Gevoel

“Geef die gamba effe door!” Ik pak de schaal met dooie vis. Iets te enthousiast zodat vishater Dennis (‘Vis is kattevoer – je eet toch ook geen kattebrokken?’) iets vissigs op zijn bord zag zwemmen tussen hompen dood lam, dood schaap en dood varken. Geen lekker gevoel. Niet voor Dennis (bord 7), niet voor Pepijn (bord 5) – die de visbestelling plaatste – en niet voor de elegante aangever (bord 8) die zowel Dennis als Pepijn teleur moest stellen.
En ik had al zo’n rotgevoel. Het begon al met de reis naar Roermond. Pim (bord 1) zat ook in de auto en dan gaan de gesprekken ergens over. Deze keer over ‘de waarheid’. Volgens Pim spreekt Fritz helemaal niet ‘de waarheid’, maar ‘een waarheid’. Als Fritz zegt dat je beter staat, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Het gaat erom wat jouw eigen waarheid is. Dat is wel weer erg filosofisch. Krijg ik geen lekker gevoel bij. Feiten worden meningen en meningen kan iedereen overal over hebben (bijvoorbeeld Arie (bord3) die de mening is toegestaan dat je respect verdient, als je zegt dat jouw opvattingen als politicus – Wilders ja – morgen tegengesteld kunnen zijn aan die vandaag). Bovendien wordt hiermee ontkend dat er een objectief stellingsoordeel mogelijk is. Als ik denk dat Koning met Toren tegen Koning remise is, dan is dat mijn waarheid – ook al verlies ik altijd. Ik vind het een verontrustende gedachte van Pim. Geen lekker gevoel.
Is Roermond aangekomen konden we vlak bij het clublokaal parkeren. Er was op het parkeerterrein nog één plaatsje vrij – ruim genoeg voor een Suzuki Alto. Dus daar kon ik makkelijk tussen. Alleen heb ik nu een Toyota Prius – en die kon er ook wel tussen. Ik had wat last van een aso-bak die een deel van mijn parkeervak in beslag nam, maar met veel gevoel voor proporties schoof ik mijn auto ertussen. Passagiers waren tevoren uitgestapt. Zelf moest ik mij als een slangenmens door een kier wurmen. Bedankt aso-bak! Geen lekker gevoel.
De speelzaal was een parochiezaaltje met 17de en 18de eeuwse kunst aan de muur. Aan de bar (in de zaal) kon je een kop koffie met vlaai krijgen en ter viering of vertroosting echt Limburgs bier. Geen lekker gevoel. Dat gezuip tijdens de wedstrijd. Daar hou ik niet van.
Vlak voordat de wedstrijd begint schuift mijn tegenstander achter het bord. Sofic – duidelijk een grootmeester uit de Balkan. Vanuit tactische overwegingen op bord acht gezet. Rating ergens rond de 2400. Geen lekker gevoel. Onderstaande strijd mocht ik in de analyseruimte presenteren aan Waarheid-Pim. Zijn waarheid waardeer ik nu eenmaal soms wat hoger dan mijn waarheid. Qua schaakstelling dan. Soms. Enfin. Pim vond dat zwart na 5, 10 en 15 slechter stond. Terwijl ik vond dat zwart na zet 5 gelijk stond, na zet 10 iets beter en na zet 15 iets beter. Pim Veritas hoonde erop los. Geen lekker gevoel.
Verloor het team ook nog eens. Hadden we het tijdens het eten ook nog eens over Wilders. Moesten we tijdens de terugreis ook nog eens over werk praten. En over katten met enge ziektes (waarschijnlijk opgelopen van dat eeuwige vis-eten). Gevoel.
Gelukkig heb ik goede vrienden. Zoals TomTom die mij richting geeft en Fritz die mij altijd gelijk geeft. Ook nu bewijst hij onomstotelijk mijn gevoel. Mijn stellingsgevoel dan. Maar ja. Da’s dan wel alleen maar mijn waarheid. Pim heeft een andere… De uitslag geeft mij deze keer gelijk. Misschien is dat wel de waarheid: de uitslag. Of is dat ook weer een mening. ‘Ja daar staat nu wel 0-1, maar da’s ook maar een mening’… Het blijft verontrustend. Voor wie ook zoekend is: hieronder de partij van de Waarheid.

Share

5 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  De waarheid in het schaken wordt al een tijdje gedicteerd door Rybka, wat ‘visje’ betekent in het Tsjechisch. Kijkt dat soort details maken het verhaal weer mooi rond. Fijn gevoel ;-)

  Fijn gevoel ook door dit Pxf2 en het Pxf7 op het bord van Dennis (niet dat bord met dood beestenspul).

 2. Theo Felet schreef:

  Fijn gevoel zal ook wel 29 … Te2 geven nadat je hem zag

 3. Luukmaestro schreef:

  “Maar ik hoef niet te ruilen en wil de koning in de hoek voor ivm matdreigingen”. Ik stel voor dat je voortaan al je partijen met dergelijk analytisch inzicht op de website plaatst!

 4. Pepijn van Erp schreef:

  @luukmaestro: en dan maakt ie het ook nog waar met zo’n zet als 29…Te2. Tsja, we kunnen nog veel leren van Grande over het winnen van compleet gewonnen stellingen in stijl.

 5. Maarten van Rooij schreef:

  @Luuk. Speciaal voor Luuk zal ik de volgende keer de opening wat uitgebreider bespreken. Zoiets als 1.e4 (wit bezet het centrum) 1… e5 (zwart laat zich niet onbetuigd en bezet eveneens het centrum). Heerlijk! En het leuke is dat het wel gewoon ‘de waarheid’ is. Ook al is het dan mijn waarheid. Fijn gevoel om te horen dat je daar zo van houdt Luuk!
  @Pepijn. Mijn speciale specialiteit. Straal gewonnen stellingen winnen. Gewoon gewonnen is niet altijd genoeg – anders zou ik wel wat vaker van Joost winnen.

Geef een antwoord