PION 4 – UVS 5: 3-3

Omdat we afgelopen vrijdag dicht bij huis speelden, was het niet zo’n ramp dat we met onze zespersoonsformatie maar 1 auto tot onze beschikking hadden: Frans Nijenhuis en Marcel Krivec togen per fiets door het glooiende landschap naar Groesbeek. Iedereen was ruim op tijd, en Marcel zag nog kans om in de aangrenzende bieb in de uitverkoop een boekje op de kop te tikken met de tot de verbeelding sprekende titel Winnen zonder strijd. Geschreven door een oude chinese wijsgeer, en vol met tips als ‘aanvallen wanneer de duisternis intreedt’ en dergelijke. En verdomd, na anderhalf uur waren de eerste drie bordpunten inderdaad zonder veel moeite binnengehaald. Misschien had er ook mee te maken dat Pion 4 met een paar invallers speelde, niet in hun allersterkste opstelling.
Ik was het eerste uitgespeeld. Ik vond mezelf wel lekker aggressief spelen, maar achteraf bleek dat mijn tegenstander geregeld had meegewerkt. In feite koos ik de verkeerde aanval en bij beter tegenspel had ik het veel moeilijker kunnen krijgen. Frans, die naast me zat, had diverse sterke voortzettingen gezien. Kort daarna kon Theo een punt noteren; hij stond al vanaf de achtste zet veel sterker doordat zijn tegenstander een geweldig gat in zijn koningsstelling liet vallen. Frans speelde een gedegen partij en won als derde.

Jammer genoeg konden we er daarna geen half puntje meer bijsprokkelen, waardoor de match toch nog in een gelijkspel eindigde. Harrie stond er vanaf het middenspel niet best voor en werd er langzaam afgeschoven. Marcel stond sterk en had zeker remise kunnen houden, maar na een blundertje was mat in twee of drie niet meer te voorkomen. Ook bij invaller Tobi ging het lang gelijk op, totdat hij, enigszins in tijdnood, even niet op de kleintjes lette. Zijn tegenstander wist met een toren binnen te dringen en ging pionnen pakken. Ehh, ik kan even geen toepasselijke uitsmijter vinden in de vorm van een woordspeling op ‘winnen zonder strijd’, dus maak zelf dit verhaaltje maar af en kleur de plaatjes.

Theo is hier nog in diep gepeins verzonken

Marcel beseft dat hij plotseling moederziel verloren staat

Share

1 reactie

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Makkelijke en mooie overwinningen, en weer een nieuwe schaakuitdrukking erbij: “Moederziel verloren staan”.

Geef een antwoord