Een partij met een interessant eindspel

Een blunder bleek een “ geniaal” torenoffer te zijn.

Uit de wedstrijd UVS 3 tegen Koningswaal, waarbij het kampioenschap van onze afdeling op het
spel stond. Mijn tegenstander was Hamoun Habibi. Ik vond het een interessant klinkende
naam. Daarom spreek ik de naam graag uit. Het deed vermoeden, dat hij uit een geslacht van
grootmeesters stamde. In zijn uiterlijk straalde hij ook iets uit van een Indiase Goeroe.
Het bleek echter (op schaakgebied) een gewone sterveling te zijn.

Het Koningsgambiet (1.e4, e5 2.f4) is van mijn 9de jaar t/m mijn 69ste jaar (al 60 jaar! ) mijn lijfvariant met wit. Mijn tegenstander werd er duidelijk door verrast en wist er geen raad mee. Hoewel het materieel nog wel gelijk bleef staan, was zijn pionnenstelling binnen de kortste tijd een grote puinhoop. En dat garandeerde een gewonnen eindspel voor UVS.
Als je verloren staat, kun je scherpe risico’s nemen: je hebt dan toch niets meer te verliezen. En dat deed hij! Ik moest daarentegen wel heel veel tijd investeren om zijn gewaagde aanvallen en slimme valletjes op een degelijke volkomen veilige manier te beantwoorden. Te veilig soms, waardoor ik een snellere winst over het hoofd zag, maar afijn.

Klaus Wüstefeld- Hamoun Habibi
UVS 3 – Koningswaal

Het scherpe spel met veel risico’s kostte Habibi bij een niet geslaagde aanval een paard. Zo
kwam bijgaande stelling op het bord. Hier zou 54.Ta7+ op regelmatige manier tot winst leiden.
Er gebeurde echter iets opmerkelijks. Tot mijn hevige schrik gaf ik een Toren weg. 54.Kd5?!,
Pc7+!? Met de moed der wanhoop nog proberen er iets uit te halen: dat was het enige, dat over
bleef . Plotseling werd ik verrast door het inzicht, dat bij 55.Kd6 promotie van de e-pion niet
meer tegen te houden was. Zo ontstond er op een andere manier toch nog een boeiende eindstrijd.
Mijn blunder bleek een “geniaal” torenoffer , dat winst forceerde!
De tijd ging ook een rol spelen. Ik 3 minuten, hij 8 minuten. Ik moest dus snel spelen. Er volgde 55.Kd6,Pxa6 56.e6+,Kf6 57.e7??( Pd5+! was winst!) 57….,Kf7 58.Kd7,Txe3 59.Pxe3,Pb8 + 60.Kd6,h5 61.Pf5,Pa6 62.Kd7?? (Pg7! was winst) 62…, Pb8+ 63.Kc7,h4 64.Kxb8??? a tempo gespeeld (Ke6 gevolgd door Pg7 was winnend of ook Pxh4!).
Nu ging de partij, met het (geniale?) torenoffer en met 3 duidelijke kansen om de winst binnen te halen, toch nog net verloren. Kijk maar: de laatste zetten waren 64.Kxb8,h3 65.Kc7,h2 66.Pg3,Ke7 67.Kc6,Ke6 68.Kxc5,Ke5 69.Kxb4,Kf4 70.Ph1, Kf3 71.a4,Kg2 72.a5,Kxh1 73.Kb5,Kg1 74.Kb6,Da1 en zwart komt op tijd om de winst naar zich toe te trekken.

Share

Geef een antwoord