UVS 4 verslaat Millingen

Het Vierde versloeg afgelopen donderdag Millingen met 1½ – 4½. Omdat koploper Pion 4 verloor van Rhenen 1, staan wij nu bovenaan in klasse 3F. Dat zijn de feiten, hieronder nog wat gekleurde interpretaties.

Rondes lang waren wij het FC Twente van onze klasse, steeds een punt achter op koploper PSV (Pion 4). De onderlinge confrontatie in de vorige speelronde eindigde in een bloedstollend gelijkspel. Het enige wat ons dus te doen stond, was blijven winnen en hopen op een misstap van de Groesbekers.

Maar hoe te winnen van Millingen, een topzwaar team dat evenveel matchpunten had vergaard als wij?. Topzwaar omdat Millingen am Rhein aan de eerste borden zwaar Duits geschut heeft zitten. Hun eerstebordspeler heeft zelfs een rating van 1993.

Maar wij hebben Schoppema.

Het strategisch beraad vooraf op het station had opgeleverd dat Rob het zou opnemen tegen het Duitse gevaar op bord 1. Hem werd een bonus in het vooruitzicht gesteld waar menig topbankier jaloers op zou zijn: bij winst zou hij van teamleider Thei een speciaalbiertje krijgen. Ruud deed er zelfs nog eentje bovenop. De opstelling werd verder soepeltjes uitonderhandeld en niet veel later zoefden we over de dijk door het idyllisch boerenland. Niet dat je daar in het donker veel van zag, maar een gordijnloos raam bood mij ineens een korte blik op een keukentafel waaraan een onder een laaghangende lamp een stel aardappeleters een vorkje prikte.

Rob verloor na ruim een half uur. In een Siciliaan offerde hij een pion voor snelle ontwikkeling. Het verlies van een kwaliteit en het uitblijven van compensatie deed hem besluiten na 13 zetten op te geven. De rest van de avond dronk hij in plaats van gratis speciaalbier door hemzelf opgehoest normaalbier (ook best lekker).

Ongeveer drie kwartier later sloeg Bart terug aan het staartbord. Voor mij, die bij gebrek aan een helder stellingsoordeel vaak meer let op de lichaamstaal van de spelers, was al snel duidelijk dat Barts tegenstander het moeilijk had. Hij schuifelde onrustig op zijn stoel, sloeg met zijn benen onder tafel van links naar rechts en legde als houvast zijn pakje sigaretten naast zijn bord. Toen hem ook nog een hartgrondige vloek ontsnapte, wist ik dat het goed zat. Bart zei later dat hij zelfs een beetje medelijden had gekregen met zijn tegenstander. Bart had voordelig geruild, zijn stelling rustig op orde gebracht, terwijl zijn opponent onzalige damemanoeuvres uitvoerde over het hele bord. Na een dodelijk familieschaak was het helemaal uit.

Zo hielden de kop en de staart elkaar in evenwicht. Op de overige borden was de strijd gelijkwaardiger. Theo op bord drie kwam een pion achter. Hij vond een paar goede verdedigende zetten en wist het tij te keren. De pion won hij terug en vervolgens dwong hij met knap manoeuvreren fouten af bij zijn tegenstander. Dit resulteerde in een stelling waarin hij uiteindelijk op de damevleugel twee pionnen voor kwam en hiermee de Millinger onder de voet liep.

Hierna drukte uw verslaggever een punt op bord vijf. Een sterke pion op e5 diende als bruggenhoofd voor een aanval die na een paar mindere zetten van zwart uiteindelijk orkaankracht kreeg.

Ruud op twee had zijn handen vol aan een andere taaie Duitser. Hoewel hij met goed spel een voordeeltje had bereikt van een toren tegen loper en pion, was het niet makkelijk om dit tot winst te voeren. Na vier keer een remiseaanbod te hebben geweigerd, stemde Ruud bij het vijfde dan ook maar toe.

De winst was binnen en teamleider Thei stond gewonnen. Het was een spannende wildwestpartij geweest, ontstaan uit het Russisch

Thei had vlak na de opening een stuk gewonnen, maar daar drie pionnen voor moeten inleveren. Lang moest hij daarna keepen met een onveilig staande koning. Er zaten volop aanvalsmogelijkheden voor zijn tegenstander in de stelling en voor hem was het ingewikkeld verdedigen. Op een bepaald moment zag ik, die alleen op lichaamstaal let, Thei’s tegenstander vrij zelfgenoegzaam achterover leunen met de armen over elkaar. Ook hoorde ik Thei wat binnensmonds mompelen en vreesde het ergste. Maar zoals dat gaat in de wildwestpartijen waar Thei patent op heeft keerden de kansen weer en maakte zijn tegenstander de laatste fout.

Tevreden reden wij weer naar Nijmegen. De misstap van Pion 4 zou een dag later volgen en zo komt het dat we nu staan waar we staan. Om de Goden en onze tegenstander in de slotronde (het puntloze en al gedegradeerde SMB 6) niet te verzoeken neem ik het K-woord nog maar niet in de mond.

Share

4 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  De rest van de avond dronk hij in plaats van gratis speciaalbier door hemzelf opgehoest normaalbier (ook best lekker).

  Zelf opgehoest bier?! Each, jakkie bah!

 2. Lambert Hofman schreef:

  Alleen al voor het maken van een wedstrijdverslag zou je wensen dat ieder team een Rob had. Na deze overwinning ziet het erna uit dat een sixpack bij het eindfeest voor UVS 4 niet voldoende zal zijn. Helaas kon ik deze keer geen schouderklopje aan de winnaars komen geven.

 3. Maarten van Rooij schreef:

  Wat is dat voor een figuur? Geheimschrift voor de opstelling? Dat moet het zijn. De grootte van de cirkels verwijst naar de rating. De ‘wijzer’ verwijst naar de meest gespeelde opening. En die wig? Wat is dat nou weer? De tegenstander? De scheids?
  Het kan natuurlijk de notatie van een schaakpartij zijn. In geheimschrift.
  Of is het een kladblaadje van een fietsontwerper? Abstracte kunst dan? Ja dat is het! Een moderne interpretatie van Bert Jan Boer van de Aardappeleters van Van Gogh! Inspiratie opgedaan op of omstreeks de historische overwinning van UVS4 op Millingen Vooruit (Füraus? of zoiets). Gefeliciteerd jongens! (mooi verslag BJ)

 4. Bert-Jan Boer schreef:

  Je bent warm Maarten, maar het is een ontwerp voor de letter K uit een boek over letters en belettering (1921). Ik vond het wel iets schaak-achtigs hebben. En dat het niet overduidelijk een K is, past ook bij het feit dat we nog niet officieel Kampioen zijn.

  PS achteraf, (want meerdere mensen met een IQ van boven de 140 vroegen mij wat die afbeelding moest voorstellen), was een plaatje van een berenhuid misschien duidelijker geweest :-)

Geef een antwoord