UVS 5 heroïsch ten onder in slotconfrontatie met SMB

Van tevoren stond al vast dat de stadsderby tussen UVS5 en SMB6 spannend zou worden. In de derde klasse kan het alle kanten op, en zulks gebeurde nu wederom. UVS had de feestelijke slotronde op zich genomen, die in de vorm van borrelnootjes en een computerscherm waarop de standen werden bijgehouden gestalte kreeg. Daarbij waren vanwege een slepend conflict tussen De Toren 7 en Wageningen 6 maar zes van de acht teams aanwezig.

Er was een theoretische kans dat UVS5 zich zou kunnen handhaven wanneer op deze avond gewonnen zou worden en het niet te demotiveren vijfde team van onze geliefde club deed daar alles aan. En we zijn misschien wel nooit zo dichtbij geweest. Door een verschrikkelijke blunder van zijn tegenstander kon Jaap algauw het eerste punt binnentikken. Door de verliespartij van Wim van den Broek werd dit rechtgezet. Uw teamcaptain beantwoordde de doorschuifvariant van de Caro Kann met het dubieuze 4. Ld3?! waar 4.g4 (de bajonetaanval) veel beter is- en zat dus in principe de hele partij te keepen, tot hij zijn tegenstander met een tactisch trucje tot een blunder bracht. Het toren-versus paard-eindspel viel niet te winnen, dus werd een remise bijgeschreven: 1,5-1,5.

In al zijn wijsheid had diezelfde teamcaptain besloten tot een tactische opstelling, waardoor kopman Onno Marres op bord twee zat. Onno maakte een slecht seizoen goed door een van zijn mooiste partijen te spelen (zie onder) wat ons op een voorsprong van 2,5-1,5 bracht. Bord een werd bezet door Rob Lubbers, die daar op zichzelf geen slechte partij speelde maar wel in tijdnood kwam.

Hierdoor kwam er een stevige druk op de schouders van de dit jaar aangemonsterde Tobi van Scheijndel te liggen. Tobi had in principe een remisestelling in een soort Sveshnikov bereikt. Als teamleider was het echter mijn rol om onverbiddelijk te zijn, en Tobi mocht het remiseaanbod van zijn tegenstander niet accepteren! Tobi had een moeilijke taak om een winnend plan te vinden in zijn stelling, en bezweek uiteindelijk. Na ongeveer anderhalf uur was hij weer normaal aanspreekbaar.

We verloren uiteindelijk met 3,5-2,5, waardoor we degraderen naar de vierde klasse. Dat is zuur, maar tegelijk kijken we terug op een seizoen waarin we vaak heel dichtbij zijn geweest, en slechts in een paar gevallen echt onbarmhartig zijn geveegd. Volgend jaar moet UVS5 dus ook gewoon weer mee kunnen dingen naar promotie!

Share

Geef een antwoord