UVS 2 behoudt uitzicht op klassebehoud

In de thuiswedstrijd afgelopen zaterdag tegen kampioenskandidaat  Xidata Hardenberg was pas na bijna 6 uur spelen duidelijk dat we net niet de volle winst hadden behaald.

Voordat ik achter mijn bord was gaan zitten om de 1e zet  uit te voeren, had Ruud S in een recordtijd ongeveer 6 zetten uitgevoerd en een blunder gemaakt. Deze kan direct bijgeschreven worden bij het lijstje kortste partijen ooit. Daarna moesten gewoon ongeveer 3 uur wachten op de volgende uitslag.

Mijn tegenstander onderschatte de kracht van de Hofman-opening en dacht dat je daarin ongestraft wel een pionnetje mocht pakken. Het pionnetje was zwaar vergiftigd! (1-1) .Zie verderop.
Ondertussen was Maarten de ruil met  het 1e team aan het waar maken ( Maarten was geruild met Michiel, die weer  nodig was in het 1e team om hen aan een overwinning te helpen) en stond al lange tijd gewonnen. Maar nog voordat Maarten de geworpen handdoek had opgeraapt, vergiste Arno aan bord 2 zich in een stevige  tijdnood. Een pionnetje naar e5 en de tegenstander had  in stevige tijdnood zeer waarschijnlijk voor een  eeuwig schaak gekozen (zie verder). (1-2)

Aan bord 4 lukte het Tsjisang de score weer gelijk te trekken. De Scandinavische variant die op bord kwam, was Tsji’s tegenstander beter  bekend en hij kreeg ook een duidelijke plus, maar in de tijdnood (18 zetten in 10 minuten) en een scherpe stelling miste hij de juiste voortzetting   (2-2).

Niet veel later kon ook Maarten zijn overwinning melden. (3-2). Bij de 3 partijen die nog bezig waren, stond Rob aan bord 1 duidelijk beter, Ruud P gelijk in materiaal maar een moeilijke stelling  die misschien remise te houden was en in  de partij van Christ  aan bord 6 zag het er niet echt goed uit. Dus 4,5-3,5 of 4-4. Beide hadden we van te voren niet voor mogelijk gehouden. Rob en Christ meldden bijna gelijkertijd hun uitslag volgens onze inschatting. (4-3). Toen was alleen nog  Ruud P aan het zoeken naar de remise en daarmee de winst voor UVS2. Hij hield bijna 6 uur stand tegen zijn duitse tegenstander met een 150 punten hogere rating. (4-4)

Met 4 matchpunten laten we nog steeds 2 teams onder ons en blijft klassebehoud in zicht.

Bord 3:  L.Höllmann – Ruud van der Plassche

Ruud schrijft over zijn partij:

Mijn tegenstander kwam een halfuur te laat opdagen, maar dit tijdsvoordeel mocht helaas uiteindelijk niet baten. Mijn tegenstander beantwoordde mijn Stonewall-opstelling solide en positioneel, en nadat een kleine poging tot koningsaanval mijnerzijds mislukt was, bleef ik zitten met de bekende slechte zwarte loper. Onder druk ging het van kwaad tot erger. Of de stelling te houden was weet ik niet; ik ben er nog niet toegekomen de ongetwijfeld leerzame partij te analyseren. Vermoedelijk ben ik met mijn koning de verkeerde kant opgewandeld om een zwakke pion te beschermen. Toen mijn tegenstander aan de andere kant met zijn koning mijn stelling binnen kon wandelen, was het wel bekeken. Ik stribbelde nog wat tegen in een verloren toreneindspel in de hoop op een fout, maar mijn tegenstander speelde het allemaal erg nauwkeurig. Na bijna zes uur zwoegen in een wat deprimerende partij, kon ik de nul bijschrijven en helaas geen half puntje meer wegkapen voor de teamoverwinning

Bord 2: Arno Sprinkhuizen – Bram Klapwijk

Met nog 3 minuten op de klok zou zwart na 31.e5 zeer waarschijnlijk voor een eeuwig schaak variant gekozen hebben en waarschijnlijk niet een winnende voortzetting als;
31….. Tc8 (of Db2) 32 Txc8 Db2+ 33 Kg1 Db6 34 Kg2 Kxc8 ….
Of 33 Dg2 Dg2 34 Kg2 Kxc8 etc

Maarten over zijn partij aan bord 7.

Partij Van der Meulen – Van Rooij
Na 10. Pdb2, Lxh3! Schoot wit in de denktank. In de drie kwartier die hij voor de zet uittrok kwamen collega’s uit het eerste misprijzend en hoofdschuddend voorbij. ‘Moet dat nou weer zo? Kan dat niet wat rustiger? Dat kan toch nooit goed zijn!’ En meer van dat soort bemoedigende en opbeurende teksten. Vriend Fritz is veel optimistischer. Hij zit de zet in 0,00001 seconde en analyseert vrolijk een stuk of drie varianten allemaal naar groot voordeel voor zwart.

Wit gaat na 2700 seconden verder met 11. Lxh7, Pxh7 12. gxh3, Dg3 13. Kh1, Dxh3 en zwart staat een gezonde pion voor in betere stelling. Die betere stelling levert 10 zetten later de f-pion op. Wit wist het nog wel tot zet 68 te rekken.

Bord 8 Lambert Hofman – Edward Spanjers

Stelling na het slaan van het zwaar vergiftigde pionnetje op d2.
Na 21.e4 !!! is er geen verdediging meer voor zwart. Er dreigt Dg5-Dh6.

Share

6 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  He Lambert, hadden jullie in de analyse nog gekeken naar 21… Pb8? Wit blijft wel materiaal voor na 22.Dg5 Pd7 23.Dxd2 Pxf6 maar meteen afgelopen is het nog niet.

  En maar liefst 3 uitroeptekens!? voor je het weet moeten we in het schaken ook aan nieuwe symbolen beginnen: lees dit artikel ;-)

 2. Lambert Hofman schreef:

  Zeker Pepijn, het vraagteken achter 21… Pb8 zegt genoeg. Het is gewoon uit!!! Iedere andere zet van zwart krijgt minimaal 1 vraagteken. Zwart speelde overigens 21 …Pd5? en gaf na een handvol zetten op.

 3. Marcel Verstappen schreef:

  Waarom kunnen we ons niet leedvermaken om de 6 zetten van Ruud vd Spoel? Zo veel moeite kan dat niet zijn om ze te noteren ¥¥¥¥¥

 4. Pepijn van Erp schreef:

  @Marcel: ik heb begrepen dat Ruud (zwart) na 1.e4 c5 2.c3 d5 3.exd5 Dxd5 4.d4 Pc6 5.Pf3 Lg4 5.Le2 cxd4 6.cxd4 Pf6 7.Pc3 Dd7?? 8.d5 opgaf, maar het kan ook een iets andere zetvolgorde geweest zijn.
  Was in ieder geval iets meer dan 6 zetten: geen record, ook dat nog ;-)

 5. Ruud van der Spoel schreef:

  Braak

 6. Pepijn van Erp schreef:

  @Ruud: is dat een poging om alsnog een (schaak)record te vestigen? “kortste-reactie-op-UVS-website-ooit” ;-)

Geef een reactie