Winst op Groesbeek verblunderd

Een beetje zuur gevoel bleef over na het behaalde gelijkspel tegen PION Groesbeek. Een uitslag als 5-3 was meer op zijn plaats geweest, gaf ook de teamcaptain van PION toe. In het laatste half uur van de maximale zes uur speeltijd gaven Lars Kurstjens en ondergetekende door ernstige blunders in het eindspel halve punten weg. Gelukkig wist Anton van Rijn de schade te beperken door in zijn partij door te drukken en het volle punt te pakken.

Het bleef lang onduidelijk naar welke uitslag de wedstrijd zich ging ontwikkelen. Na een uurtje of twee spelen zag het er niet al te best uit. Dat beeld werd misschien een beetje vertroebeld doordat ik zelf niet zo vrolijk stond. Ik had een beetje onhandig plan gekozen na de opening en moest een kwaliteit geven, maar hield wel kansen op tegenspel. Bij Luuk Peters op bord 3 kwam de voorbereide opening op het bord, maar ook daar was het gekozen plan niet optimaal. Luuk werd toch vrij kansloos weggeschoven en zorgde voor de eerste uitslag, een nul.

In het half uurtje voor de eerste tijdscontrole kwamen er wat meer aanwijzingen dat er toch een mooi resultaat voor UVS in zat: Tjapko Struik pakte wederom in een goede partij het volle punt op bord 2. In een ogenschijnlijk niet al te veelbelovende stelling, liet zijn tegenstander zijn toren onhandig insluiten die daarna buitenspel stond. Dennis Arts speelde op bord 7 en wist een interessant eindspel handig in winst om te zetten. En invaller Jeroen Clermonts mocht met die betere vooruitzichten eindelijk het talloze malen aangeboden gekregen remiseaanbod van zijn tegenstander accepteren. Die stelling was zo dichtgeschoven dat een doorbraak er niet in leek te zitten.
Op bord 1 had Joost Retera ook wat problemen opgelost (ik dacht tenminste dat hij eerder wat minder stond) en een iets betere stelling na zet 40 gekregen. Dit was uiteindelijk niet voldoende voor een serieuze winstpoging en ook deze partij werd dus remise.

Het stond toen 3 -2 in ons voordeel en met stellingen die allemaal minstens remise moesten opleveren bij Anton, Lars en mijzelf stevenden we dus op een overwinning af. Lars speelde volgens mij een aardige partij, na de opening kreeg hij een stelling waarin hij een lastige doorgebroken pion had weten te krijgen, maar die werd effectief geblokkeerd. Na de 40ste zet versmolt het grootste voordeel en kwam er een gelijkstaand toreneindspel op het bord. Daarin maakte Lars de fout door zijn koning op de a-lijn af te laten sluiten van het strijdtoneel en verloor een pion en snel daarna de partij.

.

Ikzelf had met een beetje geluk mijn slechtere stelling om weten te werken naar een stelling die met goed spel remise te houden zou moeten zijn. Dat ging vanuit nevenstaande stelling, waarin ik natuurlijk gewoon een volle kwaliteit achter sta, maar ik kan nog wel rommelen.
In deze stelling speelde wit echter de zet waarop ik had gehoopt. 33.a4!? en nu blijkt 33… Lb3! vervelend en het is niet zo makkelijk te zien hoe wit zijn a-pion kan behouden, zonder een kwaliteit terug te geven. Als je dat doet krijg je een eindspel met ongelijke lopers wat ook remise lijkt ondanks de ogenschijnlijk sterke vrijpion. Er volgde 34.Tb1, Dd4 (met aanval op de toren op a7, de eigenlijke pointe van Lb3) 35.Tb7 Lxa4 36. T7b4 Dd7 37.Dc4 Tc8 (het gaat allemaal net!) 38.Dxc8+ Dxc8 39.Tb8 Df8 40.Txf8+ Lxf8 en met alle pionnen op één vleugel moet dit wel remise te houden zijn.
Mijn tegenstander ging er natuurlijk toch eens goed voor zitten en het lange manoeuvreren begon. Op zet 65 had ik de laatste pionzet gedaan en inmiddels waren we bij zet 86 beland. Zie de stelling hiernaast. Mijn koning had al opgesloten gestaan op h7 met een witte toren op g8 en witte koning op f7, maar dat maakt allemaal niet uit. De stelling is remise. Als je een beetje blijft opletten tenminste …

Nog even volhouden tot zet 115 schoot me een paar zetten eerder door het hoofd en ‘g5 blijven dekken!’. Als wit op e5 zou nemen is het pionneneindspel na 86.Txe5 fxe5 87. Kxe5 Kh5 remise.
Wit speelde echter 86.Te4 en ik blunderde met 86… Kg7?? (86… Kh5 en wit komt niet verder) en nu slaat wit na 87.Txe5 fxe5 natuurlijk niet op e5 maar op g5: 88.Kxg5 en wint gemakkelijk.

Anton wist toen wat hem te doen stond in de laatste paar minuten: winnen! Dat pakte hij als volgt aan:

En in ‘real life’ zag het er zo uit:

[vimeo width=”450″ ]http://vimeo.com/50922236[/vimeo]

Share

Geef een antwoord