UVS1 wint eindelijk eens van De Combinatie

Van te voren was ik er wel op gebrand om eindelijk eens te winnen van De Combinatie uit Asten. De vorige twee ontmoetingen (verslag1, verslag2) waren niet heel positief uitgevallen voor UVS1. Met een versterkt team dit jaar, moest het nu toch niet een al te groot probleem zijn, toch?

Het begon al goed: De Combinatie kwam maar met 7 man opdagen, een afmelding hadden ze niet meer kunnen opvangen. Beetje pech voor Arie van den Hurk, die nu weliswaar een punt in de schoot geworpen kreeg, maar daarvoor natuurlijk niet vanuit Bunnik naar Nijmegen was gekomen.

Na een uurtje of twee spelen, leek mij een dikke winst met 6-2 niet onrealistisch. Niemand van ons stond echt minder en een aantal duidelijk beter. In het vierde uur volgden de uitslagen elkaar snel op.

Dennis Arts behaalde op bord 5 met zwart een niet al te moeilijke overwinning op Chantal van Eijk. Zij wist duidelijk geen plan te verzinnen en wit’s stukken stonden elkaar lekker in de weg. Dennis liep er makkelijk door heen.
Erik van Heeswijk speelde op bord 3 en liep tegen een onverwachte nul op, nota bene in een lijfopening van Erik. Zijn jonge tegenstander Maurice Swinkels offerde er lustig op los en dat was allemaal nog goed ook. Erik zag het hopeloze van zijn stelling in en kon zich toen alleen nog wel op esthetisch verantwoorde wijze mat laten zetten. Zou me niet verbazen als we deze partij nog terugzien als inzending voor de SOS schoonheidsprijs van de KNSB competitite.

De volgende tegenslag kwam voor ons op bord 8: Luuk Peters speelde met wit niet handig genoeg in een standaard Konings Indisch en zwarts aanval liep harder door dan die van wit.
Helemaal spannend werd het toen Pim Haselager zich misrekende en ook snel kon opgeven. Drie nullen achter elkaar, die ik van te voren echt niet ingerekend had. Gelukkig deed Joost Retera weer waar ie zo goed in is: een stelling  met een klein voordeeltje heel langzaam maar zeker ombuigen in een gewonnen stelling. De klok hielp ook een beetje mee om fouten te forceren bij zijn tegenstander en toen was het plotseling over.
De stand was toen 3-3 en alleen ik was nog aan het spelen op bord 1 (ja, we hadden een enigszins tactische opstelling gekozen) en Michiel de Kruyf, die inviel voor Anton van Rijn, op bord 7.  Mijn stelling was inmiddels al wel gewonnen en het uiteindelijke resultaat (winst of gelijkspel) zou dus afhangen van de uitslag bij Michiel.

Ik zelf speelde best een aardige partij. Mijn tegenstander werkte wel een beetje mee door mooi de door mij voorbereide variant te spelen en even later twee fouten te maken.

Deze partij werd nog net voor de tijdscontrole beslist. Toen stond het dus 4-3 voor ons en was alleen Michiel nog bezig. Die had inmiddels een hoogst onduidelijke stelling op het bord, waarvan we maar moesten  hopen dat het te keepen was.

Een mooie prestatie van Michiel! Nipt wonnen we dus toch nog deze wedstrijd met 4½-3½. In de poule staan we inmiddels weer tweede, maar de achterstand op Voerendaal 2 is niet echt te overbruggen.

Share

9 reacties

 1. Tsjisang Cheung schreef:

  Michiel,

  mooi gespeeld!
  Volgende keer ook als je voor UVS 2 speelt!

  Gr. Tsjisang

 2. Onno Marres schreef:

  Gefeliciteerd met jullie overwinning! Toen ik keek in de Klokkentoren vond ik het een spannende wedstrijd en leuk om te volgen.

 3. Justin schreef:

  Knap werk van Michiel. Ik had niet verwacht dat hij nog remise zou maken. :)

  Grappig is als ik de beginstelling (voor 48.Ta2) in de computer gooi hij wel groot voordeel voor wit geeft (+3.51), maar ik krijg er geen duidelijke voortzetting uit. Na een zet of 20 had ik weer dezelfde stelling. ><

  Ik krijg trouwens het gevoel dat Pepijn een enorme database heeft van alle spelers in Nederland, zoals die database van Kasparov. Hij weet precies wat iedereen speelt. :o ;)

 4. Pepijn van Erp schreef:

  @Justin: staat allemaal gewoon online hoor! Bijvoorbeeld op Chesslive. Van de spelers in de KNSB zijn er vaak wel wat partijen te vinden die een indruk geven wat ze ongeveer spelen. Zeker van wat jongere spelers, die aan nationale kampioenschappen hebben deelgenomen.

  Die stelling van Michiel is inderdaad een positie waarin je niet zo veel hebt aan een computerevaluatie. Je moet dan toch echt zelf een winstplan verzinnen en de computer kan wel behulpzaam zijn om te kijken of dat dan uitvoerbaar is. Ook stellingen met vestingen zijn erg moeilijk te beoordelen voor schaakprogramma’s.

 5. Luukmaestro schreef:

  @Pepijn: Ik kom er met fritz ook niet uit, zo slechts was het dan ook weer niet :)

  1. d4 Nf6 2. Nf3 g6 3. c4 Bg7 4. Nc3 O-O 5. e4 d6 6. Be2
  e5 7. O-O Nc6 8. d5 Ne7 9. Nd2 Nd7 10. Rb1 f5 11. b4 Nf6 12. f3 f4 13. c5
  g5 14. Nc4 Ng6 15. a4 Rf7 16. Ba3 Bf8

  Met Rb1 ben ik een tempo verloren maar fritz geeft hier +1.2. Maar als zwart h5, Rg7 en g4 gaat spelen zie ik niks om de aanval te stoppen. Is die ene tempo meteen ellende? Wat jij?

 6. Pepijn van Erp schreef:

  @Luuk: 10.Tb1 is inderdaad wat minder gebruikelijk, maar de variant die op het bord kwam is op hoog niveau nog gespeeld. tot en met 16… Lf8 is het identiek aan een (rapid)partij tussen Kamsky en Kasparov (Parijs,1992). Kasparov won wel met zwart.
  Die Konings-Indische stellingen zijn ook weer van die posities waarin ik computerevaluaties niet zo vertrouw: zwart kan vaak zijn damevleugel weggeven en toch winnen in de aanval. Varianten zijn meestal te diep voor computers om dat helemaal uit te rekenen en dan gaat de materiële plus ten onrechte zwaar meerekenen in de beoordeling.

  Toe ik zelf nog 1.d4 speelde (lang geleden), koos ik meestal de variant met 9.Pe1, dat was toen hot. Nu weer geloof ik, Giri won een indrukwekkende partij van Nijboer op het NK (zie analyse)

 7. Luukmaestro schreef:

  @Pepijn Ja ik zag al 1 bekende partij in de database met 2670 of iets, kan niet missen. Maar daar ging wit er ook van af. Door Tb1 en tempoverlies heb ik geen plan meer voor wit, normaal heb je b5 en b6 op de 16e en 17e zet.
  En fritz geeft in de partij zetten als Tb2 Tc2 Lc1 planloos stukken schuiven op de damevleugel, terwijl zwart doorgaat met de aanval.
  Grappig zo’n “computer kan de stelling niet beoordelen” stelling.

 8. Pepijn van Erp schreef:

  De partij Gelfand-Nakamura is ook een fraaie in deze variant. Zelfs als je 10.Tb1 achterwege laat en meteen b4 speelt, is het dus allemaal niet zo eenvoudig voor wit. Hier ook met analyes van Nakamura zelf

 9. Pepijn van Erp schreef:

  Had ik goed aangevoeld: Maurice Swinkels heeft de SOS-schoonheidsprijs gewonnen met zijn overwinning op Erik. Lees op de KNSB-site.

Geef een reactie