Het eerste verliest nipt van Geleen

Het was even wennen, nu we gepromoveerd zijn naar de 2e klasse zijn we meteen geen favoriet meer. Op rating is UVS1 geloof ik de nummer zes in onze poule. Onze eerste tegenstander had op papier ook wat ELO-puntjes meer dan ons achttal. En dan waren die ratings ook nog eens flink ondergewaardeerd, omdat van enkele Duitse spelers van Geleen de KNSB ratings aan de lage kant zijn. Als je naar de FIDE ratings van de opgegeven spelers kijkt, is het verschil duidelijk: 2100 gemiddeld voor UVS en 2232 voor Geleen! Maar UVS1 heeft in het verleden altijd wel goede resultaten behaald tegen Geleen toen beide teams nog in klasse 3H speelden: in seizoen 09-10 en seizoen 10-11 (die met met ‘Nokia-incident’ in de tegelijkertijd gespeelde wedstrijd van UVS2) wonnen we van ze, dus waren we niet bij voorbaat kansloos.
Na de lange trip naar het zuiden, mochten we gaan spelen in een vrij krap zaaltje, waar de temperatuur al snel opliep. De ruimte tussen de rijen tafels was zo beperkt dat ik de meeste partijen niet nauwgezet kon volgen. De verslaggeving is dan ook een enigszins beperkt.
Na ruim anderhalf uur spelen zag het er nog best gunstig uit. Op de meeste borden stond het ongeveer gelijk of hadden de ‘goeien’ zelfs een voordeeltje. Bij Tjapko Struik, die dit seizoen voor het eerst voor UVS in de externe uitkomt, was dat duidelijk en ook Ruud van de Plassche had een mooie stelling. Bij mijzelf was het echter behoorlijk misgegaan op bord 8. In de opening vergat ik even een standaard zetje in te lassen en werd geconfronteerd met een loper die op b5 geofferd werd. Maar ja, opgeven kan altijd nog een keer, dus ging ik actief op zoek naar tegenspel. Geholpen door mijn tegenstander die misschien wat al te voorzichtig was en veel tijd verbruikte, wist ik het tij te keren en nog te winnen! Zie hier die partij:

Tjapko was nog iets eerder klaar dan ik en had ook gewonnen middels een mataanval. Een erg fraai eerste punt voor UVS en dat tegen een tegenstander met een FIDE rating van 2370. We stonden dus even dik voor. Maar dat zou snel veranderen, helaas.
Joost Retera hield nog wel de sterke Duitse IM Thomas Henrichs knap op remise, maar toen vielen er een paar klappen. Anton van Rijn gaf op de 40ste zet een volle toren weg tegen Jack Renet en Pim Haselager werd vanuit een ogenschijnlijk redelijke gelijk staande stelling toch weggespeeld door zijn tegenstander. Na de tijdscontrole stond het dus weer gelijk, maar de vooruitzichten waren niet rooskleurig.

Stelling van Ruud (w) na 40 zetten Stelling bij Dennis na de 4oe zet van zwart

Ruud had op bord 5 zijn mooie stelling om zeep geholpen in een poging een pion te winnen. Dat pakte echter  uit in de verlies van een kleine kwaliteit en even later liet Ruud ook zijn toren nog insluiten. Bij Dennis Arts ging het ook mis. Die liet zijn tegenstandster vrijelijk op aanval spelen en net toen Dennis het gevaar leek te beteugelen met een afwikkeling naar een eindspel, kwam er een venijnig tussenzetje roet in het eten gooien.  Twee troosteloze stellingen bleven daar dus over die snel verloren gingen.
Alleen onze andere nieuwkomer, Lars Kurstjens, was dus nog bezig. Ook hij had voor de tijdnoodfase de betere kansen gehad, leek me, maar toen ging er toch wat mis. De stelling na de 40e ziet er niet al te best uit, maar het is niet makkelijk voor wit om te winnen.

De Duitse tegenstander van Lars ging er eens goed voor zitten om deze partij in zijn voordeel te beslissen. Voor de wedstrijduitslag had het al niet veel betekenis meer, Geleen had immers de benodigde 4½ punt al binnen. De stelling moet ook wel te winnen zijn voor wit, maar de tegenstander van Lars maakte weinig vorderingen.
Op een gegeven moment moet je dan toch bedenken of een winstpoging nog wel kans van slagen heeft, aangezien je er maar één uur hebt bijgekregen op de klok. Toen wit nog iets van 4 minuten over had (Lars zat een stuk ruimer in de tijd) sloeg hij nog een remiseaanbod af. En met 2 minuten op de klok, ging hij wel even zetten herhalen, maar claimde niet drie keer dezelfde stelling. Tsja, dan is het niet vreemd dat je door de vlag gaat.

Lars won dus nog en daarmee kwam de eindstand uit op 4½-3½ in ons nadeel.

Klasse 2D Ronde: 1; Datum: 2012-09-15
2126
UVS
2112
1.
Henrichs,T.(Thomas)
2526
Retera,J.J.C.M.(Joost)
2302
½
½
2.
Straeter,T.(Timo)
Struik,T.(Tjapko)
2232
0
1
3.
Renet,J.(Jack)
2188
Rijn van,A.B.(Anton)
2188
1
0
4.
Mundorf,J.(Johannes)
1999
Haselager,W.F.G.(Pim)
2153
1
0
5.
Frenken,M.J.P.(Marcel)
2084
Plassche van de,R.A.(Ruud)
2017
1
0
6.
Watzlawek,M.(Markus)
2081
Kurstjens,L.(Lars)
1982
0
1
7.
Henrichs,W.(Wenke)
2034
Arts,D.(Dennis)
2050
1
0
8.
Seip,R.(Rien)
1972
Erp van,P.J.(Pepijn)
1968
0
1
Share

Geef een reactie