Zwaar bevochten zege UVS 3 op de ‘Rising Stars’ uit Arnhem

Met de kleinst mogelijke zege is UVS 3 van een thuiswedstrijd teruggekeerd uit Arnhem temidden van een stoet verzadigde Sting-fans. De eerste match van het nieuwe schaakjaar moest het Derde aantreden tegen een jeugdteam van De Toren uit Arnhem Zuid. Vanwege de gemiddeld jonge leeftijd speelt De Toren al zijn wedstrijden thuis in Arnhem: dus sloten wij vanaf het Centraal Station in Nijmegen aan in de ellenlange file in Nijmegen en op de A325 richting 026, waar in Gelredome een Symphonica in Rosso met Sting op het programma stond. Ook voor ons werd het een liederlijke avond…. Na 3,5 uur spelen – om 11 uur worden de jeugdige spelers geacht huiswaarts te keren- stond de 4,5 – 3,5 overwinning op het scorebord.

Marcel - Alec in diep gepeins verzonken

Marcel - Alec in diep gepeins verzonken

Een knappe prestatie van het jeugdteam… (zie ook het verslag op de site van De Toren).

Het was uiteindelijk Mathijs Broeren aan het eerste bord, die de teamzege veilig stelde. Zijn jonge tegenstandster, Iris Roelofs, een jeugdig talent, weerde zich lange tijd heel goed maar moest zich even voor sluitingstijd gewonnen geven in een eindspel met pionnetje minder. Daarna kon tweedebordspeler Philippe Friesen zijn plusremise (pion+toren tegen toren) in een half puntje omzetten zodat de minimale winst binnen was.

Als eerste was Frans Nijenhuis klaar; in een gedrongen middenspelstelling zag hij stukverlies over het hoofd zodat hij al om half tien op de andere borden af kon kijken hoe hij het een volgende keer beter kan doen. Een bord hoger, op nr 7, zette naamgenoot Frans van den Hooven de wedstrijd weer op gelijke hoogte door met een slinks dubbelspel zowel de koning onder druk te zetten als de dame trachten te vangen. Dit laatste lukte ook waarna zijn jonge opponente nog even tegenspartelde alvorens op te geven.

De jongste Torenaar van het stel, Yassine Mouhdad van 11 jaar, had op bord 3 Justin Sewalt in een wurggreep. Niet alleen stond Justins stelling op knappen, ook op zijn klok was weinig ruimte: met nog een paar minuten voor hem, terwijl Yassine nog een uurtje meer had (!), lukte het hem wonderbaarlijk genoeg om de ongelijke loperstrijd in een remise om te zetten, toen de vrijpion van Yassine verloren ging. Debutant Elwin Berlijn speelde een tactisch spelletje met continue druk op de koning; het was slechts een kwestie van tijd voordat de druk te groot werd en de verdedigingswallen instortten. Na mijn remisepartij (zie onder) stond het 3-2 voor UVS.

Ondanks dat Klaus Wüstefeld een weldoordachte aanval uitvoerde, kwam hij geschonden uit de strijd: een eindspel met een luie loper tegen een trappelend paard. Daar was geen houden meer aan: de stand was weer gelijkgetrokken (3 – 3). Uiteindelijk waren het de hoogstebordspelers die het hoofd koel hielden en ervoor zorgden dat UVS de 2 matchpunten mee de Nijmeegse nacht in mocht nemen.

Hieronder, ter lering ende vermaak, een verslagje van hoe je de jeugd op de knieën krijgt en wat je vervolgens niet moet doen (shame! shame! on me!). Helaas heb ik momenteel geen schaakanalyseprogramma, dus moet ik het doen met wat summiere notities.

Alec Wolters (De Toren 4) – Marcel Verstappen (UVS 3), 15-10-2010

1. d4 e5 2. e3 e4 3. c4 f5 4. Nc3 Nf6 5. Nge2 c6 6. Bd2 d5 7. b3 Na6 8. a3 Bd6 9. c5 Bb8 10. b4 O-O 11. Qb3 Kh8 12. a4

a4

Stelling na 12. a4

Voor een jeugdspeler een vrij tamme openingsbehandeling met veel pionnengeschuif aan de damevleugel waar in mijn ogen niet zo veel te halen is, terwijl mijn lopers vervaarlijk het open veld bespieden. Mijn volgende zet komt ietwat onvoorbereid alhoewel hierdoor de pionnenstructuur ook aan die kant van het bord verzwakt raakt.

12. … Ng4 13. h3 Qh4 14. g3 Qh6 15. Bg2 Nf6 16. b5 Nc7 17. Qb4 Ne6 18. Na2 (?)


Stelling na 18. Na2

Stelling na 18. Na2

Ik had het idee dat Alec hier niet zo goed wist hoe hij verder moest, zijn stukken werken niet echt samen en hij onderkent niet de dreigingen op de koningsvleugel. Dit stelt mij in staat de volgende krachtzet uit te voeren:

18… g5 19. O-O-O f4 20. Bf1 Ng4 (!) 21. Be1 fxe3 22. b6 exf2 23. Bd2 e3 24. Bc3 Nf6 25. Bg2 Qg6 26. Bf1 Ne4 27. g4 Nf4 28. Nxf4 Bxf4 29. Kb2 Ng3 30. Bd3


Stelling na 30. Bd3

Stelling na 30. Bd3

Op dit moment bood Alec met een verlegen glimlach remise aan, een onbedoeld gemene poging om mij uit te dagen. Moet je net mij hebben: schouderophalend woof ik het aanbod weg en speelde ik zonder na te denken de volgende zet:

30…Qxd3 31. Rxd3 Nxh1 (ook e2 komt in aanmerking) 32. Rd1 Ng3 (ook nu is e2 beter) 33. Nc1 e2 (en nu is het een dubieuze zet, langzaam maar zeker zakt de plumpudding in) 34. Nxe2 Nxe2 35. Rf1


Stelling na 35. Rf1

Stelling na 35. Rf1

Meegezogen in de hectiek die nu eenmaal hoort bij zo’n grote jeugdvereniging speel ik een typische caféschaakzet waarmee de kansen direct gekeerd zijn.  Je moet ook nooit op trucjes spelen!

35… Nc1 36. Kc2 (Zo bestraf je dat ‘jeugdig’ optimisme!) Be3 37. Bd2 Bxd2 38. Qxd2 axb6 39. Qxc1 Rf4 40. Qe3 Bd7


Stelling na 40. Bd7

Stelling na 40. Bd7

Hier laat Alec een zekere winst liggen door niet ‘gewoon’ via een schaakje op e5 de toren op te halen.

41. Rxf2 (?) Re8 42. Qd2 Rfe4 43. Qxg5 Bc8 44. Qf6+ Kg8 45. Qg5+ Kh8

Gezien de tijdnood en het verloop van de strijd is Alec zo aardig om remise aan te bieden waarmee hij mij toch nog een half puntje gunt, en indirect de teamoverwinning. Hier mist hij duidelijk nog de koelbloedigheid en de ervaring. Er ligt echter een mooie toekomst voor hem en de club in het verschiet…

Share

5 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  ja,die Jonkies op het schaakbord ! Soms bijna nog met luiers aan. Ze kunnen pittig schaken. Gelukkig wisten nog een aantal derde teamers punten binnen te halen en hebben we de 2 matchpunten.Ikzelf heb net als Marcel ook nog wel een partij om te laten zien, hoe het wel, maar ook hoe het niet moet. Een interessante aanvalspartij, die ik gewoon had moeten winnen. Het gejammer achteraf hoort volgens mij bij , het geeft aan, dat je plezier in de sport hebt en iedere mogelijkheid wilt napluizen.. Of ik het de moeite waard vind en tijd genoeg vind om mijn partij nog te beschrijven, weet ik niet. Ik verwacht van Marcel in ieder geval een briljante samenvatting van zijn partij.Klaus

 2. Klaus Wüstefeld schreef:

  Volgens mij kwam mijn reactie op jouw artikel bij het verkeerde team terecht, vandaar dat ik het nogmaals kopieer bij jouw artikel. Zie hieronder
  Goed verslag, Marcel, …zeker om dat nog allemaal in de gaten te hebben, terwijl je zelf genoeg energie moest besteden aan eigen partij ! In jouw getoonde partij heb ik een suggestie op de 33ste zet , vanuit het getoonde diagram. 32…., Pg3 33. Tf2x,Lc1+!
  Ik dacht dat het winnend was. Klopt dat ? groeten Klaus

 3. Jan van de Westelaken schreef:

  Klaus, ik heb het even voor je verwijderd. Onze webmaster verblijft momenteel aan de overzijde van de oceaan en is vast nog niet wakker ;)

 4. admin (Pepijn van Erp) schreef:

  Ah, fijn wakker te worden en te zien dat ze zich thuis ook goed zelf kunnen redden ;-)

 5. Justin schreef:

  Ik dacht, laat ik ook eens een keer de camera meenemen om wat leuke foto’s te schieten. Helaas weet ik 0,0 van fotograferen met als gevolg dat alle foto’s onscherp waren. :( Volgende keer beter dan maar. :D

  Gelukkig liep er bij de Toren een betere fotograaf rond zoals hier te zien is. :)

Geef een antwoord