UVS1 behoudt koppositie

De tegenstander in ronde 7 was ASC uit Alphen. We wisten van te voren dat we ze niet moesten onderschatten: in de vorige ronde waren ze zo aardig geweest om onze belangrijkste  concurrent voor de titel, Dordrecht, te verslaan. Helaas moesten we het weer zonder Pim Haselager doen, dit keer niet vanwege gebreken aan huis, maar omdat het lichaam hem in de steek liet. Bij de volgende ronde doen we voor de zekerheid een check op de geestelijke gesteldheid, want het ligt voor de hand dat dat het volgende onderdeel is dat Pim parten zal spelen.
Gelukkig hadden we in Rob Bisschops een prima vervanger. Invallers doen het altijd goed in UVS1 dus misschien moeten we zelfs overwegen de laatste twee ronden het alleen met invallers te doen.

Joost Retera was op bord 1 het eerste klaar: remise na twee uur spelen. Geen slecht resultaat  met zwart tegen de sterke tegenstander Dinard van der Laar. Joost had de wat exotische variant van de Caro Kann niet vaak op het bord gehad en voelde zich niet helemaal op zijn gemak. Op bord 2 stond Anton al na een zet of 13 strategisch gewonnen en ook ik stond al goed, dus een snelle remise was ook geen probleem voor de wedstrijdscore.
Op bord 3 speelde Luuk Peters weer een goede partij. Op een verwachte Morra speelde Luuk een wat minder bekend systeem en kreeg snel minstens gelijk spel. In het middenspel offerde Luuk een kwaliteit, maar kreeg daar meer dan ruime compensatie voor: loperpaar en een indrukwekkend pionnencentrum. Het was niet zo lang daarna bekeken en UVS1 stond met 1½-½ voor.
Bij Arie van den Hurk ging het helaas helemaal mis op bord 4. De opening werd al niet al te indrukwekkend gespeeld en er ontstond al snel een middenspel zonder dames, waarin niet zoveel aan de hand leek te zijn. In een paar zetten gooide Arie echter alles weg en kwam in een kansloos eindspel met een kwaliteit minder terecht. Dat was redelijk snel compleet hopeloos en de stand was dus weer gelijk.  Dennis was op bord 5 ook niet zo denderend uit de opening gekomen. Wit had in een Spaanse stelling het loperpaar verkregen en hield de stelling aardig onder controle.
Ruud van de Plassche speelde op bord 6 en speelde een wat opportunistisch systeempje tegen de Pirc. Anton vertelde me dat hij er nogal moeite mee gehad had met zwart in partijen tegen Wouter Knoop. In de partij van Ruud speelde zwart het echter zeer behoorlijk en het leek me dat hij de hele tijd wat beter stond. Op bord 8 was Rob ook niet lekker uit de opening gekomen en stond behoorlijk onder druk. Toen begon ik me dus toch wat zorgen te maken over de einduitslag, het was zeker niet ondenkbaar dat er drie nullen zouden vallen op de onderste vier borden.

In tijdnood werden echter de bordjes verhangen bij Ruud en Rob.

Hieronder de video die Jan van de Westelaken maakte van de slotfase van de partij tussen Ruud van de Plassche en Wouter Hennink. Vanaf een minuut of twee wordt het echt spannend. Zwart miste in laatste paar zetten nog wel een goede kans, maar in de slotstelling stond Ruud ook al gewonnen.

[vimeo width=”480″ height=”360″]http://vimeo.com/38303712[/vimeo]

In de reconstructie bleek zwart inderdaad de 40 zetten niet gehaald te hebben, Ruud won dus op tijd. Bij Rob was een soortgelijke situatie onstaan, alleen bleek daar dat de speler van ASC wél precies 40 zetten had uitgevoerd binnen de 2 uur. Gelukkig was de stelling van Rob intussen veel beter en mochten we er wel vanuit gaan dat een vol punt op zou leveren of in ieder geval een halfje.
Anton kon ook kort na de tijdcontrole het volle punt bijschrijven en met een remise aan mijn bord of dat van Dennis zou dan de matchwinst binnen zijn. Dat moest inmiddels geen probleem meer zijn: mijn tegenstander had namelijk rond de veertigste zet afgewikkeld naar een eindspel dat geen echte winstkansen meer bood. Hier de analyse van de hele partij:

Na de winst van Rob had ik nog aan de teamcaptain van ASC voorgesteld  om mijn partij en die van Dennis gelijk remise te geven, maar daar gingen ze terecht niet op in. Dennis stond duidelijk minder en verloor uiteindelijk. De eindstand werd daarmee 5-3 in ons voordeel.

De volgende wedstrijd belooft weer spannend te worden: de uitwedstrijd tegen Dordrecht!

Share

Geef een reactie