Partij van Tsjisang tegen Philidor Leeuwarden

Erik Kruit (1904, Philidor)-Kin Sun Cheung (1948, UVS), bord 8

Leeuwarden, half versuft, hongerig komen we aan. Eerst een frietje met frikandel, met een lege maag schaakt het moeilijk. Het broodje kaas, met sierlijke letters aangegeven, was de uitbater vergeten te halen, ongetwijfeld door het Marokkaanse huwelijksfeest. Vrolijke gesluierde dames kookten naast de schaakzaal. Om zes uur begint het feest.
De frieten zijn goed gebakken, daar lag het niet aan. Op een of andere manier ben ik vettig eten niet meer gewend. Geconcentreerd werkte ik de frieten naar binnen, vervolgens hap ik in de frikandel. Het zijn suikers, hield ik me voor. Af en toe keek ik omhoog, concentreerde me, nam een slok melk en slikte een hap vet-emulsie weg. Iedereen zijn voorbereiding.
Ik kom net op tijd de zaal binnen. De wedstrijdleider leidde sober de middag in en stond stil bij het overlijden van Gert Winkel, een Philidor speler van team 3. Enkele weken terug was hij overleden, 49 was hij geworden.

Kleine meisjes in witte jurkjes gooiden witte bloemblaadjes op de rode loper. Het jonge bruidspaar straalt. De koetsier van het witte paard en de witte wagen keek hen na. Wij zaten aan tafels bij de ingang  Lachend lieten zij zich langs een omweg naar de feestzaal leiden, begeleid door drums en gejoel. De tafels en stoelen zijn er wit. Wit is de kleur van een nieuw begin.

Share

2 reacties

 1. Bert-Jan Boer schreef:

  Wat een poetisch eind van je verslag Tsji
  ik had na je onheilspellende inleiding iets heel anders verwacht…

  …dat je in tijdnood het bord onder had gekotst of zoiets… (vanwege die vette hap voor de partij)

  Maar dit is veel beter, goeie pot!

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  De partij van Ruud vd Spoel is hier te vinden.

Geef een antwoord