Harrie en mat in 5!

In de partij tussen Harrie Berkers en Ismail Jamshedy ontstond gisteravond na een ware veldslag op hoog niveau de volgende stelling. Harrie offerde zijn dame om de zwarte koning naar het midden van het bord te kunnen drijven. Dan moet het wel uit zijn! Op het eerste gezicht is het ook uit, maar dat het toch iets lastiger is, beste lezer, mag je nu zelf ervaren.

Wit kan op 2 manieren in 5 zetten mat geven. Harrie vond de oplossing niet achter het bord en speelde Te1+, waardoor de koning kon ontsnappen en de partij verloren ging. Succes.

wit geeft mat in 5
Share

8 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Lambert ,ik wilde net naar bed gaan en kijk , zoals ik vaak doe, nog even naar de site van UVS en daar trof ik deze onwaarschijnlijke stelling, op het oog moeilijk, maar de eerste mat variant was toch redelijk zichtbaar. Wit speelt namelijk achtereenvolgens 1.Pf3+ 2.Te1 ( het feit, dat Wit nu op 2 manieren mat kan zetten ( Pd4+ of Ph4+) maakt het vervolg gemakkelijk. De enige redding voor zwart is nu g5, maar dan vervolgt Wit met 3.Te5+ 4.Ph4+ en mat met 5.Pf6+
  Ik ga nu echt naar bed.De volgende oplossing probeer ik een andere keer
  Groeten van Klaus

 2. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ja nog even, ik wilde dus net naar bed gaan , wierp nog een blijk op de stelling. Toen zag ik ook die andere voortzetting: 1.c4, waarna het mat met Te1+ nauwelijks te verhinderen is. De dame kan er nog tussen, maar dat is uitstel van executie, eventueel speelt Wit het tussenzetje f4+. Dus bijvoorbeeld 1.c4,Dd4 2.f4+,Df4x 3.Te1+,Dd4 4.Te4x mat Is wel een vierzet, maar dat mag ook wel wat mij betreft. Na 1.c4,Lc5x wordt het nog sneller 2,Te1+,De4 3.Te4+ mat. Of overzie ik een verdediging ?
  Wel jammer Harrie, dat je zo’n leuke partij niet kon winnen ! groetjes Klaus

 3. Lambert Hofman schreef:

  Oké Klaus, de 1e oplossing klopt. Je kunt zelfs na Te1!! op 3 manieren mat geven. De 2e oplossing faalt echter. Na 1.c4, De4 2.f4+ volgt Dxf4 met schaak! en zwart wint. De 2e 5 zetter is nog mooier dan die jij al gevonden hebt. Nog even zoeken vannacht.

 4. Klaus Wüstefeld schreef:

  jullie zullen daar al flink op geanalyseerd hebben,Lambert, anders hadden jullie niet zoveel oplossingen gevonden in zo’n indrukwekkende stelling, maar het is een heerlijk probleem om je aan te pijnigen, of je hersenoppervlak te vergroten. Zijn er nog meer mensen op de site bezig geweest ? Ik zie niets van andere UVSers ? vanavond heb ik nog even gekeken. Ik zag nog wel een leuke variant, maar of het echt klopt weet ik niet 1.Pc6+ 2.Lf8x (dreigt 3.Pe7+ en 4.Te1+ en na tussenkomst van de Dame 5.Te4x mat ) Leuke stelling trouwens, waarin misschien nog meer matjes inzaten, maar dan in 8 ,9 of 10 zetten of nog meer, Groeten van Klaus

 5. Klaus Wüstefeld schreef:

  natuurlijk is 2….., e5 ook mat ( na Pe7+ en Td6)

 6. Theo Felet schreef:

  ik denk dat Lambert Pc6+ bedoelt. Kf5 2. Lxf8 Txf8 3. Pe7+ Ke5 4.Td e1+ De4 5 Tgxe4 of Texe4 mat

 7. Thei van Laanen schreef:

  Tja, ik kon de winnende voortzetting niet vinden, maar zag wel meteen een simpele remisevariant: met Pd4 naar f3 of c6 heen en weer blijven zagen.

 8. Joost Retera schreef:

  Je kunt toch ook gedwongen mat geven met alleen maar schaakjes? Dan is het wat makkelijker om uit te rekenen.
  Dus 1. Pf3+ Kf5 2. Ph4+ Ke5 3. f4+ Ke4 4. Td4+! Ke3 5. Td6+! a) Ke4 6. f5+ Ke5 7. Ld4++
  b) Ke2 6. Td2+ Ke(f)1 7. Tg1++

  Dit zou ik altijd aanraden. Pas als je er met schaakjes alleen niet uitkomt, dan ga ik naar ‘stille’ zetten kijken.

Geef een reactie