UVS 3 wint

Met een sterk verjongd team t.o.v. het falende UVS 3 van vorig seizoen, togen we de Wageningse berg over. Doordat de kanonniers Elwin en Klaus hogere verplichtingen hadden in respectievelijk Londen en Delft, konden we het team nog verder verjongen met de talenten Ruud v R en Bert-Jan. Twee mannen die de ins en outs van Wageningen door en door hadden bestudeerd en zelfs al maandag, 3 dagen voor onze match, meededen tegen wageningen 5, enkel en alleen om alvast aan het Wageningse spel te wennen. Beste mensen dat noemen we clubliefde! Het was een genot om de inzet van deze mensen te mogen meemaken, hadden we die er maar bij gehad vorig seizoen.
Terwijl iedereen al lang klaar was en we al lang gewonnen hadden, gingen zij nog door. Jammer dat Ruud een duidelijk betere stelling in het eindspel verspeelde. Verzachtende omstandigheden, die er altijd wel te vinden zijn als je verliest, waren er nu zeker. Met nog ongeveer 2 minuten op de klok en een moeilijk eindspel, greep de scheidsrechter in. Hij pakte de klok van de tafel en sprak met strenge stem dat Ruud 2 minuten tijd erbij kreeg, en de partij 5 zetten teruggezet moest worden vanwege een onreglementaire zet van de Wageninger.
Ruud was hevig ontstemd en gebruikte minimaal 2 minuten om zijn ontstemming duidelijk te maken aan de scheids. Hij schoot er niets mee op. Zijn stelling werd er na de correctie ook nog minder op en de extra tijd had hij al gebruikt om de concentratie enigszins terug te vinden. Toen ook de laatste kans op een remisevariant overzien werd, gaf Ruud op en rende Linéa recta naar de scheids. Maar de reglementen gaven hem geen gelijk.
Terwijl Ruud nog niet geheel gekalmeerd was, stond de laatste UVS strijder op en meldde dat hij had verloren. Lange tijd had hij met een kwaliteit minder stand gehouden. Maar na bijna 4 uur spelen moest ook Bert-Jan het hoofd buigen. Lang daarvoor waren er al 4,5 punten binnen gebracht door de overige 6 UVS-ers. Binnen 2 uur was Tsjisang al aan het analyseren. Hij zal ook deze overwinning zeker met gedegen commentaar op de site zetten. Bart mocht toen remise accepteren in een volledig gelijke stelling. Beide spelers hadden het orthodoxe damegambiet, dat vooral in de vijftiger jaren van de vorige eeuw populair was, kennelijk goed bestudeerd. Ook toen werden de meeste partijen ( tussen de grote jongens) bijna altijd remise.
Mathijs wist ook vrij snel de Siciliaanse verdediging van zijn Wageningse opponent overhoop te schieten. Mathijs had bijzonder veel haast gemaakt met zijn partij vanwege hormonale opvliegers dit i.v.m. mijn tegenstandster. Ik mocht het n.l. opnemen tegen de enige dame in het team van wageningen en ook nog een echte meester(es). In een moeilijke stelling die optisch beter leek voor de jonge Surinaamse Fide meester(es), werd echter een vergiftigd pionnetje haar ondergang. (zie verder). (3½ – ½). Michiel en Erik wisten daarna hun partijen remise te houden en de overwinning veilig te stellen.

Wageningen 4 – UVS 3 3½ – 4½ Een goed begin.

Captain


Bord 3 Lambert Hofman – Ekaterina Naipal (FM)

Stand na 18 .. Lc3
De loper op c3 kan niet geslagen worden. Na Ld3 volgt Lxb2 en Pc3.
Ik speelde 19 Tac1 er volgde 19 … Lxb2 20 Dxb2 en de fout 20 … Dxa4??
21 Ld3 Pd6 22 Ta1 Pc4 en 23 Dc3 opgegeven, zwart verliest het paard.

Share

4 reacties

 1. Jan van de Westelaken schreef:

  Hormonale opvliegers? Meesteressen? Wat gebeurt daar allemaal in Wageningen… ; )

 2. Elwin Berlijn schreef:

  Prima overwinning heren. Een goede start van een nieuw seizoen.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Mooi mooi, leuke prestatie van het 3de tegen één van de sterkste teams uit de groep. Gefeliciteerd. Overigens mag ik wel zeggen, dat de sterke verjonging van de ploeg te danken was aan mijn afwezigheid. De gemiddelde leeftijd ging daardoor met 10 jaar omlaag ( per bord !).

 4. Mathijs Broeren schreef:

  Tja, die linker afbeelding zal best kloppen (ook interessant), maar die rechter klopt niet helemaal. Ze had iets anders aan.

Geef een antwoord