet genoeg digitale klokken te hebben voor 2 teamwedstrijden. Hierdoor speelt HSK 2 met normale klokken: 2 uur voor 40 en daarna een half uur erbij en uitspelen. Ik speel aan bord 2. Het wordt een gemakkelijke overwinning:


Nemen op h5 is natuurlijk niet de bedoeling van 7 g4 en als wit ook nog verzuimt 17 Lg5 te spelen staat zwart overweldigend. We winnen met 3-0 want in Finland worden remises niet meegeteld. Petri blijkt één van de medewerkers van het prachtige blad van de Finse schaakbond Suomen SHAKKI te zijn (op http://www.suomenshakki.fi/ staan alle afleveringen). Hij stuurt me later een aantal nummers op. Leuk zijn 2 artikelen van Petri over de jonge Botwinnik. Niet om de tekst, want die kan ik natuurlijk niet lezen, maar om de oude foto’s. En Tim Krabbé blijkt een column in het blad te hebben! Is hij net als Hübner het Fins machtig? Ik heb hem hierover gemaild maar helaas nog geen antwoord gekregen.

De week erop krijg ik een e-mail van Petri: of ik zin heb om het weekend mee te doen aan een rapidtoernooi in Helsinki. Lijkt me leuk, antwoord ik en zo zit ik zaterdagochtend weer bij hem in de auto. We gaan weer iemand ophalen. Petri zegt dat het een Finse meester is die grootmeester had kunnen zijn als hij niet zo veel dronk (in Finland is alcohol en daaraan gerelateerde ziektes doodsoorzaak nummer één). We komen aan bij een appartement waar hij met z’n vader schijnt te wonen. De mobiel van Petri gaat: hij blijkt in één of ander winkelcentrum de nacht doorgebracht te hebben. We rijden door en weer gaat de mobiel van Petri: hij blijkt toch ergens anders te zijn, namelijk op het politieburo! Ik denk dat we dan wel zullen doorrijden maar nee, opeens zegt Petri: “This is the police station”. We draaien een rondje op het parkeerterrein en dan stapt een jongen met lange haren in. Nu is de auto niet gevuld met de geur van sigaretten maar met die van alcohol! Hij begint meteen met een dubbele tong te praten waarna Petri uitlegt dat hij zich beklaagt dat de politie zijn wodka en sigaretten heeft afgepakt. Hij blijkt wel mee te gaan, maar is nog te dronken om mee te kunnen spelen. Als Petri en ik na afloop van het toernooi weggaan, ligt hij ergens te slapen.


Het is een rapidtoernooi in het “Euwe Centrum” van Helsinki. Veel stelt dat niet voor al wordt er zelfs gefilmd! Er doen 30 schakers mee en ik speel in de hoofdgroep. Na 3 rondes heb ik 2 punten maar verlies dan van de latere winnaar. Het leukste is de pauze: in de kantine is gekookt. Op een tafel staat een soort van maaltijd: een prakje van aardappels, stukjes ham en wat kaas. Heerlijk … Petri betaalt weer. Hij blijkt een soort weldoener te zijn van HSK!

De volgende wedstrijd spelen we thuis op 12 januari 2013 tegen Vantaa. Irma gaat met de kinderen skieën (in Finland noemen ze langlaufen skieën en skieën slaom) en ik ga lekker als het buiten min 15 graden is binnen schaken! We spelen in ons eigen clublokaal waar het passen en meten is want HSK 1 speelt ook. Ik zit in de achterafkamer aan een tafel waar je met je benen niet onder kunt. Naast me staan continu 2 koffiezetapparaten te pruttelen. De winst is vrij eenvoudig, leuker is de naam van mijn tegenstander!


We winnen met 5-1. De alcoholist wint voor HSK 1 met wit een prachtige partij met 1 d4 f5 2 e4 dxe4 3 Pc3 Pf6 4 g4. Nog twee rondes. Voor de stand: http://www.shakki.net/sksl/jsm12/taulukot.html.

Moi moi!
Erik van de Plassche

Share

4 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Leuk taaltje dat Fins. Ik ben de laatste tijd een beetje skandinavisch (Noors) aan het inoefenen, d.w.z. een paar taalkundige oefeningetjes, handig voor de praktijk. Die eerste zin in het artikeltje van jou , Erik, begrijp ik daardoor onmiddellijk zonder naar Google te gaan. Die zin is waarschijnlijk uitgesproken door jouw tegenstander van de eerste partij, na jouw laatste zet. Hij zegt ongeveer het volgende: “vuile hond, zo kan ik ook winnen”!

 2. Ruud van der Spoel schreef:

  Prachtig stuk Erik! Leuk om te lezen dat het je goed gaat in Finland. Groeten.

 3. Luukmaestro schreef:

  Mooie verhalen Erik! Blijf vooral doorschaken daar en ben benieuwd naar het volgende stuk. De zin/het excuus: “die grootmeester had kunnen zijn als hij niet zo veel dronk” houden we erin. Gegroet!

 4. Maarten van Rooij schreef:

  “Hauskaa joulua ja onnelista uuttaa vuotta”??? In Nieuw-Zeeland zeggen de Maori dat heel anders: Alta re! Alta re! Ora kae kae!
  Dat betekent zoveel als: van jou win ik met twee vingers in de neus.
  Uitgebreidere aanvangsrituelen kun je zoeken op google onder Haka.
  Momenteel werk ik aan mijn buikje om ook een goede haka-uitvoerder te kunnen worden. Moeten er natuurlijk nog wel wat tattoo’s gezet worden.

Geef een reactie