UVS4 houdt huis in eigen huis

UVS4 in de weer tegen Mook2

UVS4 vs. Mook2

Afgelopen maandag stond de tweede wedstrijd van het vierde in de externe competitie op het programma. We speelden thuis tegen Mook 2. Van het vorige avontuur tegen het Kasteel is geen verslag gedaan op de site. Dat zat het bestuur blijkbaar niet lekker, want uw verslaggever werd benaderd om deze taak voortaan op zich te nemen. Nou ja, als ik blijkbaar de enige van het team ben die meer dan drie woorden in de juiste volgorde kan zetten, wie ben ik dan om dat te weigeren.

Mook 2 had de vorige ronde voor een stunt gezorgd door het veel hoger gerate Wageningen 5 te verslaan. We waren dus gewaarschuwd. Bij aanvang van onze wedstrijd hoorde ik ook weer de nodige ratinggetallen vallen (“jullie laagste bordspeler heeft een hogere rating dan onze eerste bordspeler”). Het ratingfetisjisme vierde kortom weer hoogtij, maar ik was blij dat onze inflatoire UVS-ratings afschrikwekkend werkte.


Enfin, genoeg geneuzeld, de wedstrijd. Op bord drie was het onze Reuzendoder Theo Felet (wist u dat hij ooit won van van het Nijmeegse schaakbeest Bram Rijkschroeff (rating 2016)?) die al voor kwart voor tien het eerste punt drukte. Want vergis u niet, Theo kan het ook tegen oude mannen die het allemaal niet meer zo scherp zien.
Rond kwart over tien eindigde de partijen van Bert-Jan en Bart. Eerstgenoemde speelde een non-partij, waarbij hem het nodige materiaal in de schoot werd geworpen.

Wit: Bert-Jan Boer
Zwart: Jan Ermers

Stand na 24…Td8

Ik speelde hier 25. Txd8 waarop mijn tegenstander mij glunderend toevoegde dat ik die wel moest neme,n omdat ik anders mat zou gaan. Dat was zeer juist gezien. In plaats van mat te gaan, koos ik dan ook voor verdere afruil van stukken. Van die dingen dus. Even later kreeg ik een schouderklopje van de voorzitter. Kijk, daar doe je het voor.

UVS4 in de weer tegen Mook2

UVS4 in de weer tegen Mook2

Bart was voor zijn doen zeer objectief toen ik hem later op de avond vroeg naar het verhaal van zijn partij: “gewonnen!”. Drie nul na tweeënhalf uur spelen, dat was geen slecht begin. Toen scoorde Mook tegen.
Harry Berkers was het slachtoffer. Hij stond op bord zes lang een gezonde pion voor tegen een van de gedistingeerde heren uit het middenschip van Mook 2. Af en toe zag ik Harry terugdeinzen, want de besnorde heer hoestte bij tijd en wijle als een walrus. Toen Harry al weg was, speelde de man zijn partij solo na. Ik keek ademloos toe. Toen zag ik ook waar het mis was gegaan: een paardschaakje met penning, waarna er twee pionnen verloren gingen en Harry ineens verloren stond. Zoiets kan gebeuren en we konden het hebben.
Onze kopman Ruud van Roosmalen speelde op bord een interessante partij, die hij winnend afsloot. Zijn slotcombinatie mocht er zijn:

wit: Hans van den Ende (Mook2)
zwart: Ruud van Roosmalen

Stand na 30. Tag1

30… De2 31. Lc1 Dxg4 32. Pxg4 Le2 33. Te1 Lf3+! en wit geeft op. Zijn stelling is verloren na: 34. Kg1 Lxg4 35. Txg4 Pf3+ 36. Kf1 Pxh2

Daarmee was de overwinning een feit. Restte nog de partij van onze teamleider Thei van Laanen. Hij was al een uur bezig met wat de beste zanger van UVS ooit treffend omschreef als “kaviaar lepelen”. Hij stond op bord vier een sloot pionnen voor in een dubbel toreneindspel. Met elke zet versterkte hij rustig zijn stelling. Hmm,lekker!. Totdat zijn tegenstander er genoeg van had en opgaf.

Einduitslag UVS 4 – Mook 2: 5-1

Share

3 reacties

  1. Theo Felet schreef:

    Dat winstpartijtje tegen Bram was zonder klok en zonder notatie en in een voor mij vertrouwde lokatie, dus niet echt officieel. maaar goed oudere mannen die t niet meer scherp zien te grazen nemen doe ik graag.

  2. Pepijn van Erp schreef:

    @Theo: die vertrouwde locatie is toch niet toevallig zo’n etablissement waar andere middelen dan alcohol de geest zodanig verwarren dat er van een normale krachtmeting op het schaakbord geen sprake kan zijn? ;-)

  3. Theo Felet schreef:

    @Pepijn:Jawel dat was zo’n etablissement.

Geef een antwoord