UVS 4 klampt aan

Het Vierde deed afgelopen maandag goede zaken in de strijd om de bovenste plaatsen in klasse 3F. We versloegen directe concurrent Rhenen met 3½-2½ en nestelden ons direct achter koploper Pion 4. Spannend was het wel.
Rob Schoppema opende de score. Hij won de dame van zijn tegenstander die volgens hem te kampen had met de funeste combinatie van een vlaag van verstandsverbijstering en schaakblindheid. Toen blunderde Harry op vijf. Eerder had hij zijn tegenstander bij een afwikkeling uitgelegd hoe hij het beter had kunnen doen. Toen hij even later remise aanbood, werd dit geweigerd. Waarschijnlijk voelde zijn tegenstander dat er meer in zat. Niet veel later kreeg hij gelijk.
Thei speelde op bord drie een romantisch koningsgambiet, waarbij de vijandelijke witte koning al na een paar zetten op e2 gedeplaceerd leek te staan. Thei kreeg duidelijk voordeel, won twee pionnen en de lichaamstaal van zijn opponent sprak boekdelen. Toch bleek de winst nog niet zo eenvoudig. Met twee lopers en een paard tegen twee paarden en een loper en hier en daar wat pionnen zie je ze al gauw vliegen. Thei truukte zichzelf met een combinatie die een loper kostte voor een pion. De Rhenenaar ontsnapte met remise. Later in de analyse, waarbij na enkele biertjes niet meer zo helder was welke kant Thei opspeelde en of hij nou blauw of groen had, bleek er misschien toch ergens een winst in gezeten te hebben. Kortom, een ingewikkelde partij.
Het was een uur of elf, de stand was in evenwicht en drie gekromde UVS-ruggen (Theo, Bart en Bert-Jan) gingen voor een resultaat. Bart was op bord twee de eerste die scoorde. Er werd over en weer geblunderd, maar het zijn vaak Barts tegenstanders die de laatste fout maken. zo ook nu. Uiteindelijjk tikte Bart het met toren en vrijpion tegen loper bekwaam uit. Vlak hierna verloor Theo op bord een. Hij had veruit de zwaarste tegenstand, verweerde zich goed, maar een stunt zat er deze keer niet in.

Amaai!, het lot van ons team lag op dat moment in mijn handen. Ik had nog maar een minuut of acht over, mijn tegenstander ruim twintig. Mezelf rustig houdend met de gedachte dat ik op internet hele partijen afraffel in 3 minuten (zaadpartijen, dat wel) hoopte ik stiekem op wat hulp van de man aan de andere kant van het bord. En die kwam.

Zo stond het na 29.Th5. Nu kwam de blunder 29…Da5? en ik was er als de kippen bij met 30.h4!
Niks geen openingsvoorbereiding, databases en you name it. Het het gaat erom wie over de beste reflexen beschikt als het spannend wordt en de energiebatterij tegen twaalven langzaam leeg raakt.
30..Txf2 (gekmakertje?) 31.hxg5 Txf1 32.Lxf1 Te1? 33.gxh6 en zwart loopt in alle varianten mat. Bijvoorbeeld 33…g6, 34.h7+ Kh8 35.Db8+ Kg7 36.h8D# of 33..Kf8 34.Dd6+ Te7 35.hxg7+ Kxg7 36. Dh6+ Kg8 37.Tg5#

Wit: Bert-Jan Boer
Zwart: Jan Polders


stelling na 29.Th5
Share

6 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  “een vlaag van verstandsverbijstering en schaakblindheid” zouden elkaars effect kunnen opheffen in theorie …

 2. Marcel Verstappen schreef:

  Well done, guys! En weer een nieuw (schaak)woord geleerd: zaadpartijen. Een leenwoord uit het Arnhemse?! (http://vak113.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=741&Itemid=43)

 3. Menace schreef:

  Hey, het kan ook anders na 29. .., Da5?

  Er zitten paar leuke varianten in de stelling verborgen.

  30. Txg5!, hxg5.
  31. Dxg5 ,

  Met de volgende varianten:
  A
  31. … , Tfe4
  32. f6 , g6
  33. Dh6 1-0

  Ba
  31. … , Tee4
  32. f6 , Txf6
  33. Lxe4, stukwinst. (Pion d5 staat gepend.)

  Bb
  31. … , Tee4
  32. Lxe4, Txe4
  33. f6 , Kf8
  34. xg7 , Kg8
  35. Dh6 1-0

  C
  31. … , Dc7
  32. g3 , Tf3
  33. Kg2 , Txd3 (Of 32. … , f6. 33. Dg6 en er hangen 2 torens.)
  34. f6 , g6
  35. Dh6 1-0

  D
  31. … , Dd2
  32. f6! , nu staat toren in penning.

  Ik vond de stelling te mooi om dit niet even op te schrijven.

  Lekker potje hoor!!

 4. Jan van de Westelaken schreef:

  @Marcel: je zou maar aangekrant staan in een zaadpartij…

 5. Klaus Wüstefeld schreef:

  Na een koortsige grieptijd, grotendeels in bed, was het eerste wat ik deed kijken naar http://www.UVSnijmegen.nl. Daar trof ik niet alleen deze boeiende partijstelling aan, maar ook het enerverende commentaar van onze geliefde clubgenoten: als ik het goed heb begrepen ging het samenvattend over een aangekrante elkaar niet opheffende vlaag van een zaadpartij en blinde schaakverbijstering, althans theoretisch gezien dan.
  Ik vond dit verslag zo boeiend, dat ik alles wilde weten van deze stelling, zoals het gevolg van 30…,Te3 of 30…,Dc7 met gevolg, dat een koortsverhogende zweetgolf mij overviel en een theoretische schaakverbijstering.

 6. Theo Felet schreef:

  Wageningen heeft Pion4 1 matchpunt ontfutseld.We klampen nu nog wat beter aan.

Geef een antwoord