Moeizame seizoenstart voor UVS 1

Voor de verandering speelt UVS1 dit jaar eens een keer niet in de Brabantse/Limburgse poule 3H, maar in poule 3G met vooral clubs uit de omgeving Rotterdam. De eerste ronde ontvingen we Overschie op de Ganzenheuvel. Met gemiddeld wat meer ratingpunten per bord, was UVS 1 favoriet voor de overwinning in deze wedstrijd en lange tijd leken we ook op een kleine overwinning af te stevenen.

Als eerste ging het evenwel bij mijzelf (met zwart op bord 7) compleet mis. Een beetje in verwarring gebracht door de zetvolgorde van mijn tegenstander, belandde ik in een variant van de Siciliaanse Draak, die ik al een tijdje niet meer gespeeld en bestudeerd had. Op een gegeven moment miste ik een mogelijkheid om de partij weer in voor mij bekende wateren te sturen en speelde een zet die volgens de boeken ook wel zou moeten kunnen. Dat oordeel kan in de prullenbak na deze partij en analyse achteraf. Hoe ik het speelde was helemaal mis, maar de variant is in hogere zin verloren, denk ik. In ieder geval werd ik er in 25 zetten afgezet.

Gelukkig hadden anderen in ons team betere vooruitzichten. Maarten van Rooij kon in een Fransoos al vrij snel de belangrijke witte pion op e5 meepakken en dat leek me in eerste instantie alleen nog een kwestie van techniek. Dennis Arts pakte vermetel een pion op b2 en vervolgens een toren op a1 mee en leek het materiele voordeel zonder al te veel problemen om te moeten kunnen zetten in een vol punt, maar daarover in het vervolg meer.

Joost Retera bereikte op bord 2 met wit niets tegen Erik Brandenburg. Ondanks mijn nederlaag, was de inschatting wel zo positief over de rest van de borden dat een remise geen ramp was. Na twee uur spelen, werd de vrede daarom getekend. Bij Maarten was het blijkbaar toch niet zo simpel, want daar viel de volgende remise te noteren. De pluspion van Maarten bleek niet zo veel waard en wit had uiteindelijk voldoende tegenspel. Dat was de volgende tegenvaller.

Stelling na 17… Lg8
Luuk Peters had daarentegen een fijne middag. Op bord 6 kreeg hij vanuit de opening met wit makkelijk spel en had snel een groot ruimteoverwicht met spel op alle delen van het bord. Hiernaast de stelling na 17… Lg8. Wit staat zo goed dat het misschien nog het lastigste is te kiezen tussen alle mogelijke manieren om de partij te beëindigen.
Luuk deed het als volgt: 18.Pb5 b6 19.Pc7 h6 20.La6+ Kb8 21.Pge6 g5 22.Lh2 en na deze zet kon zwart denk ik niets meer verzinnen en gaf het op. Op een bord vol stukken met gelijke materiaal, staat zwart natuurlijk volkomen verloren.

Het volgende punt zou nu naar verwachting van Dennis komen. Daar gebeurde echter het volgende:

Dennis was wel even ontgoocheld na dit drama, maar bleek later toch geen blijvende psychologische schade te hebben opgelopen. Nog drie partijen waren er nu bezig, die echter nog steeds wel voor een overwinning van UVS konden zorgen. Arie van den Hurk stond best goed, maar was wel in tijdnood. Anton van Rijn kwam niet helemaal lekker uit de opening en leek wat minder te staan. Zijn stelling was erg ingewikkeld, verderop een fragment.

Ruud van de Plassche leek een harde klap uit te delen en op voordeel te staan. Het was echter niet zo duidelijk en in tijdnood gebeurde het volgende:

De reconstructie wees uit dat zwart maar 36 zetten had voltooid voor zijn vlag viel en dus scoorde Ruud een vol punt en trok de stand weer gelijk. De reconstructie werd door Jan van de Westelaken op video vastgelegd:

[vimeo width=”480″ height=”360″]http://vimeo.com/29247885[/vimeo]

Anton (met zwart) had op een gegeven moment de stelling hiernaast (stelling na 21… Te4) en nu speelde wit het verrassende 22.Lf4!? wat er uiterst verdacht uitziet. Anton moest nu flink aan ’t denken. Er dreigt vervelend Pg5, dus 22… h6 is begrijpelijk. Anton vertelde na de partij dat ie dacht verloren te staan na de volgende lange variant die hij achter het bord had berekend: 23.f6 (!) Lf8 24.Pd2 g5 25.Dg3 Txf4 26.Txf4 Ld6(!) 27.Dg4(!) Dxg4 28.Txg4 Lf4 (om met h5 de toren te vangen) 29.Pf3 h5 30.Txg5 Lxg5 31.Pxg5 en wit wint was Antons taxatie. Een lange variant die aardig blijkt te kloppen, hoewel zwart dan beter 28… Pe5 kan spelen met redelijke kans op tegenspel (f6 is zwak).

In de partij ging wit verder met 23.Dg3 en na Tbe8 24.Pd2 Te2 25.fxg6 fxg6 26.Dxg6 had ie een pion gewonnen, maar had zwart wel tegenspel gekregen.

stelling na 21… Te4

Gek genoeg misten beide spelers dat 21… Te4 helemaal niet goed is vanwege 22.Dxe4!.

Update: de toren blijkt niet op d1 maar op a1 te staan (slordig handschrift, sorry). Dus 22.Dxe4 gaat niet. Zie verder in de commentaren de opmerkingen van Anton zelf. [PvE]

Na tijdnood wist Anton af te wikkelen naar een gelijkstaand toreneindspel, wat nog erg lang doorgespeeld werd, misschien ook omdat het niet duidelijk was wat er op het bord van Arie zou gebeuren.

Arie gooide in tijdnood het meeste van zijn voordeel weg. Er werd daarna nog wel erg lang doorgespeeld en uiteindelijk kwam Arie weer in tijdnood. Gelukkig (voor de gemoedsrust van de teamcaptain) werd er toen wel tot remise besloten.

Toen deze partij beeindigd was, bood Anton bood ook maar eens remise aan. En de aanname van dat aanbod bracht de stand op 4-4. Beetje tegenvallend resultaat, dus.

Meer foto’s (van Jan van de Westelaken en Pepijn van Erp) op de Picasapagina.

Share

2 reacties

  1. Anton van Rijn schreef:

    Pepijn, in het diagram bij mijn stelling staat de witte toren op a1 en niet op d1. Dat maakt 21…Te4 wat minder verontrustend. Overigens dreigt er niet alleen 23. Pg5 maar ook 23. Pd2! en doordat de toren geen velden meer heeft op de vierde rij moet de penning van de loper op f4 worden opgegeven, waardoor Lxb8 in de stelling komt. De beste zet was het door jou tijdens de analyse aangegeven 22…Dd8! en zwart hoeft geen materiaal te verliezen, alhoewel zijn stelling niet benijdenswaardig is.
    Zoals de partij verder ging, misten beide spelers na 23. Dg3 Tbe8(?) (23…Tbc8!) het krachtige vervolg 24. fxg6 fxg6 25. Lxh6!! met als pointe: 25…Lxh6 26. Dxg6+ en nu 26…Dg7 27. Dxc6 of 26…Lg7? 27. Pg5!

  2. Marcel Verstappen schreef:

    Toch niet slecht gedaan voor een provincieclubje tegen die randstedelingen !
    Maar waarom wordt er tegenwoordig geen reclame gemaakt voor een thuiswedstrijd?! Met minimaal een dozijn aanmoedigers en fans hadden we een intimiderend sfeertje kunnen creëren waardoor jullie die westerlingen hadden kunnen oprollen.

Geef een antwoord