Valse start voor UVS 4

Op maandag 15 oktober zat Ismail Jamshedy in Afghanistan, Wim de Jong met zijn bruid op het stadhuis en de rest van UVS 4 achter hun bord tegen Wageningen 5. Wim van den Broek en Theo Felet vielen in.
Theo bracht na ruim twee uur spelen het eerste halfje binnen. Voor ik hem kon vragen hoe en wat was hij alweer vertrokken. Gewoon een solide invalbeurt.

Niet lang hierna incasseerde Wim Krabbendam een 0. De opening was geen succes geweest, zijn stukken stonden elkaar in de weg en het pionoffer dat hij bracht was niet voldoende om zijn stelling weer tot leven te wekken.
Vervolgens bracht uw verslaggever de stand weer in evenwicht. In het vroege middenspel stapelde mijn tegenstander fout op fout, waardoor een gelijke stand snel veranderde in een hopeloze. We gingen even boven analyseren of iets wat daarop leekt en rond een uur of elf kwam ik weer in de speelzaal om te constateren dat er bij zowel Marcel, Ruud als Frans een toreneindspel op het bord stond. Linke soep dus, want als een fout ergens snel gemaakt is, is het wel in toreneindspelen. Marcel was dit keer de ongelukkige. Een te haastige zet leidde er toe dat hij het slachtoffer werd van een rontgenschaak-ideetje. Een truc waarover Lambert later opmerkte dat je er ooit het slachtoffer van moet zijn geworden om er de rest van je leven nooit meer in te trappen. Marcel was er naar eigen zeggen liever twintig jaar eerder in een van zijn eerste potjes in de interne ingetuind in plaats van tijdens een externe competitiewedstrijd. Het ging om de volgende stelling

Marcel speelde hier Ke7 en kon na Th8 opgeven. Als zwart de pion pakt volgt Th7+.

Zo kwamen we met 2,5 – 1,5 achter. De overige vier borden lieten een wisselend beeld zien. Onno en Wim van den Broek stonden goed, Ruud en Frans slecht. Ineens is er ophef bij het bord van Wim. Ik kijk en zie dat hij in plaats van een pion nu een kwaliteit en twee pionnen voor staat. Wel heeft hij met tijdnood te kampen. ALs zijn klok minder dan vijf minuten aanwijst, meldt hij dit bij zijn tegenstander (mag dat?). Slim is het wel want na zijn volgende zet heeft hij weer iets meer dan vijf minuten maar hij heeft dan alle mogelijke discussie over notatieplicht al in de kiem gesmoord. Vakkundig rondt hij de partij vervolgens af. Hij vertelt dat hij de hele avond druk had gezet op de vijandelijke koning en dat zijn tegenstander zich tenslotte verrekende.

De stand was dus weer gelijk, maar Frans en Ruud stonden verloren. Frans had met voordeel uit de opening kunnen komen, maar deed naar eigen zeggen net één precieze zet te weinig. Hierdoor was het zijn tegenstander die een pion voor kwam bij betere stelling. In het toreneindspel kwam Frans uitendelijk twee pionnen achter en was het einde verhaal. Ruuds dubbele toreneindspel tegen de sterke Karin Jeuken begon er intussen steeds hopelozer uit te zien. Uiteindelijk kwam hij drie pionnen achter en moest opgeven. En Onno? Ik had het punt voor hem eigenlijk al geteld, maar ineens stond hij in plaats van een loper en een pion voor zomaar een pion achter. Hij bleek te ongeduldig te zijn geweest bij het verzilveren van zijn voordeel en nadat hij twee pionnen was kwijtgeraakt na een dameruil had hij ook nog een stuk weg gegeven. Tel daar nog tijdnoodstress bij op en je beseft dat het even geen pretje was om Onno te zijn. Toch wist hij uiteindelijk met een elegante offerwending de remise veilig te stellen.

UVS 4 – Wageningen 5 3-5

Share

3 reacties

  1. Marcel Verstappen schreef:

    Kleine correctie in de weergegeven stelling (zodat ik iets minder dom overkom): in de diagramstelling staat de pion nog op a6, toen dacht ik in een opwelling: ik moet naar die hoek toe! Dus speelde ik Ke7. Vervolgens speelt mijn tegenstander a7 en kom ik tot de ontluisterende conclusie dat ik niet meer op tijd bij de andere hoek kom om het röntgenschaakje te ontlopen…

  2. Jan van de Westelaken schreef:

    Het verslag van SV Wageningen over deze wedstrijd is hier te vinden. Die foto komt me wel erg bekend voor…

  3. Klaus Wüstefeld schreef:

    Jammer Marcel, dat je de partij verloor, maar ik heb die eindstelling van jou (zie de diagram)nog eens bekeken. Ik neem aan, dat de zwarte Koning ( jouw Koning) alleen maar heen en weer kan tussen de velden Kg7 en Kh7. En de zwarte Toren moet in principe op de a-lijn blijven. Dus zwart heeft weinig,terwijl de Witte Koning wel enige vrijheid heeft. Wat moet dat worden ? Winst voor Wit ? Winst voor Zwart? Of Remise ? Wat is het beste plan voor zwart ?

Geef een antwoord