UVS 2 verliest in Doetinchem

In het verloop van de match tegen Doetinchem kwam er pas na 5 uur spelen een beetje hoop op een gelijkspelletje. Op dat moment waren er nog 3 partijen bezig en was de stand 3½ – 1½ in het voordeel van Doetinchem. Tsjisang had een eindspel waarin een remise de meest waarschijnlijke uitslag leek. Arno had op dat moment een eindspel van toren + 2 pionnen tegen toren + 2 pionnen, waarbij zijn pionnen duidelijk voordeliger stonden. Winst was misschien wel mogelijk.
Op mijn bord was er na een hectische strijd m.n. vlak voor de eerste tijdscontrole, toen de stukken van het bord knalden, een stelling met voor wit 2 torens + paard + 3 pionnen en voor zwart dame+ 4 pionnen op het bord ontstaan. Mijn inschatting was dat ik dit moest kunnen winnen. Met de hoop op een kans op 4-4 gingen de andere 5 met enige opluchting en een uitstraling dat hun 3 remises toch nog uitzicht gaven op een wedstrijdpunt, weer gewoon door met vluggeren en analyseren.

update: het “verslag” van de wedstrijd vanuit Doetinchem gezien


Zover ik het meekreeg, was Rob aan bord 1 niet ontevreden over zijn partij en zag hij er na de remise redelijk content uit. Michiel had aan bord 8 meer te klagen over zijn plotselinge verlies. Ruud van der Spoel had aan bord 2 een voor hem moeilijke stelling op het bord gekregen, maar manoeuvreerde erg precies naar een gelijke stelling en het volgende halve punt kon bijgeschreven worden.
Thomas had aan bord 4 een lastige stelling, maar wel een paard tegen pion voor. De aanval was te houden en een heel punt lag in het verschiet. Helaas zag Thomas een kleinigheidje over het hoofd met groot gevolg voor de uitslag. De 2e nul kon worden aangetekend (3-1 achter). Christ aan bord 5 speelde een gedegen partij, waarbij geen van beide spelers het waagden enig risico te nemen. Jammer dat op het moment dat er een plusje voor hem op het bord stond, hij berustte in remise. Bij de analyse bleek er toch een duidelijk voordeel in de stelling te zitten. (3,5-1,5).
De eerste die daarna in een remise berustte was Tsjisang. De stelling was potremise. (4-2). Jammer dat Arno in het verloop van de partij veel tijd en energie had gebruikt, want zijn toren en pionnen waren veel sterker en de omstanders zagen het eerste winstpuntje aankomen. Maar de angst door de klok te gaan en zijn eigen inschatting over zijn kansen hierbij gevoegd, besloten hem een remise aanbod te accepteren. (4,5-2,5).
In het eindspel wat zich op mijn bord afspeelde, koos ik voor de koning de verkeerde bordkant en gaf daarmee mijn tegenstander de kans met een aantal schaakjes een winst moeilijk te maken. Volgens Fritz had ik met nauwkeurig spel de winst kunnen pakken. Ik zag niet hoe dit probleem aan te pakken en berustte ook in remise. Waardoor 5-3 de einduitslag in het voordeel van Doetinchem werd.
Met nog 4 wedstrijden voor de boeg en 2 ploegen onder ons, weten we dat er nog volop kansen zijn om het verblijf in de KNSB te verlengen.

Share

Geef een antwoord