UVS 5: drempelvrees?

Waarom heeft UVS 5 drempelvrees? Het team promoveerde als beste tweede met één bordpunt minder dan PION 4 naar de derde klasse. De eerste ronde mocht UVS 5 aantreden tegen datzelfde PION 4, in een andere samenstelling natuurlijk. Na anderhalf uur stonden we al met 3-0 voor, maar de resterende spelers van Groesbeek wisten allen een punt te scoren en we eindigden toch weer in remise.
Welnu, de tweede ronde mochten we uitkomen tegen SMB 3. Dat was in voorgaande jaren op papier een geduchte tegenstander, maar nu een team dat blijkbaar is gezakt naar de derde klasse. De tegenstander van Wim Heuvelmans kwam niet opdagen. Na een uur rondkijken vroeg hij zich af wanneer hij het punt kon verzilveren. Rolf van Geel, teamcaptain van SMB 3, gaf gelijk aan dat hij niet geloofde dat zijn speler nog zou opdagen. Het punt kon genoteerd worden. Die opsteker gaf UVS 5 nog geen vleugels.

Nog geen half uur later stond Thei verloren door zetverwisseling en kwam in een hopeloze mataanval terecht die hem op stukverlies kwam te staan en hij gaf op. Theo Felet was niet opgewassen tegen de aanval van Oscar Mercan die door het midden met torens en dame genadeloos op zijn koning zat in te beuken. We stonden met 2-1 achter.
We hadden nog drie troeven. Maar veel stelde dat niet voor. Ikzelf raakte in een verwoestende aanval op de zwarte stelling verzeild en zag iets over het hoofd, namelijk de witte loper die me schaak gaf op h7, koning naar h8 en met een dodelijk paardoffer ging ik mat. Oscar Cave Canem wierp zich onmiddellijk op de restanten van de stelling: hopeloos, was zijn conclusie. Ik bedankte hem voor deze geweldige uitleg. Gelukkig heeft Harrie Berkers nog winst kunnen behalen met een sterke centrumaanval. Zou UVS nog 3-3 kunnen maken?
Zie de stelling van Marcel met zwart tegen Rolf van Geel met wit. Het was in vogelvlucht dat ik dacht, waarom speelt die niet Pe3 dan kan wit ruilen met loper maar dat doet hij natuurlijk niet. Andere mogelijkheden voor wit met zijn dame zijn er niet, want de dame moet steeds veld c2 controleren. Op Dc1 gaat Fritz verder met Pg4 of Pg2, Kd1 Txh5,Txg5 fxg5 Pgxe5. Marcel besloot een verdedigende zet te doen en het lukte wit lang te rokeren en de aanval over te nemen met een paardvork op koning en toren die verwijderd moest worden, met het gevolg dat wit met dameschaak kwaliteitsvoordeel kon halen en winnen.

Helaas hebben we met 4-2 verloren. Wat is nu de werkelijk sterkte in klasse 3 van de OSBO? Kan UVS 5 zich daarin handhaven? Is het afhankelijk van een zwakke Sleutelzet of een team dat met zelfvertrouwen aan de start verschijnt? De volgende keer volgt een statistische analyse van de ratingsterkte. Prognoses die op papier moeten uitwijzen wat onze kansen zijn.

Share

Geef een antwoord