“Kampioen word je tegen de kleintjes”

De wetten van de voetbalwereld gelden ook bij het schaken. De beoogd technisch directeur van Ajax Louis van Gaal, toen trainer van Ajax,  die na een verloren wedstrijd tegen PSV, meen ik, uitriep “Kampioen word je tegen de kleintjes”. De huidige trainer van Ajax Frank de Boer maakte er van: “Kampioen word je NIET tegen de kleintjes” na een gelijkspel afgelopen seizoen tegen VVV in Venlo.
Op vrijdagavond 9 december in de Ganzenheuvel tegen de kleintjes van “De Toren 4” (gemiddelde leeftijd aan de laatste 6 borden ongeveer 13 jaar) uit Arnhem  kenden de mannen van UVS 3 (gemiddelde leeftijd 49 jaar) geen mededogen. Om de rest nog wat meer op scherp te zetten bedacht Justin een nieuwe truc. Binnen 30 minuten en 12 zetten liet hij zich volledig van het bord vegen door middel van een goed voorbereide Franse val. Omdat Justin 20 minuten te laat was binnengekomen, had de rest van het team niet door dat er aan het 3e bord daadwerkelijk een partij gespeeld was. Psychologisch ijzersterk: als je toch aan de beurt bent om te verliezen dan kun je dat maar beter zo doen. De anderen weten dan meteen waar ze aan toe zijn en jouw lijden is maar kort.
Marcel  K op b8 had nog wat recht te zetten van de vorige ronden en liet het niet aankomen op de spanning van het laatste kwartier. Hij meldde na dik 2 uur dat hij  het eerste punt voor UVS 3 behaald had. Niet op alle borden zag het er naar uit dat er een overwinning in het verschiet lag. Na ongeveer 2 uur spelen had Elwin op b1 een pionnetje ingeleverd, Klaus op b2 zijn gebruikelijke aanval ingezet, op b4 had ik mijn zware stukken op de open D-lijn gekregen, bij Mathijs op b5  was er nog geen stuk van het bord, Ismail op b6 mocht het opnemen tegen de jongste van het stel en en speelde  op dat moment met  een kwaliteit achter, bij Frans vd H op b7 was er nog weinig verschil te ontdekken.
Pas een kwartier voor tijd werd het duidelijk dat we de winst gingen pakken. Ismail had in het eindspel niet alleen de kwaliteit teruggewonnen, maar het lukte hem ook zijn jonge tegenstander te verslaan. (2-1)  Frans was de volgende die een punt kwam melden. Zijn tegenstander had erg veel tijd gebruikt en moest dat bekopen met een foutje en daarna ook met een verlies. (3-1). Ondertussen stond ik een loper voor tegen de oudste van de 2 zusjes  en Mathijs had tegen het jongste zusje 3 pionnen meer. (5-1). Jammer dat Klaus ineens voor Sinterklaus ging spelen en in tijdnood een gewonnen stelling verloren zag gaan. (5-2). Elwin  bleef de rest van de partij een pionnetje achter, maar wist uiteindelijk een remise binnen te halen.

UVS 3 – de Toren 4  5,5 – 2,5

Op de site van “de Toren” staat een chronologisch overzicht van de match. www.schaakverenigingdetoren.nl/torenteams/toren-4/3482-uvs-toren-4j.html

captain

Share

3 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Inderdaad ging ik voor “Sinterklaus” spelen, maar de ironie wilde, dat ik dat deed tegen de enige speler, die waarschijnlijk niet meer in Sinterklaas geloofde.

 2. Justin schreef:

  Ter leedvermaak post ik hier maar even mijn beschamende partij…

  [pgn][Event "OSBO Competitie"]
  [Site "?"]
  [Date "2011.12.09"]
  [Round "3"]
  [White "Hoorn, Frank v"]
  [Black "Sewalt, Justin"]
  [Result "1-0"]
  [ECO "C11"]
  [PlyCount "23"]
  [EventDate "2011.12.09"]

  1. e4 e6 2. d4 d5 3. Nc3 Nf6 4. e5 Nfd7 5. f4 c5 6. Nf3 Nc6 7. Be3 cxd4 8. Nxd4
  Bc5 9. Ncb5 Qb6 10. Nxc6 Bxe3 11. Nd6+ Kf8 12. Qh5 1-0

  [/pgn]

 3. Jan van de Westelaken schreef:

  Ik had me er graag mee vermaakt, Justin, maar volgens mij kun je geen afspeelbare partijen in een reactie plaatsen.

Geef een reactie