Is UVS1 de weg kwijt?

CryEigenlijk wilde ik het verslag laten volstaan met de uitslag: RSC ’t Pionneke – UVS1: 5-3, maar dat is ook weer een beetje flauw. Het liep echter voor geen meter in de derde ronde van de KNSB competitie.
We vertrokken al met een iets verzwakt team naar Roermond, omdat Anton van Rijn zich ’s ochtends ziek had afgemeld. Daarvoor in de plaats speelde Thomas Willemsen, die ik (in ruil voor de voor UVS2 geregelde invaller Phillippe Friesen), uit het tweede mocht plukken. Dat leek geen slechte zet, want Thomas kwam op bord 4 met zwart heel aardig uit de opening. “Zo goed ben ik nog nooit uit de doorschuifvariant van de Caro-Kann gekomen” merkte hij er later tijdens het eten nog over op. Van de overige spelers mocht, denk ik, alleen ik ook tevreden zijn over de uitkomst van de opening. Bij alle anderen was het ofwel gelijk of ietsje minder.

De eerste klap viel volkomen onverwacht op bord één, waar Pim Haselager na een uur al tegen een compleet verloren stelling zat aan de kijken. Door een misrekening was er een heel nare penning op het bord gekomen.Zie de stelling hiernaast (Pim heeft wit).

Pim probeerde nog een speelbare stelling met dame voor toren paard te krijgen, maar dat lukte maar heel even: 19.Lxf7+ Txd1 20.Lxf7+ Txf7 21.Txd1 c4+ 22.Kh1 Txf3! natuurlijk 23.gxf3 Df2 en ik had het niet raar gevonden als Pim hier had opgegeven. Hij speelde echter nog even door met 24.Td8+, maar een kwartiertje later was de nul een feit.

Gelukkig werd dit ongelukje snel goed gemaakt door Dennis Arts, die op bord 7 zijn tegenstander van het bord tikte met een aardige combinatie. MIsschien dat Dennis die zelf nog even op de site kan laten zien (hint!).

Bij Maarten van Rooij zag het erin tussen ook wel naar uit dat hij het punt ging pakken. Het ging daar opeens erg hard en Maarten stond ineens twee pionnen voor. Maar de overige borden gaven toch zorgen voor de einduitslag.
Thomas had een verkeerd plan gekozen en werd nu langzaam weggezet. Luuk Peters (op zes met zwart) wist na de opening zelfs na een uur nadenken geen fatsoenlijk plan te bedenken en kwam natuurlijk in hopeloze tijdnood. Arie van den Hurk (bord 3, wit) had na een tweetal positionele foutjes in de opening ook het mindere van het spel en zo te zien geen kansen op meer dan een half punt. En bij mezelf was het grootste voordeel ook weggesijpeld.
De enige kans op een redelijk resultaat die ik zag was dat Joost en ik alsnog zouden winnen en we zo op een gelijk spel zouden uitkomen. Uit de andere partijen zag ik nog geen half punt meer komen. Ikzelf had overigens net een hoogst dubieus kwaliteitsoffer gebracht, wat wat minder goed was dan ik dacht…
En Joost Retera had op bord 2 een tegenstander tegenover zich, die er duidelijk op uit was zo safe mogelijk te spelen. Er zat erg weinig muziek in de stelling en Joost kreeg geen kans om er echt iets van te maken. Gezien de stand op de borden was doorspelen echter wel geboden.
Luuk verloor inderdaad in tijdnood, Thomas ging er ook af en Joost moest uiteindelijk wel in remise berusten. Arie wist het ook niet te redden en dus hadden we de wedstrijd al verloren.

Mijn eigen partij was de enige die nog na de tijdscontrole werd gespeeld. Net voor de tijdscontrole stond ik duidelijk verloren, maar mijn tegenstander speelde het niet heel handig in lichte tijdnood. Op de 38ste zet had ik gelukkig nog een minuut of 5 om een valstrik te zetten. Ik wikkelde af naar een toreneindspel, dat nog steeds verloren was voor mij. Er zat echter een enorme verleiding in om meteen een pion te winnen, waarna ik goede remisekansen had. Met nog anderhalve minuut op de klok vond mijn tegenstander de goede variant gelukkig niet!
Dat kwam ook omdat hij dacht dat de afwikkeling naar het pionneneindspel hiernaast, een winnende stelling voor hem opleverde. Het eindspel bleek nog vrij tricky. Gelukkig was mijn inschatting beter dan die van mijn tegenstander: het blijkt bij goed spel in alle varianten remise te zijn. Ik zal later deze week nog een analyse van de partij geven, maar iedereen kan alvast zelf puzzelen op het eindspel ;-)
Pepijn van Erp -Paul Aben
stelling na 45… Kg3

Einduitslag dus een teleurstellende 5-3 nederlaag.

Share

3 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Hoi Mannen, zo te zien is er weer heftig geknokt. Compliment ! En Maarten en Pepijn, jullie dagen mij uit tot een reactie. Weliswaar hebben jullie verloren met 5-3, maar ja: wat heet verloren ? Wat is waarheid? (verslag Maarten) Zelfs verlies, tegenslag en teleurstelling kun je als winst beschouwen .De gevolgen daarvan zijn soms heel nuttig en onverwacht plezierig (om te beginnen een leuk artikeltje) . Dat is ook een waarheid. Dan begint Pepijn ook nog eens over “de Weg”. Tja, dan ook maar eens even over “de Weg, de Waarheid en het Leven” . En dan kom je al heel dicht bij Wilders, want het leven bestaat tegenwoordig alleen maar uit “Wilders”. Sla de krant op , doe de TV aan, loop de straat op….Wilders ,Wilders en nog eens Wilders. Niet, dat de man verkeerd is, maar men sleept hem er alsmaar bij en maakt een modepop van hem zonder echt naar hem te luisteren, want hij heeft echt iets te zeggen. De politici wentelen hun eigen leegte op Wilders af, ze hebben eigenlijk niets zinnigs te zeggen, die politici, die voor zover ik me kan herinneren mij al 65 jaar hebben bedrogen ( ik ben 67 jaar).Die politici met hun vieze smoelen, die mooidoeners met hun vierkante smiles, die geld opslorpers en superieure profiteurs, die criminelen met hun morele maskers. Geef mij maar Wilders met zijn onhandig geformuleerde en onsympathieke klinkende boodschap, met zijn amoreel klinkende waarheden. Wat is moraliteit ?

 2. Pepijn van Erp schreef:

  @Klaus:
  ik wil er wel even voor waken dat onze site gebruikt gaat worden om een inhoudelijke politieke dsicussie te voeren. Daarvoor zijn andere media meer geschikt lijkt me (ik bombardeer hiermee meteen ook maar de meest geëigende plek, de bar in Ganzenheuvel, tot medium).

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Goed idee, Pepijn.

Geef een antwoord