UVS3 komt van koude kermis thuis

Vol vertrouwen vertrok UVS3 afgelopen vrijdag om de koploperpositie over te nemen van ‘Variant’ uit Huissen. Huissen, bij ons allen goed bekend vanwege bijvoorbeeld zijn beroemde damvereniging.

Onze tweede auto (Elwin, Marcel, Klaus en Mathijs) vertrok wat later, vanwege file. Bij aankomst in ‘ Het Koelhuis’ waren de tegenstanders al met 10 man sterk en de eerste auto (Philippe, Justin, Frans en Wim) was nergens te bekennen. Deze bleek keurig naar het thuisadres van de voorzitter te zijn gereden. Toen onze tegenstanders uitgevochten hadden welke twee spelers niet gingen spelen (wat een luxeprobleem!) barstte de strijd rond 20.20 uur los.

Dit keer waren er geen snelle puntjes te verdienen. Rond 22.30 uur kwam van bord 5 het eerste goede nieuws. Klaus schrijft er zelf het volgende over:

Ik heb weinig met de Franse verdediging. Daarom begon ik (met Wit) mijn partij bewust op nogal ongebruikelijke wijze. 1 . e4, e6  2.c4 . Het kostte mijn geroutineerde tegenstander flink wat tijd. Uiteindelijk wist hij een heel scherpe Koningsaanval uit te voeren. Mijn Koning (inmiddels Kh1) werd enerzijds bedreigd door een ver oprukkende h-pion en anderzijds door een Loper, die onprettig via de diagonaal a8>h1 mijn Koningsvleugel onder schot nam. Door een uitgekiende paardmanoeuvre (Pe2-Pg1-Ph3) blokkeerde  ik de h-pion en via mijn  Lf3 en de afruil van de lopers, was ook de diagonaal schoongewassen. Mijn tegenstander was enigszins verrast door mijn afweer. Zijn stukken waren op de aanval gericht en waren niet voorbereid op de doorstoot van mijn pionnen in het centrum. Er moest een geforceerde pionnenruil plaatsvinden, waarna voor mij de d-lijn geopend werd. Met beide Torens en de Dame op de d-lijn was ik oppermachtig in het centrum en kon ik mijn tegenstander in de “houdgreep”krijgen. Hij spartelde nog wat, maar bij iedere beweging, die hij maakte trok ik de touwtjes strakker aan. Door een overweldigende aantal mogelijkheden van combinaties, kon mijn tegenstander het mat niet meer verhinderen. Hij werd zelf mat gezet. 0-1.

Niet veel later had Elwin (bord 3) ook zijn kunstje laten zien. Met degelijk aanvallend spel kon hij het tweede punt bijschrijven voor het bezoekende team. 0-2. Oh yeah. Zouden we ons record van 7-1 tegen SMB4 kunnen verbeteren?

Frans Nijenhuis had vervolgens op bord 6 minder goed nieuws te melden. Hij was wat materiaal verloren en dat kostte hem uiteindelijk de partij. 1-2.

Aan de eerste twee borden had Variant de identieke gebroeders Koen en Richard Rieksen (vermoedelijk ooit uit hetzelfde eitje ontstaan) opgesteld. Op bord 2 wist Philippe een ingewikkelde stelling op het bord te krijgen met veel actieve stukken en slechts één geruild paard. Twee forse koningsaanvallen gingen tegen elkaar in, maar Philippe moest helaas het onderspit delven. 2-2.

Aan het eerste bord kreeg ondergetekende een Scheveningen-variant van de Siciliaanse verdediging te zien van Koen. Ik rokeerde groot voor een aanval op de koningsvleugel (een Engelse aanval), maar tot mijn verbazing rokeerde Koen ook groot. Vervolgens kwam ik wel vrij actief te staan met pionnen op e4, f4, g4 en h4, maar ik kon geen fatsoenlijk aanvalsplan zien. Na wat afruilen en een behoorlijke tijdnood kwam ik wat slechter te staan en na een paardoffer was het ineens afgelopen. 2-3 (en 2-0 voor de Rieksens). Gelukking was Fritz achteraf niet eens zo teleurgesteld in mijn zetten, al koop ik daar natuurlijk niets voor.

Op bord 7 had Marcel een aparte partij, waar ook weer twee koningsaanvallen tegen elkaar ingingen. Toen er moeilijk- of ondekbaar mat dreigde was er een mogelijkheid tot eeuwig schaak van Marcel (zie hieronder). Met nog een half uur op de klok (tegenstander 3 minuten) besloot Marcel om eerst maar zijn tegenstander in spanning te laten zitten en de andere wedstrijden af te wachten.

Wim op bord 8 wist wat materiaal te winnen, maar in tijdnood ging het materiaal snel weer terug, zelfs nog met een paard extra. Met nog maar weinig tijd op de klok moest de koning van Wim het opnemen tegen een randpion en een ‘goede’ lopen. Het lukte de tegenstander nog om pat te zetten. 3,5-2,5.

Marcel besloot maar tot zijn eeuwig schaak, bij gebrek aan betere opties. 3-4. Dus… Justin moest winnen op bord 4 van de veelvoudige clubkampioen en eenzame ratinglijstaanvoerder met een paard en paar pionnen tegen paard en paar pionnen. Hij kwam al heel snel na de partij van Marcel naar Marcel toe: “Hij biedt remise aan. Dat staat het eigenlijk ook. Mag ik het aannemen?”

“Nee.”

En zo mocht Justin met iedereen om zich heen doorspelen. En remise was en bleef het. 4,5-3,5. Met de staart tussen de benen stapten we gedesillusioneerd weer in de auto’s. Weg kampioensaspiraties. Het alvast gereserveerde feestzaaltje hebben we meteen maar afgebeld. We kwamen van de koude kermis thuis.

En dan zoals vermeld de partij van Marcel:

Marcel Verstappen (UVS3) – Jeroen Klein Essink (variant), 18-2-2011

1. e4 e5 2. d4 exd4 3. Lc4 d6 4. Pf3 Lg4 5. c3 Jaja, zoals we Marcel kennen: Offeren. 5. … De7 Kennelijk was zijn tegenstander ervan op hoogte dat Marcel gevaarlijk wordt als hij kan offeren. 6. 0-0 Pc6 Hij wil het pionnetje echt niet hebben. 7. cxd4 Lxf3 8. gxf3 Om de verse voorsprong te waarborgen 8. … Pd8 Een merkwaardige zet. 9. Lf4 Pe6 10. Lg3 h5 11. h4 g5 Tja, nu komt er toch een aanval op de koning van Marcel. 12. Da4+ met hoop op een tegenaanval. Fritz wil hier al een paar zetten d5 spelen om het paard daar weg te krijgen. De computer is het nog wel eens met de paardmanoeuvre Pc6-d8-e6. 12. … Kc8 13. Lxe6 fxe6 Nog altijd staan alle zwarte stukken op de koningsvleugel op stal en kan zwart niet meer rokeren, maar toch staat de witte koning minder veilig dan de zwarte. 14. Pc3 gxh4 15. Lh2 Df7 16. f4 Lh6 17. f5 exf5 18. e5 doneert weer een pionnetje, maar versterkt wel de zwartveldige loper 18. … f4 19. exd6 cxd6 20. Db4 Dd7 21. Da5+ Kc8 22. Dxh5 Lg7 23. Dd1 h3 24. Pd5 en er begint ook duidelijk druk van wit te ontstaan op de zwarte niet-gerokeerde koning (Zie stelling)

. 24. … Lxd4 25. Tc1+ Kb8 26. Pxf4  Le5 27. Kh1 Th4 28. Pe2 Lxh2 29. Kxh2 De6 30. Dc2 a6 31. Pg3 Pf6 Zwart besluit toch om zijn paard te ontwikkelen 32. Tf-e1? Nu is het uit na Dd5! Zwart dreigt dan mat met Dg2 en in alle andere gevallen een killing Pg4+. Gelukkig kiest zijn tegenstander een andere voortzetting. 32. … Dg4 (zie stelling)

Dit is de stelling waarin Marcel met nog 30 minuten en zijn tegenstander nog 3 minuten besloot om de overige partijen af te wachten. Uiteindelijk volgde nog 33. Dc7+ Ka7 34. Dxd6 Df3 35. Dc5 Kb8 en eeuwig schaak.

Share

7 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoi Marcel, ik heb je partij helemaal doorgekeken. Op het laatst was het nog een mooie prestatie om het remise te houden. Op minstens één moment lijkt er een wonderlijke winstmogelijkheid geweest te zijn. Waarschijnlijk heb je hem in de na-analyse zelf ook al gezien, maar ik breng hem toch maar even. Dan bedoel ik niet zozeer 21. Pb5! of de verdedigingszet 21 f3 ! beiden de moeite waard om te spelen, maar dan bedoel ik vooral na 21.Da5+, Kc8 22.Pd5!! want dan dreigt er vernietigend Pb6+, terwijl volgens mij Zwart daar niets tegen kan doen. bijvoorbeeld 22.Kb8, Tfe1 ! (waarna Te8 beslissend is).Wat kan zwart daarna nog doen ? 23. g6, Pg6x! of 23.h6, Tac1! beide winnend. Vergis ik mij ? Groeten Klaus

 2. Pepijn van Erp schreef:

  Fijn chaotisch partijtje Marcel! Gaat wel erg vaak op en neer van voordeel voor wit naar voordeel voor zwart.
  22.Dxh5 snap ik niet echt van Marcel, zo’n onbeduidend pionnetje pak je toch niet als rasechte aanvaller!?
  27… Th4 lijkt trouwens ook een beroerde zet, met 28.Te1 zit zwart zwaar in de problemen: er dreigt gewoon slaan op e5 (en Pg6 of Pe6 met idee Tc7, jummie!) en 28… Lxf4 gaat niet vanwege 29.Dxd6! en mat in een paar zetten.

 3. Marcel Verstappen schreef:

  Toegegeven: in de partij heb ik continu moeten laveren tussen trouw blijven aan mijn eigen onverschrokken aanvalsspel of het door UVS-matadoren ingegeven safety-first principe. Bij Dxh5 dacht ik beide stijlen te volgen: pionnetje erbij en verdediging van het veld g4, uiteraard daarbij de fijne zet Lg7 helemaal over het hoofd ziend….

 4. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoe dan ook, de partij zit vol met puzzels en dat maakt het interessant om er op door te gaan. Hebben jullie het al bekeken, Marcel en Pepijn of iemand anders? i.p.v. 22.Dh5x is 22. Pd5! toch onmiddellijk dodelijk (zoals boven door mij aangegeven) !

 5. Pepijn van Erp schreef:

  @Klaus: ik zie inderdaad niet zo veel meer voor zwart in de variant die je aangeeft. Na 22.Pd5 Kb8 23.Tfe1 Th7 (op Dg4+ kun je ook 24.Lg3 spelen) 24.Tac1 a6 25.Tc7 Tg7+ 26.Lg3 Db5 27.Te8+ Dxe8 28.Txg7 is het wel zo’n beetje over en uit

 6. Klaus Wüstefeld schreef:

  Inderdaad Pepijn , 22.Pd5! Kb8 23.Tfe1, dan kan 23….,Th7 nog, die had ik nog niet gezien. Maar dan beslist 24.Tac1 heel snel, zoals je zo ongeveer aangeeft. Wit kan toeslaan op de velden c8,d8 en e8, eventueel met behulp van het paard. Tjonge Marcel, wat een kansen! Maar ja, ieder heeft wel eens een black out en achteraf is het gemakkelijk praten.

 7. Justin schreef:

  Beetje grappige uitslagen wel:

  2D
  Variant – UVS 3 4½ – 3½
  Mook – SMB 4 4½ – 3½
  Het Kasteel 3 – ASV 7 4½ – 3½
  De Toren Arnhem 4 j – PION 3 4½ – 3½

Geef een reactie