Te gast in café Groenewoud bij SMB 4

Terwijl de benedenstad van Nijmegen onder water liep konden wij met fiets of auto uitwijken  naar café Groenewoud. Het afgelopen jaar zijn twee teams van SMB doorgeschoven en krijgen we te maken met een gepromoveerd team uit de derde klasse. UVS 3 staat in de stand 2 matchpunten hoger zodat we het aan onze stand verplicht zijn te winnen. We hebben een uitgebalanceerd team in met vergelijking SMB 4 dat met een studentikoos team aantrad, dat met bravoure te werk ging. Je kunt van voetbaltrainer van Gaal alles zeggen wat je wilt, maar zijn opvatting van teamsamenstelling is glashelder. Het team wordt gedragen door de meest ervaren spelers.    Die staan boven aan de ladder als de vaste ervaren krachten met routine, in het midden worden de degelijke spelers opgesteld en daaronder de nieuw spelers  en jonge talenten.   Dat is het recept voor de winst, want routine geeft vanzelf de  doorslag.

Aan de twee eerste borden hebben we Mathijs Broeren en Philip Friesen staan. Zij laten zich niet gauw uit het veld slaan. Het viel me op dat zij  met sleur en trekwerk de stelling van de tegenstander proberen te ontrafelen. Mathijs bracht het overwicht tot uiting met aanvallende manoeuvres en uiteindelijk komen de combinaties vanzelf wel. Philip besliste de wedstrijd met een venijnige plaagstoot door de loper op de onderste lijn met toren te pennen. Een koud kunstje om met het stukvoordeel de wedstrijd te beslissen. Claus wist de angel uit de aanval van zijn tegenstander te halen en kon handig overnemen. Justin bouwde een geweldige stelling op waar zijn tegenstander geen antwoord meer op had.

Het vertoonde spel wekte zoveel vertrouwen dat ook de onderste borden ervan profiteerden. Bij Wim Krabbendam werd er weliswaar aan beide kanten geblunderd maar Wim trok dan toch aan het langste eind. Frans vd Hooven probeerde een dreigende aanval van loper op h3 te vermijden met een niet correcte tegenaanval waar zijn  tegenstander nogal van in de war raakte en besloot de kwaliteit voor de loper te geven. Dat moet je nooit doen tegen hem, want dat buit hij uit door de wedstrijd te doen keren en uit te spelen.

Zoals hierboven vermeld, gaf Marcel er al vrij vlot de brui aan en gaf mij het papier met de indeling en de standen. Als plaatsvervangend team captain mocht ik natuurlijk niet verliezen en al helemaal niet weglopen. Uiteindelijk weer eens een winstpartij na al dat gejeremineer. Zie onderstaande partij.

Share

2 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Stand UVS 3
  1.Variant 8 mp 22½ bp
  2.Mook 8 mp 21 bp
  3.UVS3 6 mp 19½ bp
  4.ASV 7 4 mp 16 bp
  5.Pion 3 2 mp 14½ bp
  6.De Toren (4) 2 mp 13½ bp
  7.SMB 4 2 mp 10½ bp

 2. Klaus Wüstefeld schreef:

  8.Kasteel 3 0 mp 10½ bp

Geef een antwoord