Nogmaals Zutphen – UVS 3

De enige winstpartij:  Klaus Wüstefeld  (Wit) – Gerrit Rugebrink (Zwart)

U las het al in het verslag van teamleider Lambert Hofman: een superieur spelend UVS team, dat op het punt stond om minstens met 6-2 te winnen verliest met 6-2. Nog nooit heb ik zoiets meegemaakt. Helaas was mijn punt, althans in deze wedstrijd, niets waard. Misschien kan dit punt na de laatste wedstrijd van de competitie nog enige betekenis krijgen.
Gezien het sublieme spel op de andere borden, had ik geen reden om trots te zijn over mijn partij: ik kan geen sensationele wendingen laten zien, evenmin verrukkelijke zetten. Ik ging geconcentreerd stapje voor stapje op mijn doel af  (met veel paard–manoeuvres, 15 paardzetten in een partij van 47 zetten.) 
Hoewel  mijn tegenstander Rugebrink door een aantal  scherpe zetten in het begin enige schrik inboezemde, was zijn spel niet altijd indrukwekkend: hij ging bijvoorbeeld, toen ik de aanval tegen zijn Koning inzette, onnodig fanatiek in  de verdediging en vergat zijn eigen aanval! Bovendien liet hij toe, dat ik zijn Konings-vleugel (met Pc5) afgrendelde, zodat  zijn stukken zo vast kwamen te zitten, dat hij bijna verplicht een foute zet moest doen.

Voortzetting van de partij vanuit het diagram:  het doel is Pc5!

29.Pe1, Txc2?  (helpt mij  sneller  op weg om het  veld d3 vrij te maken voor het paard) 30.Lxc2 Pec6  31.Pd3 Ka8  zwart is fantasieloos heeft ook weinig 32.Pc5!
Eigenlijk is de partij nu klaar, gewonnen voor Wit. Mijn lamgeslagen tegenstander (bovendien met niet al te veel tijd) deed nog een paar wanhopige zetten en  hield het nog zo’n 15 zetten uit. 
Misschien heeft de geachte lezer een snellere manier dan ik bedacht had. De laatste  minder belangrijke zetten zijn 32… Pb8 33.f4 Pac6 34.f5 exf5 35.gxf5 Ka7 36.e6 gxf5 37.Lxf5 fxe6 38.Lxe6 Td8 39.Kc3 Td6 40.Pf4 Pd8 41.Tg1 Pxe6  42.Pfxe6 Ld7 43.Tg7 Ka8 44.Pc7+ Ka7 45.Pe8 Tc6 46.Kb3 Ka8 47.Pxd7 zwart geeft op

Share

Geef een antwoord