UVS 3 op koers

Zoals gewoonlijk bij PION – UVS wedstrijden werd ook afgelopen vrijdagavond in Groesbeek de match PION 3 – UVS 3 een stevige strijd. Alleen Mathijs aan bord 1 had het redelijk gemakkelijk. Al op de 8e zet vergiste zijn tegenstander zich, wat onze Siciliaankenner Mathijs hardhandig afstrafte en binnen het uur gewonnen stond. Een opsteker die we nodig zouden hebben.
Op geen van de andere borden was er de eerste 3 uur een echt voordeel of nadeel te bespeuren. Aan bord 2 kreeg Justin te maken met een stevige aanval op zijn koningsstelling. Met nauwkeurig verdedigen lukte het een half puntje binnen te halen. Ondertussen had Klaus tegen de oud SMB-er Aad v. Wieringen een plusje, op een voor ons en Aad onnavolgbare wijze, veroverd. Na een foutje van Aad was het punt voor Klaus. Op dat moment zag de stelling op het bord bij Philippe er heel gunstig uit en was er voor de anderen geen reden om geen remises te accepteren.
Elwin speelde een verdienstelijke remise aan bord 4 tegen de oud UVS-kampioen (Jacq de Jong) van eind jaren zestig(!) . Frans H en Frans N vonden het gezien de stand (1-3) niet de juiste omstandigheden om nog een winstpoging te ondernemen. (2-4). Helaas vergiste Philippe zich en raakte zijn voordeel volledig kwijt en verloor zelfs. (4-3). Mijn tegenstander mocht toen geen remise meer aannemen en we werden veroordeeld een remise stelling volledig uit te melken. Het werd nog bijzonder hectisch en er kwam heel wat rekenwerk aan te pas. Met nog weinig tijd op de klok en een steeds lastig wordende stelling voor mij, was het voor de omstanders duidelijk dat PION zijn 4e punt en daarmee een gelijkspel ging behalen. Bezie verderop hoe ik toch de volle winst binnenhaalde. (3-5). Na 2 overwinningen ligt UVS 3 volledig op koers voor het kampioenschap.

Jullie bij oekaze verordonneerde teamcaptain.
Lambert

Wit: Lambert Hofman zwart: Paul Nillesen
Stand na de 66e zet van zwart.

Wit (aan zet) lijkt de oppositie kwijt te zijn en daarmee een verloren stelling te hebben, maar er is een ontsnapping naar een potremisestelling met 67. h4 .Hiermee herwint wit de oppositie. Op 67 …. h6 volgt 68 h5 en de stelling is weer remise. Zwart “moest” winnen en koos daarom voor 67…. gxh4, waardoor de zekere remise voor hem toch een verlies opleverde. N.l. na 67. g5 is het uit!! De witte koning staat in het kwadrant en de f pion krijgt een vrije doortocht.

Share

4 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Lamberts partij was de laatste en iedereen stond ademloos toe te kijken. Een klein foutje en we konden de winst voor UVS 3 wel vergeten. Lambert speelde het goed en won zelfs. De stand in de opgegeven diagram van de partij is ook een leuke opgave. Stel, dat de beide h-pionnen allebei vaststonden en alleen de beide Koningen konden nog bewegen met Zwart aan zet. Wat moet Wit spelen na bijvoorbeeld Kb3 ? Leuke puzzel ,er is wel uit te komen, maar je moet dan toch wel uitkijken.

 2. Marcel Verstappen schreef:

  Wat een held is het toch, onze Groesbeekse voorzitter! Niet alleen neemt hij het roer over van een stuurloos team, nee hij wijst ze ook nog eens de weg naar een onnavolgbare overwinning! Hij verdient niet minder dan een standbeeld in hartje Groesbeek.

 3. Ruud van der Spoel schreef:

  Wat een schitterende move lambert, 67. h4! Na 67.gxh4 g5 68.h5 is het inderdaad remise. Maar het is nog niet makkelijk na 68…,Kb3 zoals Klaus ook al zag. En ook niet na 68…,Kb2, die zet vind ik zo mogelijk nog verraderlijker. @Klaus: heb je nu echt een puzzeltje willen opgeven? Dan ga ik nu de oplossing niet verklappen……

 4. Klaus Wüstefeld schreef:

  Nou Ruud, ik had graag gezien, dat jij met een oplossing was gekomen, want ikzelf vind het een hele klus . Om te beginnen hoeft Wit niet te proberen om achter de zwarte pionnen te komen, dat gaat nooit. Mijn voorstel is, dat de Witte Koning steeds op dezelfde rij gaat staan als zwart, d.w.z.1ste, 2de of 3de rij. Verder moet er zijn : één veldje tussen de Koningen ( oppositie c en e lijn ) of de verre oppositie 3 velden ertussen, b en f lijn, of 5 velden, a en g lijn, . Dit lijkt me het gemakkelijkst. Als zwart overigens Ka4 of Kb4 speelt, moet Wit zich zo opstellen, dat als zwart op de derde lijn terugkeert, wit Kf3 of Kg3 kan spelen. Voorbeeld : het idee van Ruud 68…., Kb2 69.Kf2,Ka1 70.Kg1,Ka2 71 Kg2,Kb3(mijn oorspronkelijke opgave) 72.Kf3,Ka4 73. Kf2 ,kan naar Kf3 of Kg3 ! enz. enz. remise.

Geef een antwoord