UVS 4 verslaat ASV 7 na zinderend slot

UVS 4 heeft in een zeer spannende wedstrijd met 4½ – 3½ gewonnen van AVS 7. Het vierde slaagde erin een 1½-3½ achterstand om te zetten in een mooie overwinning. Onno Marres wist in de tijdnoodfase het winnende punt te scoren.

Na een nederlaag in de eerste wedstrijd en een overwinning in de tweede stond afgelopen maandag de match tegen ASV 7 op het programma. Zou UVS 4 op weg gaan naar de kopposities of toch moeten blijven strijden om niet te degraderen? Na twee uur spelen behaalde ikzelf op bord drie met zwart remise tegen Jan Vermeer. Na een taaie Konings-Indische opening ontstond er na 29 Dd2 een interessante partij met onderstaande stelling. Zwart lijkt er goed voor te staan maar het stelt allemaal niet zo veel voor. Na de volgende zetten eindigde de partij in remise door zetherhaling.


Ook uit de latere analyse met Jan, Thei, Christ, Wim en Michiel leek zwart geen duidelijk voordeel te kunnen behalen. Maar gelukkig is er dan altijd Fritz nog (drinkt minder, analyseert beter!). Na 29 … Txc3 geeft het programma plotsklaps een flinke plusscore aan voor zwart van -2,9. En wel vanwege de combinatie die in de variant wordt weergegeven. Zwart krijgt een pluspion met betere stelling. Maar ja, zie dat maar eens achter het bord te vinden met een eenvoudig biologisch brein……

Ondertussen kwam Bert-Jan ook remise overeen met zijn zeer jonge tegenstander. Zijn stelling met pionnen en ongelijke lopers was niet meer te winnen. Even later accepteerde ook Frans, met op dat moment een pion minder, na overleg met teamleider Wim de J. het remiseaanbod van zijn tegenstander. Toch zag het er daarna eigenlijk helemaal niet goed uit. Ismail en Marcel stonden allebei slecht, terwijl de andere drie partijen een ongeveer gelijke stand hadden. Marcel wist zich terug te knokken, maar verloor een toren toen de remise binnen handbereik was. Ismail weigerde zijn ongelijke strijd op te geven, maar kon het tij uiteindelijk toch niet keren (1½-3½ ).

Op de drie resterende borden waren de Arnhemmers inmiddels allemaal in tijdnood beland. Wim de J. stond ook nog eens beter en haalde overtuigend het volle punt binnen. Vervolgens kreeg Wim K. een verlaat Sinterklaascadeau van zijn tegenstander, die een volle toren weggaf. Hierdoor kwamen we even later weer op gelijke hoogte met ASV. Bleef over de partij van Onno die met toren, randpion en koning probeerde te winnen van zijn tegenstander die in het bezit was van toren en koning. Nu zijn dit soort stellingen eigenlijk altijd remise (zo is mij tenminste door de toekomstige UVS-clubkampioen verteld), maar natuurlijk niet als je het verkeerd doet, zoals de ASV´er. Onno wist daar in tijdnood knap gebruik van te maken en scoorde het winnende punt.


[vimeo height=”300″]https://vimeo.com/55361130[/vimeo]

Share

1 reactie

  1. Jan van de Westelaken schreef:

    This begs the question: wie mag dat dan wel zijn, die ’toekomstige clubkampioen’?

  2. Theo Felet schreef:

    Zou je zelf niet die vraag beantwoord hebben in je newsflash ;>)

Geef een antwoord