UVS 2 wint ook de laatste ontmoeting

Ver verwijderd van onze fans moesten we voor de laatste wedstrijd “om des keizers baard” helemaal naar Doetinchem afreizen. Omdat het officiëel een thuiswedstrijd was, werden we verzocht zelf voor een wedstrijdleider te zorgen. Gelukkig wilde Frans Nijenhuis in alle rust zaterdagmiddag toch de krant gaan lezen en dat zou hij ook wel in Doetinchem kunnen doen.
Al snel was duidelijk dat Zevenaar, met alleen verlies tegen UVS 2, kampioen ging worden, waardoor geen enkele andere uitslag er meer toe deed. Pallas, onze tegenstander van deze zaterdag, had nog eerste kunnen worden als Zevenaar zou verliezen en zij tegen ons zouden winnen. Beide gebeurde niet.


Op papier was Pallas het sterkste team van deze klasse en wij het bijna zwakste team. Alleen ik stond na het eerste uur duidelijk minder, omdat ik weer eens de stelling van Spielman in de wind had geslagen: “Speel de opening als een boek, het middenspel als een tovenaar en het eindspel als een machine”! Overigens was ik ook niet tevreden over mijn middenspel en eindspel.
Na dik 3 uur spelen zag het er gunstig uit voor ons. De stellingen op de borden waren over het algemeen iets voordeliger. Rob had op bord 1 een duidelijke plusstelling en de blik in zijn ogen voorspelde niet veel goeds voor zijn tegenstrever. Ruud P had vooraf te kennen gegeven dat hij de voorkeur gaf tegen de sterkste Pallasser (2281) te spelen. Dat geschiedde ook op bord 2. Met wit kwam Ruud P met een kleine plus uit de opening, en in de loop van de partij werd dit voordeeltje omgezet in een duidelijke plus met 1 pionnetje meer. Op het moment dat de omstanders het punt al rekenden, greep Ruud P vreselijk mis door mat in één over het hoofd te zien.
Aan bord 3 wist Ruud S een klein openingsvoordeel om te zetten in een groot voordeel en na 3,5 uur spelen, was het eerste punt binnen. In de eerste tijdnoodfase ging het snel: Ik zag in dat mijn tegenstander zeker deze middag te sterk was voor mij. Arno aan bord 5 kreeg een steuntje in de rug van zijn opponent en wist daarmee de partij te winnen. Christ had binnen 8 zetten zijn toren van h8 naar b4!!! weten te plaatsen en deze daar te ruilen tegen paard en pion. Het bleek later een sterke ruil te zijn en een vol punt op te leveren. Dat betekende dat na 4 uur spelen de stand 3-2 in ons voordeel was.

In de overige 3 partijen hadden Rob en Thomas duidelijke winstkansen en zou Tsjisang met een pionnetje minder voor remise moeten strijden. Helaas lukte het Tsjisang niet nog een half puntje binnen te halen. (3-3). Rob gaf geen cadeautje weg en sluit een sterk seizoen met alle partijen aan bord 1 met winst af. (4-3).
Het wachten was op Thomas aan bord 6. Met een eindspel van toren, loper en 2 pionnen tegen toren en paard verwachtte iedereen dat het een kwestie van tijd was en Thomas zou dit varkentje wel even wassen. Uit Thomas lichaamstaal was goed tezien dat voor hem alleen winst telde. Toch bleek het niet eenvoudig zijn voordeel in winst om te zetten en toen er een pionnetje verloren ging en ook nog bleek dat de matgedachte van Thomas uiteindelijke een misgedachte was, berustte Thomas met veel tegenzin, weer afgelezen van zijn lichaamstaal, in een gelijkspel. Hiermee was de winst binnen (4,5 – 3,5).
Opmerkelijk, maar niet heel belangrijk, was het dat alle zwartspelers deze middag wonnen en geen van de witspelers met winst naar Nijmegen terugging.

We begonnen dit seizoen met de verwachting dat een langer verblijf in de KNSB er waarschijnlijk niet in zou zitten, maar zie; van de uiteindelijke nrs. 1 en 2 wonnen we en tegen de nr. 3 speelde we gelijk en we handhaven ons eenvoudig. Volgend jaar spelen we ook tegen de mindere teams alsof ze sterk zijn!!!

Share

Geef een antwoord