De nieuwe FIDE-regels (juli 2013)

Met ingang van het seizoen 2013-2014 zijn de nieuwe FIDE-regels voor het schaakspel van kracht die in september 2012 zijn aangenomen op het FIDE-congres in Istanbul. Een overzicht van de voor ons belangrijkste (en vooralsnog Engelstalige) wijzigingen:

 

Article 3.7.e

When a pawn reaches the rank furthest from its starting position it must be exchanged as part of the same move on the same square for a new queen, rook, bishop or knight of the same colour. The player’s choice is not restricted to pieces that have been captured previously. This exchange of a pawn for another piece is called ‘promotion’ and the effect of the new piece is immediate. The pawn can be removed from the board and the new piece be put on the appropriate square in any order.

Nieuw: hiermee wordt aangegeven dat het niet verplicht is een promotiepion eerst op het promotieveld te plaatsen om die vervolgens weg te nemen en te vervangen door het promotiestuk. De pion kan bij promotie ook al op de zevende rij worden weggenomen. In het verleden was die laatste handelwijze vaak een bron van conflict.

Article 4.3

Except as provided in Article 4.2, if the player having the move with the intention of moving or capturing touches on the chessboard (…)

Nieuw: in de ‘aanraken is zetten’-regel komt with the intention of moving or capturing in de plaats van deliberately. Daarmee kan een speler die even een stuk wat centraler op een veld wil zetten, niet gedwongen worden ermee te spelen, omdat hij dat stuk weliswaar ‘opzettelijk’ (oud) aanraakt, maar niet ‘met de bedoeling ermee te zetten of te slaan’ (nieuw). Als hij zijn intentie daartoe echter niet kenbaar heeft gemaakt (4.2), dient hij daarvoor wel vermaand te worden.

Article 6.2

During the game each player, having made his move on the chessboard, shall stop his own clock and start his opponent’s clock (that is to say, he shall "press" his clock). This "completes" the move. A move is also completed if:

1) the move ends the game (see articles 5.1.a, 5.2.a, 5.2.b, 5.2.c and 9.6), or
2) the player has made his next move, in case his previous move was not completed.

Een speler moet dus de kans krijgen na een zet zijn klok ‘in te drukken’ om zijn zet te voltooien, ook als zijn tegenstander al snel diens volgende zet heeft gespeeld. Dat is met name van belang voor het spelen met een increment omdat de toegevoegde tijd per zet anders verloren zou gaan. Als een speler echter verzuimt zijn klok in te drukken en alweer zijn volgende zet doet, wordt zijn voorgaande zet geacht voltooid te zijn.

Article 6.7.a

Any player who arrives at the chessboard after the start of the session shall lose the game unless the arbiter decides to postpone the start of that game due to unforeseen circumstances.

Nieuw: je mag in beginsel nog steeds geen minuut te laat komen, maar de regels van een competitie kunnen een andere tijd specificeren waarop een speler de partij verliest vanwege niet-opkomen.

Article 7.1

If an irregularity occurs and the pieces have to be restored to a previous position, the position before the irregularity shall be reinstated. If the position immediately before the irregularity cannot be determined, the game shall continue from the last identifiable position prior to the irregularity. The game shall then continue from this reinstated position. The arbiter shall use his best judgement to determine the times to be shown on the chess clock. This includes the option not to change the clock times. He shall also, if necessary, adjust the clock’s move-counter.

Nieuw: de arbiter krijgt hiermee de mogelijkheid de kloktijden niet te veranderen als daardoor het toernooischema in het gedrang zou komen.

Article 9.5b

If the claim is found to be incorrect, the arbiter shall add two minutes to the opponent’s remaining thinking time.

Nieuw: bij een incorrecte remiseclaim wordt aan de tijd van de tegenstander niet drie (oud) maar twee (nieuw) minuten toegevoegd, zoals ook het geval is bij een onreglementaire zet.

Article 10.2

(…) The arbiter may decide that the game shall be continued using a "time delay" or "cumulative time" mode. The extra time shall be 5 seconds added for each move for both players. The clocks shall then be set with the extra time and the opponent shall be awarded two extra minutes.

Tot op heden kan de arbiter op drie manieren reageren op een remiseclaim op basis van het beruchte artikel 10.2 als de tegenstander (bij versneld beëindigen zonder increment) geen poging doet de partij op een normale manier te winnen, of als het niet mogelijk is om op een normale manier te winnen: hij kan de claim toewijzen, hij kan zijn beslissing uitstellen of hij kan de claim afwijzen. Daar komt een vierde optie bij: de partij voortzetten met gebruik van een increment.

Article 12.3.c

The rules of a competition may specify a different, less severe, penalty.

De bepalingen omtrent de straf voor het afgaan van een mobiele telefoon (verlies van de partij, of remise als de tegenstander niet meer kan winnen door welke reeks van reglementaire zetten dan ook) zijn uitgebreid met de mogelijkheid voor de organisatie van een competitie om een minder strenge straf op te nemen in het competitiereglement.

Article 12.9

A player shall have the right to request from the arbiter an explanation of particular points in the Laws of Chess.

De ene arbiter is de andere niet, kan nog leuk worden ; )

Share

Geef een reactie