UVS 2 gaat aan stellingsongeluk tenonder

Door toevallige ongelukkige omstandigheden kan UVS 2 zijn kampioensaspiraties bijstellen of beter gewoon vergeten en vanaf nu voor klassebehoud gaan!! De wedstrijd Homburg 3 – UVS 2 afgelopen zaterdag in Apeldoorn bleef lange tijd bijzonder spannend en pas na 3,5 uur was de eerste partij afgelopen.
smith-morra-hartArno speelde met wit zijn tot zaterdag toe geliefde Morragambiet, maar zag zijn gambietpion niet meer terug en vergiste zich bij een grote afruil, wat een tweede pion en de partij kostte. Op dat moment schatte ik in dat Michiel en ik een dikke plus hadden, Philippe in zwaar weer zat en geen van de anderen echt minder stonden.

Het laatste kwartier voor de eerste tijdcontrole was beslissend voor de uitslag. Michiel kwam in een “Engels” uitziende opening terecht en gooide met een welgemikte hedgehog het ene probleem na het andere in de richting van zijn tegenstander. En met succes! (1 – 1)


Maar dan: Phillippe had na een moeilijk begin een ogenschijnlijk hopeloze stelling bereikt, maar hij vond een gat in de verdediging van zijn tegenstander en joeg de vijandelijke koning het hele veld over door de gatenkaas van zijn eigen stelling en uiteindelijk bereikte de op de vlucht geslagen koning de andere achterlijn. Philippe liet de vijandelijke koning een paar keer op de eerste lijnen op en neer springen, om dan plan B op het bord te toveren waarmee hij dacht de dame te winnen, en dat had dan meer dan remise opgeleverd. Maar stellingsongeluk speelde hem parten. Er was een zogenaamd Röntgenschaakje in de stelling gekropen en een zekere remise werd een dikke NUL voor Philippe.
Ondertussen speelde zich ook op mijn bord een drama af. Terwijl ik mijn winnende combinatie al helemaal in mijn hoofd had en overtuigd was dat deze partij mij een punt zou gaan opleveren, bereikte het stellingsongeluksmonster (24 letters!) mijn bord. Opeens was er de mogelijkheid voor de zwarte dame (niet de mijne) naar g5 te gaan en daarmee was het direct uit. Op meerdere manieren had ik dit kunnen voorkomen, maar ik wou het gevaar niet zien en was misschien teveel met mijn eigen plan bezig. En zo stonden we na 4 uur spelen met 3-1 achter i.p.v. met 2,5 – 1,5 voor.
In de nog bezig zijnde partijen, had Christ in de tijdnoodfase een flinke plus bereikt, Tsji een pionnetje gewonnen en moesten Rob en Ruud P met een pionnetje minder strijden voor een half puntje.  Christ wist zijn plus nog binnen het uur in winst om te zetten. (3-2). Tsji lukte het niet zijn plus(pionnetje) in winst om te zetten en moest in remise berusten. (3,5 – 2,5). Van Rob en Ruud P werd bijna het onmogelijke gevraagd. Beide een eindspel met een pion minder. Ruud stichtte nog wat verwarring met een verre vrijpion, maar toen deze onschadelijk was gemaakt, waren er zeker geen winstkansen meer en gelukkig lukte het Ruud de stelling op slot te gooien en een half punt binnen te slepen. (4 – 3). Ondertussen streed Rob aan bord 1 een hopeloze strijd en de negatieve pluspion werd een negatieve vrijpion en bezorgde Rob een echte 0.

Einduitslag Homburg Apeldoorn – UVS 2  5 – 3

Het verslag van de tegenstanders is te lezen via deze link.

Share

Geef een antwoord