UVS 3 terug naar af na smadelijk verlies

Je zou het niet zeggen als je ze ziet spelen, maar de vorstelijke premies die in het vooruitzicht zijn gesteld bij een goede prestatie inspireren hoegenaamd niet! Stelletje amateurs! Wie al na een half uur spelen met een remise genoegen neemt, heeft blijkbaar geld en goederen genoeg… Verwende spelers! Als je dan ook nog binnen het uur met 2 dikke nederlagen wordt opgezadeld, vraag je je af of die ruime vergoedingen nog wel effect hebben. Luie donders! Als teamleider heb ik besloten om na de Kerst tot inkeer te komen en als vanouds weer om de eer te gaan strijden.

Het is te danken aan de jonge garde dat er aan het eind van de avond nog een draaglijke stand op het scorebord stond. Na het startsignaal stond het al snel 2,5 – 0,5 in het voordeel van de 026’ers: Frans van den Hooven accepteerde een Westenlakiaans remiseaanbod na amper een paar zetten. Frans Nijenhuis, die mij nog toefluisterde hoe makkelijk hij met zwart  de tamme openingsbehandeling van zijn tegenstander afstrafte, was nog in Sinterklaasgedachten verzeild: hij deed een toren cadeau. Ook ik zelf was de goedheid zelve door een batterij van dame + loper in het centrum toe te laten, waardoor een mat niet meer te voorkomen was.

Zelfs de tot nu toe onberispelijk spelende Elwin Berlijn aan bord 6 kwam in een minder stelling uit, maar met een pionnetje minder waren er nog voldoende aanknopingspunten voor een schwindle. Prompt daarop liet zijn opponent een stuk afpakken en niet lang daarna nog een toren. Het leek weer wat spannender te worden door de 1,5 – 2,5 tussenstand. Dat lichtpuntje was van korte duur als je de resterende eerste 4 borden overzag. Klaus Wüstefeld, vorig seizoen nog een onverslaanbare rots bij UVS 2, loopt als een suarezje naarstig te zoeken naar zijn vorm. Ook op deze avond kon hij ‘m niet vinden. Hij beet zich nog wel vast in zijn tegenstander op zijn eigen eigenwijze wijze, maar dit liet onverlet dat hij een kansloze strijd streed. Hem werd vakkundig de mond gesnoerd waardoor een matchpunt, laat staan 2, een onbegonnen zaak leek. Mathijs Broeren speelde een open, onvoorspelbare pot aan bord 1, Philippe Friesen stond beter aan het tweede en Justin Sewalt moest in een dame-pionnen eindspel tegen een pionnetje minder opboksen.

Toch nog leken de kansen zich te keren toen Philip stoïcijns de wanhoopsacties van zwart pareerde en zo het winstpunt binnensleepte. Toen ook Justin zijn kalmte bewaarde en een doortocht van de witte pionnen verhinderde met een half punt als oogst leek een kleine verrassing aanstaande! Mathijs stond weliswaar bijna een uur op tijdsachterstand (opgegaan aan lange berekeningen voor net niet doorslaande offers), maar worstelde zich door de dreigingen en kwam zelfs op materiaalwinst: dame + toren tegen dame + 2 paarden + 2 pionnen. Voeg daar nog een mat-achter-de-paaltjes-dreiging bij, en je kunt je voorstellen dat er weer een glimlach op de gezichten van de UVS-gezinde omstanders tevoorschijn kwam.

Nadat ik hem van de tussenstand op de hoogte had gebracht, was hij zo van de wijs dat hij zich liet mat zetten. In de diagramstelling hieronder heeft Jan Vermeer van ASV 7 zojuist schaak gegeven.

mathijs_extern

Stelling na dameschaak van wit.

In plaats van naar voren te gaan met zijn koning, wat hij in zijn berekeningen een zet later wel zou hebben gedaan, dacht Mathijs hier tijd te winnen door Kd8 te spelen. Met 2. Tc7! werd direct duidelijk wat wits intenties waren, althans dat zagen de bekende stuurlui aan de schaakwal. Mathijs dacht alle dreigingen het hoofd te kunnen bieden, en sloeg a tempo de pion op a2: 2…Da2:. Ai, daar volgde een ontnuchterend mat: 3. Db8. Einduitslag: 3 – 5 voor ASV7.

Weg partij, weg wedstrijd, weg ambities, weg premies, weg bonussen. Terug naar af. Terug naar de wereld der amateurs. De puurheid. De eerlijkheid. De eer. De teamgeest.

Verslag van deze rigoreuze ommekeer volgt begin 2011.

Share

8 reacties

 1. Theo Felet schreef:

  Hoi Marcel, Td7 je bedoelt waarschijnlijk Tc7, hoewel na Ke8 Tc8 ook afdoende is t paard kan slaan maar de dame doet dat dan ook en dat is toch ook mat of ben zie ik ’t verkeerd

 2. Marcel Verstappen schreef:

  Theo, je hebt gelijk. Ik heb de tekst aangepast. Ook Ke8 klopte niet, moet Td8 zijn.

 3. Theo Felet schreef:

  en waarom na Tc7 de pion op a2 slaan als Dd1 mat geeft of zie ik weer iets over t hoofd

 4. Marcel Verstappen schreef:

  oops again, dame staat natuurlijk op a3 ;-(

 5. Jan van de Westelaken schreef:

  @Marcel: als je mijn naam al ijdel gebruikt, spel ‘m dan tenminste niet verkeerd. Overigens heeft een ‘Westelakiaans’ remiseaanbod een dermate dwingend karakter dat men er in ’t algemeen verstandig aan doet erop in te gaan. Als ik op 20 december in mijn partij tegen Anton van Rijn remise aanbied, zal hij dat aanbod ongetwijfeld met grote opluchting accepteren ;)

 6. Klaus Wüstefeld schreef:

  Leuk verslagje, Marcel, vooral die vorstelijke premies spreken mij aan. Ik heb mijn Bonus voor de vorige partij, die ik won, nog niet ontvangen. Mijn giro is 2673659. Alvast bedankt. Over de huidige partij tegen ASV 7 moet ik zeggen, dat de premie voor remise nog niet binnen is. Dat zal een juridische kwestie worden. Mijn tegenstander (rood gloeiend van de spanning ) bood mij met een wanhopig gezicht remise aan. Achteraf verklaarde hij, dat er geen doorkomen aan was. Dat klopt, maar ook ik kon geen gaatje bij de tegenstander vinden. Dus remise leek mij aannemelijk. Maar onze geliefde teamleider liet duidelijk merken, dat remise onacceptabel was. Begrijpelijk, want we hadden net 2 verliespunten geìncasseerd. Nu moest ik onrealistisch forceren en daar wist mijn tegenstander wel raad mee en hij won. Maar goed, Marcel, de volgende keer gaan we er weer tegenaan, Klaus

 7. Lambert Hofman schreef:

  Na deze blamage van UVS 3 is het wel duidelijk: Het hele team inschrijven voor de schaaktraining… en wel direct!!

 8. Mathijs Broeren schreef:

  Nou, Marcel. Ik kan wel zien dat deze stelling jou bijna net zo goed in het geheugen gegrift staat, dan in het mijne. Ik dacht echt alle velden gedekt te hebben, al was mat al niet meer te dekken na Tc7. Erg oekazisch, als je het mij vraagt.

Geef een reactie