Nieuw Speeltempo OSBO?

Ik was even op de OSBO site aan het kijken naar de uitslagen toen ik opeens dit nieuwsbericht zag. Kort samengevat willen ze geen 2 uur p.p.p.p. meer, maar eerder 1 uur 40min + 10s voor iedere zet of iets dergelijks. Uiteraard staat dit nog niet vast, maar als ik het bericht zo lees staat men er wel positief tegenover.

Ik heb zelf nooit met toegevoegde tijd gespeeld, dus ik vind het moeilijk om er een mening over te geven. Ik ben echter wel benieuwd naar wat jullie ervan denken. :)

Share

11 reacties

 1. Bert-Jan Boer schreef:

  Tegen! Oude mannetjes door hun vlag stampen is een wezenlijk onderdeel van de OSBO-competitie.

 2. Bert-Jan Boer schreef:

  Voor! Als ik zelf een oud mannetje ben, wens ik niet door een of andere puber in gewonnen stand door mijn vlag gestampt te worden, maar in alle rust (30 sec. per zet) mijn in veertig jaar met bloed, zweet en tranen bijeengesprokkelde eindspelervaring te gelde te kunnen maken.

 3. Wim de Jong schreef:

  ik hoopte toch dat het schaken voorlopig wel van bezuinigingen gevrijwaard zou blijven… volgens mij spelen ze in de Rotterdamse Schaakbond ook met 1,5 uur voor 35 zetten plus een kwartier voor de rest. tegen!

 4. Justin schreef:

  Hier staan inmiddels al wat reacties van andere clubs. :)

 5. Pepijn van Erp schreef:

  Spelen met die lage increments van 5 of 10 seconden vind ik maar een beetje onzin. Het enige voordeel is dat je af bent van het lastige artikel 10.2 in de reglementen (o.a. remise claim als er geen winstpoging wordt gedaan en jij minder dan 2 min over hebt). Gevolg is wel dat je lastige, iets beter staande eindspelen heel lang kunt doorspelen zonder risico op verlies door tijdsoverschrijding.
  Voor de aanvaller is die 5 à 10 seconden per zet wel fijn: je kan vaak wel een paar snelle zetten doen en tijd sparen voor belangrijke momenten. Voor de verdediger zie ik niet zoveel voordelen boven het de beëindiging in beperkte tijd en artikel 10.2 achter de hand.

  Langere increments, zeg 30 sec., is m.i. een heel ander verhaal. Dan is er ook notatieplicht en kan je als verdediger nog een zetherhaling aantonen of de 50-zettenregel van stal halen.

 6. Maarten van Rooij schreef:

  Ik word net als Bert-Jan heen en weer geslingerd tussen enthousiast voor en minstens even enthousiast tegen. Ontspannen op de klok rossen is natuurlijk heerlijk. Maar rustig een gewonnen stelling uitschuiven is ook best wel lekker. We zouden een alternatief kunnen gebruiken: 1 uur bedenktijd; 30 sec per zet erbij; na 60 zetten 5 minuten voor de rest van de partij.

 7. Pepijn van Erp schreef:

  @Maarten: is dat niet een beetje erg kort? Met (meer dan) 60 zetten zit je dan op 1 uur 35 min voor de hele partij (per persoon).

 8. Klaus Wüstefeld schreef:

  Volgens mij ben ik een oude kerel, want als ik om mij heen kijk lijken al die pubers tegen woordig volwassen kerels te worden: tja dan moet ik zelf ook wel een stukje ouder zijn. Maar oud zijn wil niet zeggen, dat je niet fris en vernieuwend kunt zijn. Al die ideeën over zoveel zetten per uur, daarover wordt al eeuwen gepraat.Het is ouderwets gezeur! Ik ben voor voor creatieve innovatie. In de huidige eeuw zal men de richting op moeten van fluctuerende tijd, een opwindend idee met communicatieve rekbaarheid. Je kunt dat op verschillende manieren verstaan. het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn, dat bij een verdeling van tijd over 4 uur de ene speler 3 uur krijgt en de andere 1 uur. Zo kun je langzame spelers tegemoet komen en spelers,die niet houden van dat trage gedoe geef je dan 1 uur. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Vooraf onderhandelen over de tijd. In teamverband kun je afspraken maken. De optelsom van alle borden zou bijvoorbeeld wel voor elk team hetzelfde moeten zijn. Zo weet ik nog wel meer vernieuwende dingen, maar voorlopig zal dit idee de tongen doen loskomen.

 9. Klaus Wüstefeld schreef:

  en waarom moeten we zo stom afhankelijk zijn van de klok. Nooit gehoord van een biologische klok ? zijn we zo afhankelijk van de tikkende technische seconden ? Er is een andere manier te bedenken, waarbij het menselijk vermogen om tijd te schatten meer gerespecteerd wordt ! Hierbij introduceer ik het idee van de “BLIND TIME”. Dat gaat als volg: De wijzerplaten van de klok worden onzichtbaar gemaakt. Na iedere zet wordt gewoon de klok ingedrukt, maar je kunt dus niet zien hoeveel tijd je gebruikt hebt, ook niet of je in tijdnood zit. Je moet schatten hoever de tijd is. Als iemands vlag valt moet diens klok wel een belletje geven, zodat je weet, wie er verloren heeft. Heeft nog iemand een leuk idee ?

 10. Anton van Rijn schreef:

  Dat begon veelbelovend Klaus, maar zoals wel vaker bij revolutionaire ideeën wordt het niet ver genoeg doorgevoerd. Het belletje als scherprechter betekent een jammerlijke terugval dat afbreuk doet aan het door jou geroemde menselijke vermogen om tijd te schatten. Dat vermogen valt nu juist te perfectioneren door de spelers in het ongewisse te laten over het vallen van hun vlag! De partij kan dan ook eindigen door een claim: Ik claim dat jouw vlag gevallen is. Een claim beëindigt de partij altijd: Is je vlag daadwerkelijk gevallen, dan win ik. Is hij niet gevallen dan win jij. Zijn ze beide gevallen dan heb je pech, want ik claimde eerder.
  En nu ga ik naar bed, want ik schat dat het 2.21 uur is.

 11. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ja Anton, dat is een geniale verbetering van de nieuwe “Blind Time” methode. Nu nog even voorstellen aan de KNSB.

Geef een reactie