Schaken verlengt levensduur

De befaamde neurobioloog en hersenonderzoeker prof. Dick Swaab laat er in zijn bestseller Wij zijn ons brein geen misverstand over bestaan wat hij vindt van fanatieke sporters. Al bijna honderd jaar wordt aangenomen dat zware lichamelijke inspanningen de levensduur bekorten. Hoe hoger de stofwisseling, hoe sneller je het loodje legt. Toen aan Churchill werd gevraagd hoe hij het toch had klaargespeeld om zo’n actief en lang leven te leiden, antwoordde hij simpelweg: ‘No sports’. Midas Dekkers heeft er al eens aan herinnerd dat het hart een levensduur heeft van x slagen, en hoe sneller je die opsoupeert, des te eerder zal het ding er de brui aan geven. Dat geldt eigenlijk voor alle organen, behalve de hersenen: ‘Hoe groter en actiever de hersenen, hoe langer de levensduur’, stelt Swaab. De hersenen kunnen zelfs in omvang toenemen als je ze voortdurend nieuwe informatie aanbiedt. Hij concludeert: ‘als je dan toch absoluut aan sport wilt doen, dan kun je wellicht het beste gaan schaken’ (p. 286).

Ik moest maar eens nieuwe openingen gaan bestuderen ; )

Share

1 reactie

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Een interessant en prikkelend stukje, wat je daar hebt neergezet, Jan ! Zo is al vele jaren geleden uit onderzoek gebleken, dat kinderen, die op jonge leeftijd leren schaken , op school betere prestaties leveren, beter zich kunnen concentreren, doelgerichter werken enz. Het schaken, zo was de conclusie, heeft een gunstig effect op de geestelijke vermogens van een kind. Ik probeer echter ook aan dit soort conclusies te twijfelen. De laatste tijd is er meer bekend geworden over slordig of zelfs frauduleus wetenschappelijk onderzoek ( opzettelijke of onopzettelijke tunnelvisie). Een leuke test op wetenschappelijke conclusies lijkt me “de omdraaiing”. Wat bedoel ik daarmee? Bijvoorbeeld Swaabs gedachte “Hoe groter en actiever de hersenen, hoe langer de levensduur “, de omdraaiing geeft het volgende: “Als iemand lang leeft, is zijn conditie blijkbaar zo goed, dat hij ook grotere en actievere hersenen heeft. Andere omdraaiing. Als jonge kinderen schaken presteren ze beter op school. Omdraaiing: als een kind beter op school is, zal zo’n kind graag gaan schaken en ook goed gaan schaken. Maar misschien is er ,hoe dan ook, toch wel een reden, Jan, voor jou, om wat aan je openingen te doen.

Geef een antwoord