UVS 4 onderuit in Wageningen

En het geschiedde die donderdagavond de negende december 2010 dat twee auto’s kort na elkaar vanaf station Nijmegen koers zette naar kerkelijk centrum de Vredehorst te Wageningen, alwaar een schaakwedstrijd op het programma stond. In de eerste auto zaten naast chauffeur Bart ook Theo en Bert-Jan. Een tiental minuten later vertrok chauffeur Harry met Rob Schoppema en teamleider Thei.Tot zover nog niets aan de hand.
Dankzij een zeer efficient rijdende Bart (TomTom) kwam de eerste auto ruim een kwartier eerder aan dan de tweede. Dit gaf Bart de tijd om met een technisch oog het wijkcentrum te inspecteren, Bert-Jan kon zich verdiepen in het clublad van de Gereformeerde Bond (“De Waarheidsvriend”)en Theo kon buiten zijn nicotinespiegel weer op peil brengen.

De tweede helft van het team was ook ruim op tijd en niet veel later zaten we achter de borden tegen Wageningen 5. Binnen een kwartier begon in een belendend zaaltje een kerkkoor hele noten te pellen. Dit deed verschillende dingen met verschillende mensen, maar Harry won gewoon in 11 (elf) zetten.

Wit: Harry Berkers
Zwart Harry van Lotringen

1.e4 d6 2.d4 Pd7 3.Pf3 e5 4.Pc3 Le7 5.Lc4 h6 6.dxe5 Pxe5 7.Pxe5 dxe5 8.Dh5 g6 9.Dxe5 Pf6 10. Pd5 Dd6 11.Pxc7 en zwart gaf op

Het was kwart voor negen, het koor was verstomd en Harry wachtte een lange avond van wachten en kijken. Wageningen 5 had nog geen matchpunten en had bovendien verloren van Mook 2, waar wij met 5-1 van hadden gewonnen. Alles leek zich dus volgens verwachting te voltrekken.
Het werd later, op de overige borden ontbrandde de stijd en in het zaaltje begon het anders te ruiken. Thei verloor van de teamcaptain van de tegenstander. Een batterij van dame en loper werd hem fataal (excuses voor de vage omschrijving, maar uw correspondent heeft niet de mentale overcapaciteit van iemand als Pepijn van Erp die tijdens een wedstrijd van UVS 1 tegelijkertijd alle borden in de gaten houdt, cruciale stellingen opslaat in zijn geheugen en ook nog zijn eigen potje wint).

Bij de stand 1-1 won Bart en dat verdient een compliment. Hij was namelijk verre van fit, had pijn in zijn ribben van het vele hoesten van de afgelopen dagen en zou de volgende morgen even langs de huisarts gaan. Hij had precies genoeg hoestbonbons bij zich om elke hoestaanval in de kiem te smoren en uiteindelijk kraakte ook zijn tegenstander. Na 51…c5 stond Bart voor het eerst gewonnen en kreeg hij naar eigen zeggen een mooie inkopper als kado.

diagram: stand na 51…c5

Wit: Bart van Leeuwen
Zwart: Jeroen Goedhart

52. Rb6 Ra7 53. Rxa6 Rxa6 54. Nc7+ 1-0

Dat was 2-1 voor ons. Bart en Thei gingen terug naar Nijmegen en de rest knokte onder het toeziend oog van Harry voor de resterende anderhalve punt die nodig waren voor van een overwinning. Rob was vanuit een soort Benoni in een middenspel met een pion minder terecht gekomen. Via een loper/paard eindspel ontstond een paardeindspel met nog steeds die pion minder. Rob moest tricky variantjes berekenen maar slaagde er uiteindelijk in om remise te houden. Even later verloor uw verslaggever. Hij verdedigde met zwart passief in een Siciliaan en werd langzaam maar zeker aangeharkt. Bij gelijke materiaalverhouding en bijna opgebruikte tijd ging er een loper vallen en gaf hij op.
De partij van Theo zou de beslissing brengen. Iedereen verdrong zich rond het bord. Theo zat in tijdnood. In het begin van de partij had hij een paard moeten geven voor twee pionnen. Lang denken had hem desalniettemin een goede stelling opgeleverd, die hij dact te kunnen winnen. Met een kwartier langer was dat hem waarschijnlijk ook gelukt. Nu werd de tijdnood hem fataal en verloor hij. Dat was dus 3½-2½ voor Wageningen 5

Vloekend verlieten wij de Vredehorst

Share

1 reactie

  1. 10 december 2010

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Wageningen, UVS Nijmegen. UVS Nijmegen heeft gezegd: Nieuw bericht: UVS 4 onderuit in Wageningen http://bit.ly/hllndh […]

Geef een reactie