UVS Bekert verder

Er zal ver in de tijd terug gegaan moeten om te herinneren wanneer UVS de 3de ronde van een beker competitie gehaald heeft. Het gebeurde zo waar gisteravond naar de 2½-1½ winst tegen Zevenaar in de KNSB beker.

De 1ste ronde KNSB beker verliep soepel door een snelle 3-1 overwinning op Doetinchem. Die avond begon helaas wel met een teleurstelling voor beide teams. De tegenstander van Dennis op bord 2 kwam niet opdagen. Toen na een uur het punt voor UVS gerekend moest worden leek de winst echter ook al binnen te zijn. Maarten op bord 3 won makkelijk en Thomas op bord 4 had al snel voor een remise stelling gezorgd. Zo doende was 2½ punt al binnen. Joost ging er die avond het langst voor zitten en probeerde nog een vol punt aan de score toe te voegen, maar moest op het eind met remise genoeg nemen. De volgende tegenstander op het pad werd dus Zevenaar.

De speel omstandigheden voor een beker zijn niet altijd even makkelijk, de speel avond was een donderdag. Misschien heeft dit er voor gezorgd dat UVS gisteravond het meest onbevangen speelde. Het team dit keer, op bord 1 Joost, 2 Pepijn, 3 Thomas, 4 Michiel.
Er moet bij het bekeren altijd geloot worden om de kleur en de loting bepaalde dat UVS wit had op bord 1, de eerste meevaller. De openingen, Joost kreeg al snel een wat gewaagde opening waarin hij na lang denken een vroege dame ruil aanbood. Zijn tegenstander, Michel van Leeuwen, ging hier op in en daarna was het toch wel prettig spelen voor Joost. Een sterk centrum verstoorde de zwarte ontwikkeling en wit had een mooi initiatief op de koningsvleugel. Pepijn met zwart tegen Guust Homs koost voor een strategische variant tegen een c3 Siciliaan. Daarin houd wit een geïsoleerde pion over op d4 wat het tegenspel van zwart moet gaan worden. Thomas kregen een oude opening tegen, de Cambridge-Springs variant. Hij besloot zijn tegenstander een beetje op het verkeerde been te zetten door niet de hoofdvariant te kiezen met Pd2, maar de stelling dicht te schuiven met de zet c5. Zelf kreeg ik een Lb5 Siciliaan tegen. Door een zet verwisseling was mijn stelling al snel wat minder maar het was dan ook al geen theorie meer en kon er vrijuit gespeeld worden. Na wat afwikkelen hield ik wel een dubbel pion over op de c lijn. Niet echt lekker na een opening.

Het verloop viel gunstig voor UVS, Thomas zijn plan werkte goed en na het dicht schuiven zag zijn tegenstander, Arie Huysman, er geen plan meer in en bood remise aan. Ook Thomas wou verder niet meer op risico spelen en na een laatste blik op de stelling nam hij de remise aan. Ook mijn tegenstander, Vincent Pelgrom, bood niet lang daarna remise aan. Na nog wat ruilen en keepen van zwart leek wit niet meer verder te komen. Voor dat ik over de d lijn misschien het initiatief kon gaan overnemen het aanbod. Ik ging hier mee akkoord, mijn stelling bleef zwakten houden en remise leek mijn dus prima. Op de eerste 2 borden werd nog flink gestreden. Pepijn kwam na een paar goede zetten weer helemaal terug in de stelling. Wit speelde niet het goede plan en zijn stelling dreigde al snel minder te worden. Hier bood Pepijn remise aan en wit nam dat maar aan om erger te voorkomen. Een mooi resultaat tegen de zo’n sterke speler. De stand dus 1½-1½.
Alle ogen waren nu op bord 1 gericht. Wij hoopten op winst van Joost en Zevenaar op een remise om zo met snelschaken als nog een kans op winst te hebben. Toch lag het voordeel bij Joost, Zijn inschatting eerder die avond van 65% kans op winst bleek goed. Zijn spel op de koningsvleugel kwam goed uit de verf en leverde een gevaarlijke vrij pion op. Ook de tijdnood van zwart was een meevaller en zwart kon de vrij pion niet meer stoppen. Deze ronde dus wel een vol punt voor Joost en de eindstand van 2½-1½ voor UVS.

Voor de komende periode 2 beker wedstrijden op het programma, KNSB beker ronde 3 en OSBO cup rond 1. Voor de OSBO cup is al bekend dat UVS3 uit, het alweer op moet nemen tegen het jeugdteam van De Toren 4. De tegenstander in de KNSB beker is nog een verrassing en zal na het weekend bekend zijn.

Share

2 reacties

  1. Justin schreef:

    Voor de OSBO cup is al bekend dat UVS3 uit, het alweer op moet nemen tegen het jeugdteam van De Toren 4.

    Volgens mij heb ik iets gemist? Ik dacht dat die OSBO cup maar met 4 man was en niet een heel extern team? :s

  2. Pepijn van Erp schreef:

    @Justin: Michiel bedoelt waarschijnlijk dat alleen de spelers van UVS3 (en lagere teams) in aanmerking komen om voor het OSBO-bekerteam uit te komen, maar het gaat inderdaad om een viertal.

Geef een reactie