Een beetje erg dom

Ik verwijt het  mijzelf, dat ik ondanks alle kansen niet heb gewonnen. Het derde team won  overtuigend, toch doet zo’n verliespunt ter zake:  één zo’n punt kan  op het einde van de competitie  een beslissende betekenis krijgen. Vooral voor mijn teamgenoten, die al een hele tijd een winstpunt zagen aankomen, zal ik uitleggen hoe ik de partij weggaf. Vanaf het begin stond mijn  tegenstander onder druk, maar ik kon de winnende combinatie  niet vinden. In dat geval  kun je nog altijd afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Dat gebeurde dus. Met twee pionnen voorsprong behoud je in ieder geval winstkansen.
Of niet ?

Deze partij kon niet binnen de tijd uitgespeeld worden, omdat wij ieder nog 3 à 4 minuten hadden. Dat hield dus in, dat de tijd uiteindelijk zou uitmaken, wie er zou winnen. Een remiseaanbod werd in de tijdnoodfase afgeslagen.
In bijgaande stelling had ik een halve minuut achterstand op mijn tegenstander en begreep, dat als de partij niet snel gewonnen zou worden, ik door de “vlag” zou gaan. Ik stond op het punt om het ook voor mijn tegenstander voor de hand liggende Txa5 spelen, toen ik in een flits zag, hoe ik  de partij kon compliceren, zodat mijn tegenstander verrast zou zijn en tijd zou verliezen. Na Pg5 zou Tc8  mat zijn. Bedenk daar maar iets op in tijdnoodfase!
Haastig speelde ik dus Pg5, waarna zwart het verschrikkelijke La7 speelde, wat mijn toren kostte.

Share

1 reactie

  1. Mathijs Broeren schreef:

    Praten over dingen die minder goed zijn gegaan. Ik ken teams die daar meer moeite mee hebben.

Geef een reactie